Το
Μπαχαρικό λεξικό αφιερώνει δύο σελίδες στο μπαχάρι (οκ, η μία είναι μια όμορφη παλιά εικόνα) και άλλη μια στα διάφορα πιμιέντα.
Ας δούμε πρώτα γιατί έχετε όλοι δίκιο ως προς το μπαχαρικό: :)
μπαχάρι, το (Μπαχ. Λεξιλ.). Πολυώνυμο (ως... απατεών) μπαχαρικό, με χαρακτηριστικό άρωμα και κάπως πικρή γεύση που φέρνει ελαφρά από ρετσίνι. Οι παλαιές εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά το ονομάζουν ινδοπέπερι (βλ. λ.). Οι Άγγλοι το λένε allspice και οι Ιταλοί pimento (βλ. λ.). Συν.: αρωματοπέπερι, γαριφαλοπέπερι, γενι-μπαχάρι (βλ. λ.), μοσχοπίπερο, πιπέρι της Γουινέας, πιπέρι της Τζαμάικα, pimento (βλ. λ.) και ψευδάμωμο.
Τι είναι αυτό το μπαχάρι; Το ίδιο λεξικό λέει:
μπαχάρι, το (Γεν.). Ένας μπαχαρικός καρπός με ελαφρύ πιπεράτο τόνο. Οι καλύτερες ποιότητες του προέρχονται από την Τζαμάικα και το Μεξικό. Για να μη χάσει το άρωμά του πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγή δοχεία, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
και
μπαχάρι, το (Καρπ.). Ένας σκληρός καφέ καρπίσκος με πιπεράτη και ταυτόχρονα πικάντικη γεύση. Το άρωμά του, όπως μαρτυρά και η διεθνής ονομασία του allspice (=όλα τα μπαχαρικά), μοιάζει με χαρμάνι μπαχαρικών (αμυδρή αίσθηση κανέλας, έντονη γεύση γαρίφαλου και μια ιδέα μοσχοκάρυδου), γι' αυτό και μερικές φορές παραπλανάται κανείς, νομίζοντας ότι πρόκειται για μίγμα μπαχαρικών όταν το αγοράζει σε σκόνη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά και σε πικάντικα πιάτα. Για να έχετε το μπαχάρι στην πλήρη αρωματική δύναμή του, καλύτερα είναι να το αγοράζετε σε κόκκους παρά αλεσμένο (και να το τρίβετε όταν το χρειάζεστε).
Και πώς χρησιμοποιείται στη μαγειρική; Κατά το λεξικό:
μπαχάρι ολόκληρο (Μαγειρ.). Μπαχάρι ατόφιο, που δεν έχει αλεστεί. Μοιάζει με το σπόρο του πιπεριού, το μπαχάρι όμως είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και λιγότερο μαύρο (σχεδόν καφέ, για την ακρίβεια). Κατάλληλο για φαγητά κατσαρόλας (στιφάδο, κοκκινιστό κ.ά.), χοιρινό τουρσί, σούπες, πιάτα με φασόλια και μαρινάδες. Μερικά σπυριά μπαχάρι κάνουν το κουνέλι με σάλτσα μια μοναδική γευστική εμπειρία. Χρησιμοποιείται και στο λεμονάτο ψητό, στο κυνήγι, το σουκρούτ (λάχανο τουρσί), σε σάλτσες (για κυνήγι κυρίως).
και
μπαχάρι τριμμένο (Μαγειρ.). Τρίμμα μπαχαριού, αλεσμένο allspice, σκόνη. Πηγαίνει σε πατέ, λουκάνικα και πίτες με χοιρινό, μαζί με χοντροκομμένο πιπέρι. Χρησιμοποιείται σε μαρινάδες, χοιρινό τουρσί. Ταιριαστό στο χοιρομέρι και στα λουκάνικα, στο κοκκινιστό ή λεμονάτο κρέας, στα πατέ αλλά και στα μπισκότα. Οι Αμερικάνες μ' αυτό αρωματίζουν τις κολοκυθόπιτες και τα τουρσιά τους. Κατάλληλο επίσης στο μαρινάρισμα ψαριού, στα οστρακοειδή, στο κρέας, στα πουλερικά, στο ζαμπόν, στα λαχανικά, στο ρύζι και στις πουτίγκες.
Και τι λέει για τις πιπεριές πιμέντο;
Εδώ θα κάνω ένα ποτ πουρί από τα διάφορα λήμματα. Το λεξικό λέει ότι
pimiento είναι στα ισπανικά η πιπεριά, αλλά
«σύμφωνα με τον Πάπυρο-Λαρούς-Μπριτάνικα είναι ορισμένες γλυκές πιπεριές με ιδιαίτερο άρωμα, αλλά που δεν είναι καυτερές. “Γνωστότερες από αυτές τις ποικιλίες είναι αυτές από τις οποίες παράγεται η πάπρικα”». Επίσης λέει ότι
piment λένε στα γαλλικά
και την κόκκινη πιπεριά και
pimenteira στα πορτογαλικά το φυτό
πιπεριά.
Δίνει επίσης πώς ονομάζονται μερικές καυτερές πιπεριές:
piment antillais (τύπος πιπεριάς), piment debresse (πιπερίτσα με... φονικά ένστικτα), piment islande (πιπεριά με στιλ — έχει πολύ όμορφο σχήμα, ταιριάζει στις πίτσες και στο πιπερόνε), piment oiseau (στα γαλλικά, μια στενόμακρη πιπερίτσα που καίει όπως η πίσσα στα καζάνια της Κόλασης. Πράσινη ή κόκκινη στο χρώμα, οι Άγγλοι την λένε bird's beak chili), και piment tomate (Τοματοπιπεριά. Κόκκινη στο χρώμα. Στρογγυλή και δαντελωτή στο σχήμα. Γλυκιά στη γεύση. Συνήθως δεν καίει. Έχει όμορφο άρωμα. Απ' αυτήν παρασκευάζεται ένα σπυδαίο κοκκινοπίπερο. Στην Αγγλία τη λένε tomato shaped pepper.)
Ελπίζω να ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα (ναι, καλά...).