Νομίζω το βασικό εδώ Μελάνη είναι το ότι σε δέκα λεπτά μπορείς να είσαι στο νοσοκομείο. Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για τη γέννα είναι από το σινεμά και την τηλεόραση, αίματα, ουρλιαχτά, κίνδυνος κλπ. Στην πραγματικότητα υπάρχει χρόνος για κάθε κίνηση, ακόμα και για αυτό που το λένε επείγουσα καισαρική (που έχεις προτεραιότητα στο χειρουργείο).
Μάλιστα, Έλλη, ένας από τους λόγους που στο ΗΒ γίνονται οι περισσότερες καισαρικές επειγόντως είναι γιατί ορισμένα νοσοκομεία θέλουν να τις αποφύγουν ακόμα κι όταν είναι εμφανές ότι δεν γίνεται αλλιώς (δείχνει άσχημα στα στατιστικά τους), και ναι, βάζουν σε κίνδυνο μητέρα και μωρό. Και γενικά, πολλές αποφάσεις παίρνονται με βάση τις στατιστικές κι όχι τη φροντίδα του ασθενή.
Σχετικά με τη θνησιμότητα: δεν είναι μόνο το ότι πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να γεννήσουν, Έλλη. Έχει αλλάξει επίσης ο προγεννητικός έλεγχος (που όταν γεννήθηκα εγώ ήταν απλώς εξετάσεις αίματος και ό,τι άκουγε ο γιατρός με το στηθοσκόπιο) και τρόπος που γίνονται οι γέννες. Αναφέρει η Μελάνη την υποχρεωτική ξάπλα. Ένας από τους λόγους που υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν επιπλοκές ήταν το δέσιμο στο κρεβάτι. Αν παρακολουθείς το Mad Men, θυμάσαι μήπως το επεισόδιο που πάει η Μπέττυ να γεννήσει; Η μητέρα μου που τη ρώτησα μου είπε ότι έτσι ήταν και η δική της εμπειρία. Υποχρεωτικά κλύσμα και απαγόρευση τροφής και υγρών από τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο (για να μην τους λερώσει τα σεντόνια), απομόνωση, δέσιμο στο κρεβάτι με τα πόδια ψηλά, υποχρεωτικά επισιοτομή και μετά ράψιμο (που στην περίπτωσή της σήμαινε ότι δεν μπορούσε να καθίσει σε καρέκλα και να πάει στην τουαλέτα για πολύ καιρό) και μια μαία άγρια που σου φώναζε σα να ήσουνα μικρό παιδί. Κι αυτά στην πιο προηγμένη ιατρικά χώρα του κόσμου. Και αυτό το θεωρούσαν θρίαμβο της επιστήμης που μείωνε τις επιπλοκές.
Παρεμπιπτόντως, στα σχόλια του άρθρου της Γκάρντιαν αναφέρει κάποιος ότι είχε παρόμοια εμπειρία η αδερφή του στις ΗΠΑ πολύ πιο πρόσφατα, και ότι εκτός από αυτά, έκαναν και περιτομή στο μωρό χωρίς να ρωτήσουν τους γονείς. Προφανώς στην περίπτωσή μου δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, αλλά ανέφερε κάποτε η μητέρα μου ότι όταν γεννήθηκε ο ξάδερφός μου τους ρώτησαν και η μόνη απάντηση που δέχονταν χωρίς να προσπαθούν να σε μεταπείσουν ήταν ότι απαγορεύεται από τη θρησκεία μας, εμάς των περίεργων αλλοδαπών με τις πρωτόγονες συνήθειες. Αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.