Παρόμοια έλεγαν κι άλλα άρθρα που διάβασα, Νίκελ. Τα σχόλια των αναγνωστών όμως είναι παρόμοια με σχόλια που διάβασα και άκουσα αλλού, ότι δηλαδή δεν είναι ντε και καλά φοροφυγάδες όλοι αυτοί, οπότε γιατί θίγονται.
Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα μου. Υπολογίζεται ότι στην ΕΕ η φοροδιαφυγή είναι το 2-2.5% του ΑΕΠ (της ΕΕ). Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι από αυτό το 2% κρέμεται η ευημερία της ΕΕ, όσο κι αν είναι μεγάλο ποσό σε ευρώ.
Επίσης, η φοροδιαφυγή είναι φαινόμενο που έχει μελετηθεί πολύ από τους οικονομολόγους και υπάρχουν και μοντέλα και θεωρίες και Νομπέλ έχουν δοθεί, και όλα τα σχετικά. Και μας λένε ότι η φοροδιαφυγή σχετίζεται πολύ με την μαύρη οικονομία των καθημερινών χαμηλόποσων οικονομικών δραστηριοτήτων και έχει σχέση με τα ποσοστά φορολόγησης, την ανισοκατανομή του πλούτου, διάφορους παράγοντες συμπεριφοράς κλπ. Δηλαδή είναι φαινόμενο των μικρομεσαίων όχι των μεγαλοκαρχαριών (που φοροαποφεύγουν).
Εντούτοις, καλλιεργείται συστηματικά η εικόνα του φοροφυγά με τα εκατομμύρια στην Ελβετία. Όμως ας πάμε πίσω λίγα χρόνια, στην Ελλάδα της εποχής των συνεχών υποτιμήσεων της δραχμής, του πληθωρισμού και των αυστηρότατων τελωνειακών ελέγχων. Θυμάμαι που θα πήγαινε ένας θείος μου σε μια εμπορική διεθνή έκθεση και είχε έρθει σ'εμάς που είχαμε σχετική ραπτομηχανή* για να του ράψουμε τη ζώνη του, στην οποία είχε κρύψει δολλάρια αγορασμένα στη μαύρη αγορά, γιατί ήταν πολύ πολύπλοκη διαδικασία η νόμιμη εξαγωγή και μέχρι να πάρει την έγκριση από την τράπεζα θα είχε περάσει η έκθεση.
Θυμάμαι επίσης πόσο έκαναν φύλλο φτερό τις βαλίτσες όχι μόνο στα ελληνικά τελωνεία αλλά και σε όλα τα ευρωπαϊκά, επομένως αυτό που βλέπουμε σε κάτι ταινίες τύπου Τζέημς Μποντ με τον ήρωα να ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη με έναν χαρτοφύλακα κλεμμένα λεφτά είναι κάτι που συνέβαινε μόνο στο σινεμά, άντε και σε κανέναν θαρραλέο κακοποιό.
Μ'αυτά θέλω να πω ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο σε όσους δεν είχαν νόμιμη πρόσβαση στο εξωτερικό να βγάλουν χρήματα από την Ελλάδα, εκτός αν ήθελαν να βγουν παράνομα από τη χώρα, π.χ. να πάνε στην Ελβετία με τα πόδια ίσως, διασχίζοντας δεκαπέντε χώρες με τους ελέγχους τους (οι μισές κομμουνιστικές, όλες σχεδόν να απαιτούν βίζα κλπ κλπ). Τέτοια ρίσκα δεν τα παίρνεις για μικροποσά.
Που μας πάει στο επόμενο, οι Ελβετικές τράπεζες δεν άνοιγαν λογαριασμό για μικροποσά (όπου μικροποσά π.χ. οτιδήποτε κάτω του εκατομμυρίου, δολλάρια φυσικά, ποσό αστρονομικό για τους περισσότερους), και ζητούσαν να έχει ο καταθέτης εγγυητή κάποιον καλό πελάτη τους για να του ανοίξουν λογαριασμό. επιπλέον, τα επιτόκια στην Ελβετία είναι και ήταν πάντα τα χαμηλότερα διεθνώς, κι αυτό γιατί η Ελβετία πουλάει σιγουριά και ανωνυμία, όχι κέρδος. Επιπλέον αυτός που έχει χρήματα κρυμμένα στην Ελβετία αν τα χρειαστεί στην Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να τα φέρει νόμιμα για το πόθεν έσχες, που σημαίνει ότι και πάλι λίγοι είναι αυτοί που έχουν τέτοιες δυνατότητες.
Κι όταν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα εκσυγχρονίστηκε και η μετακίνηση έγινε εύκολη κλπ, δεν θέλαμε μόνο να τα φυλάμε αλλά και να τα τρώμε. Μ'όλα αυτά θέλω να πω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φοροφυγάδων τα ξοδεύει στην Ελλάδα και γι'αυτό στην λίστα δεν είδαμε παρά ονόματα γνωστά, που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε από τη λίστα, και επαγγέλματα που νόμιμα έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Δεν είδαμε π.χ. το όνομα της διευθύντριας του ΙΚΑ που είχε την πολυτελή βίλλα, που τη συλλάβανε πριν λίγο καιρό. Δεν είδαμε ποδοσφαιριστές ή αρτίστες των ρηάλιτι.
Τεσπά, κανονικά τώρα θα έπρεπε να δουλεύω, όχι να χαζεύω, οπότε σταματώ εδώ.
*ραπτομηχανή δερμάτινων, όχι ραπτομηχανή συναλλάγματος.