république / republic

Earion

Moderator
Staff member
Τι θα λέγατε για μια σταυροβελονιά παραπάνω; «Οι αβασίλευτες πολιτείες δεν είναι σώνει και καλά δημοκρατίες». Έτσι και η υπονούμενη εξίσωση πολιτεία = κράτος, την οποία εισηγείται ο Θέμης σώζεται (ο Δόκτορας μας απαρίθμησε αρκετές «πολιτείες» που απλώς ντρέπονταν να πουν ότι ήταν κράτη, γιατί τα μεγάλα ή τα νόμιμα κράτη τις θεωρούσαν δευτεροκλασάτες ή παράνομες) και η λογική σειρά διαφυλάσσεται: λογικά πρώτα έρχεται η διευκρίνηση του αν είναι μονοπρόσωπη ή πολυπρόσωπη η κορυφή της πολιτειακής πυραμίδας κι έπειτα ακολουθεί η δομή του πολιτεύματος, δηλαδή το πόσο ευρεία ή στενή βάση έχει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν μου επιτρέπετε να ψειρίσω την πρώτη πρόταση (δεν έδωσα σημασία στο υπόλοιπο κείμενο), θα υιοθετήσω αμέσως και ασμένως ένα οικονομικότερο κατ’ ανάγκη ή απαραιτήτως. Αλλά προτιμώ τη λύση «Μια αβασίλευτη δημοκρατία» ή και τον πληθυντικό της («Οι αβασίλευτες δημοκρατίες δεν είναι απαραιτήτως δημοκρατίες»), όχι μόνο επειδή η πρόταση δεν αναφέρεται γενικά στο πολίτευμα αλλά σε συγκεκριμένες πολιτείες, αλλά επίσης, ίσως και περισσότερο, επειδή με τον ίδιο σμπάρο* χτυπάω και το πρόβλημα της ελληνικής απόδοσης: άλλο αβασίλευτη δημοκρατία και άλλο καθαρή και ανόθευτη δημοκρατία.

* Μαθαίνουμε σε οικονομικές λύσεις.

Το πρόβλημα στα δικά μου αυτιά (και γι' αυτό πήγα στο «πολίτευμα», ούτε καν στην «πολιτεία») είναι ότι η αβασίλευτη δημοκρατία έχει πολιτειακό και ως προς το πρώτο της συνθετικό: τη βασιλευόμενη δημοκρατία. Επομένως, η διατύπωση «οι αβασίλευτες δημοκρατίες δεν είναι απαραιτήτως δημοκρατίες» μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη «Ορίστε; Δηλαδή, οι βασιλευόμενες δημοκρατίες είναι απαραιτήτως δημοκρατίες;»

Edit: Επειδή είδα και του Εάριον, η ανάλογη απορία: Υπάρχουν και βασιλευόμενες πολιτείες; Αν όχι, δεν είναι περιττό το αβασίλευτες;
 

nickel

Administrator
Staff member
... μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη «Ορίστε; Δηλαδή, οι βασιλευόμενες δημοκρατίες είναι απαραιτήτως δημοκρατίες;»
Στη δική μου σκέψη οδηγεί στο «Κατά μείζονα λόγο, οι βασιλευόμενες δημοκρατίες δεν είναι απαραιτήτως δημοκρατίες». :)
 

Earion

Moderator
Staff member
Υπάρχουν και βασιλευόμενες πολιτείες; Θα έλεγα ναι, απλώς δεν συνηθίζουμε να τις λέμε έτσι. Η συνύφανση των δύο όρων ξενίζει κάπως. Υπάρχουν όμως τυραννευόμενες πολιτείες, και δεν το εννοώ από την άποψη της έλλειψης πολιτικών ελευθεριών, το εννοώ από την άποψη της μονοπρόσωπης αρχής: όλες οι ιταλικές πολιτείες της Αναγέννησης (άντε οι περισσότερες) ήταν πολιτείες κυβερνώμενες από τυράννους και από τις δυναστείες τους. Κατά τα λοιπά εξακολουθώ να κάνω το διαχωρισμό που περιέγραψα πιο πάνω: πολιτεία = τι λογής είναι η κεφαλή του κράτους, πολίτευμα = πόσο στενή ή ευρεία η βάση της διακυβέρνησης.
 

pidyo

New member
Edit: Επειδή είδα και του Εάριον, η ανάλογη απορία: Υπάρχουν και βασιλευόμενες πολιτείες; Αν όχι, δεν είναι περιττό το αβασίλευτες;
Ένας, ξερωγώ, θεωρητικός της αυλής του Αντιγόνου Δώσωνος θα σου απαντούσε πως ασφαλώς υπάρχουν βασιλευόμενες πολιτείες, πως ο βασιλιάς του είναι βασιλεύς Μακεδόνων κι όχι σκέτος βασιλιάς, πως δεν είναι τσιφλίκι του το βασίλειο, αλλά κράτος δικαίου με θεσμούς εκτός της βασιλικής βούλησης, πως ο κυρίαρχος λαός επιδεικνύει παρρησία απέναντι στον βασιλιά του αδιανόητη σε κάποια ολιγαρχικά πολιτεύματα κι ότι η βασιλεία στη Μακεδονία αφορά τον τρόπο στελέχωσης της κεντρικής εξουσίας περισσότερο παρά το αν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία ή όχι.

Βέβαια, αυτά θα στα έλεγε ένας αυλικός που θα περίμενε το κατιτίς του στο επόμενο κύμα βασιλικών δωρεών, οπότε μην τα δέσεις και κόμπο. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υπάρχουν και βασιλευόμενες πολιτείες;
Χμμμ... όσο το κουβεντιάζεις το θέμα, τόσο ανοίγει. Η απορία μου είχε να κάνει με πολιτείες ας πούμε μεταμεσαιωνικές (για να καλύψω τον π2 :)) και με την αίσθηση ότι πρόκειται για μικρή κρατική οντότητα, μη αντάξια ενός βασιλιά (έστω και ενός μεταμεσαιωνικού ρήγα).
 
Top