Βασικά εγώ διαφωνώ με το ότι οποιοδήποτε κόμμα που χρησιμοποιείται για να δηλώσει παύση μπορεί να είναι λάθος, αν η παύση υπάρχει στον λόγο, ενώ διαφωνώ και με την χρήση του κόμματος εκεί που δεν υπάρχει (π.χ. στις προσφωνήσεις). Μπορεί να υπάρχει παύση στον προφορικό λόγο, ανάμεσα στο υποκείμενο και την υπόλοιπη πρόταση; Εννοείται πως ναι! Το υποκείμενο της πρότασης, στο παράδειγμα, δηλώνεται μια χαρά κι από τον ρηματικό τύπο, το κόμμα είναι τόσο περιττό όσο και το "εγώ" (σ' αυτήν την περίπτωση).
Η διαφορετική ανάπτυξη της πρότασης λύνει πολλές φορές κάποιο πρόβλημα, αλλά έτσι είναι σαν να κρύβεις το πρόβλημα κάτω απ' το χαλάκι. Και τα "μου μου" μπορούν να γραφτούν αλλιώς και το ίδιο ισχύει για πολλά άλλα προβλήματα που έχουμε με τόνους, προβληματικές συντάξεις, κτλ. Η ερώτηση είναι τι κάνεις όταν αυτά υφίστανται, όχι πώς μπορείς να τα παρακάμψεις.
Στο (2), ο τόνος δεν μπορεί να είναι περιττός, γιατί δεν υπάρχει τόνος στο προηγούμενο εγκλιτικό και άρα ο αναγνώστης δεν ξέρει τι εννοεί η πρόταση πριν την διαβάσει όλην. Εξάλλου το ίδιο περιττός, με αυτήν την λογική, είναι και ο τόνος σε εγκλιτικά όταν προηγείται προπαροξύτονο: "Το διάβασμα τους έκανε καλύτερους". Αν το "τους" ανήκει στο "διάβασμα", θέλει διπλό τόνο το "διάβασμα". Το θέμα είναι να μην κοντοσταθεί ο αναγνώστης. Απ' αυτό το πρίσμα, το (2) είναι ίδια περίπτωση.