χρηστέ χαίρε

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Η απορία μου απευθύνεται σε αρχαιογνώστες και επιγραφολόγους και προκλήθηκε από επιγραφή που είδα σε άλλο φόρουμ. Η επιγραφή της φωτογραφίας γράφει «ΕΥΤΥΧΙΑΝ ΧΡΗΣΤΕ ΧΑΙΡΕ». Αυτό το «χρηστέ χαίρε» συνηθιζόταν σε επιγραφές πάνω σε επιτύμβιες στήλες κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, συνήθως με τη σειρά «Όνομα νεκρού + (Πατρώνυμο) + χρηστέ χαίρε» ή «Όνομα νεκρής + (Πατρώνυμο;) + χρηστή χαίρε».



Απορίες:
1. Τι γυρεύει εδώ το «Ευτυχίαν». Εύχεται ευτυχία στον νεκρό;
2. Πώς θα το μεταφράζαμε; Farewell what???
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χρωματίζω με γκρίζο για να μην εκτεθώ πολύ...

Είναι βέβαιο ότι δεν είναι απλώς τάιπο; Γραμμένο από μη ελληνόφωνο που δεν καταλαβαίνει από πτώσεις και γένη; Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ανάλογα κακογραμμένα ελληνικά, π.χ. από την ύστερη ελληνιστική Αίγυπτο. Από πού είναι άραγε η επιτύμβια στήλη;
 

pidyo

New member
Αυτό το «χρηστέ χαίρε» συνηθιζόταν σε επιγραφές πάνω σε επιτύμβιες στήλες κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, συνήθως με τη σειρά «Όνομα νεκρού + (Πατρώνυμο) + χρηστέ χαίρε» ή «Όνομα νεκρής + (Πατρώνυμο;) + χρηστή χαίρε».
Καλά τα λες. Απλώς δεν συνηθιζόταν «κατά τους ελληνιστικούς χρόνους», αλλά από τους ελληνιστικούς χρόνους και εξής. Η συγκεκριμένη επιγραφή είναι αυτοκρατορικών χρόνων.

Απορίες:
1. Τι γυρεύει εδώ το «Ευτυχίαν». Εύχεται ευτυχία στον νεκρό;
2. Πώς θα το μεταφράζαμε; Farewell what???
1. Όνομα είναι, όχι προσηγορικό. Εάν δεν λείπει/είναι ορατό και άλλο κείμενο (που μάλλον λείπει, αν η επιγραφή είναι αυτή: «Εὐτυχιανὲ χρηστὲ χαῖρε»), έχουμε βέβαια ασυνταξία, και η αιτιατική για το όνομα του νεκρού είναι σπάνια, αλλά ούτε η πτώση ούτε η ασυνταξία είναι πρωτόφαντα φαινόμενα. Ειδικά στις στερεοτυπικές αυτές εκφράσεις χαιρετισμού του νεκρού, η σύνταξη πάει συχνά περίπατο. Πετούν ένα «χρηστέ χαίρε», «ήρως χαίρε» σε όποια πτώση βρουν εύκαιρη.
2. Farewell, oh worthy one.
 

nickel

Administrator
Staff member
Α μπράβο, αυτή πρέπει να είναι, με τον Ευτυχιανό. Οπότε:
Farewell, oh worthy Eutychianos!
:)

Είδες άμα έχεις το ντετεκτιβίστικο μυαλό που απαιτεί η τέχνη...
 
Top