Μια άλλη λέξη-φιγουροτρικλοποδιά είναι ο 'σπουδαρχίδης' που την είχε λανσάρει ο Γεωργουσόπουλος για τον Λαζόπουλο αν θυμάμαι καλά τότε που ανέβασε ο Λ. τη Λυσιστράτη. Δήθεν θα πει αυτός που δείχνει σπουδή (με την αρχαία έννοια) για τ' αξιώματα, αλλά στην πραγματικότητα βρισιά με την άδεια της γλωσσικής αστυνομίας -διότι αν του επιστρέψεις τον χαρακτηρισμό χωρίς σπουδή, θα σου κάνει μήνυση.
Επειδή δεν είναι μόνο οι καταστάσεις που απαιτούν αποκωδικοποίηση, αλλά πρέπει να έχεις παραμάσχαλα και το λεξικό σου για να αποκωδικοποιείς τις δηλώσεις των πολιτικών, ορίστε (από το ΛΝΕΓ), αν έχετε πρόβλημα να καταλάβετε τη δήλωση του κ. Καρατζαφέρη στο περιστύλιο της Βουλής («
Αν τα παιδιά της Βοστώνης δεν πάψουν να φαντάζουν ο κ. Παπανδρέου ως αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως σπουδαρχίδης, ο τόπος δεν θα δει προκοπή»):
σπουδαρχίδης (ο) {σπουδαρχιδών} (κακόσ.) νεαρό άτομο που επιδιώκει με κάθε τρόπο την απόκτηση θέσεων και αξιωμάτων: με τις νέες προσλήψεις γέμισε η εταιρεία σπουδαρχίδες, που σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα καταλάβει πιο αξιοζήλευτη θέση ΣΥΝ. θεσιθήρας. [ΕΤΥΜ. αρχ. < σπουδάρχης (σπουδή + -άρχης < άρχω) + παραγ. επίθημα -ίδης].
αρχολίπαρος (ο) (αρχαιοπρ.) πρόσωπο που επιθυμεί πάρα πολύ τα αξιώματα, που επιδιώκει με κάθε τρόπο την εξουσία ΣΥΝ. αρχομανής, σπουδαρχίδης. — αρχολιπαρία (η) [1890], αρχολιπαρικός, -ή, -ό [1886]. [ΕΤΥΜ. μτγν. < αρχο- (< αρχή) + -λίπαρος < λιπαρώ «επιθυμώ, επιζητώ» (βλ. εκλιπαρώ)].
Τώρα πρέπει να αποκωδικοποιήσω και τη
δήλωση Λοβέρδου. Τις λέξεις τις καταλαβαίνω, το νόημα μού διαφεύγει.