Αν έλεγες ότι έχουν λογαριασμό στην Εθνική μάλλον δεν θα τους πείραζε και τους ίδιους (ακόμα κι αν δεν είχαν). Όμως αυτό που λες είναι ότι φοροδιαφεύγουν.
Τεσπά, τώρα που τελείωσα την ανάγνωση της λίστας έχω να πω ότι:
α. πολλοί εξ αυτών που αναφέρονται είναι άτομα που ελπίζει κανείς ότι αν δεν το γνωρίζει ήδη η εφορία ότι έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό, τότε το υποψιάζεται, π.χ. Μαρινόπουλοι (των σουπερμάρκετ), Μεταξάς (του ποτού), Βιλδιρίδης, Τσαντίλης κλπ.
β. οι πιο πολλοί είναι σε επαγγέλματα που δικαιολογούν άνετα την ύπαρξη λογαριασμών στο εξωτερικό, και μάλιστα στην Ελβετία π.χ ταξιδιωτικοί πράκτορες, εφοπλιστές, έμποροι κλπ. Οι ελάχιστοι γιατροί και μηχανικοί είναι συγγενείς των προηγούμενων ή επιχειρηματίες που δηλώνουν γιατροί ή μηχανικοί. Όπως και οι νοικοκυρές είναι απλώς σύζυγοι των προηγούμενων. Δεν πρόκειται για περίπτωση το πρωί νοικοκυρά το βράδυ πόρνη που φοροδιαφεύγει.
γ. μερικά ονόματα όπως Τράγκας κλπ που είδα στη λίστα δεν ξέρω αν είναι οι γνωστοί ή συνωνυμίες
δ. πολλά ονόματα στη λίστα είναι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό μόνιμα (ορισμένοι και στην Ελβετία), οπότε οι καταθέσεις τους είναι υπόθεση της χώρας μόνιμης κατοικίας κι όχι της Ελλάδας
ε. η λίστα αυτή πρέπει να είναι παλιά γιατί είδα μερικά ονόματα πεθαμένων από χρόνια.
Σε γενικές γραμμές, δε νομίζω ότι η λίστα αυτή θα βοηθούσε ιδιαίτερα την εφορία. Το πολύ να της υποδείκνυε πεντέξι, βία είκοσι άτομα που ίσως δεν τα ήξερε, κι αυτά θα ήταν μικρομεσαίοι, όχι μεγαλοκαρχαρίες.
Παρεμπιπτόντως, είδα και μερικά ευφυή υποκοριστικά στη λίστα, όπου οι καταθέτες αναγράφονται με το κανονικό τους όνομα και με αυτό που είναι γνωστοί, π.χ. Ουρανία γνωστή ως Σελεστίν (καλή μετάφραση), Βασίλης που τον φωνάζουν Τζέιμς, Ευμορφία αλλά τη λένε Λορελάι (αυτή νομίζω την είχα γνωρίσει σε κάποια κοσμική εκδήλωση, το έπαιζε μεγάλη αριστοκράτισσα διεθνών προδιαγραφών και μας είχε κομπλάρει όλους εμάς τους νέους, άμα ξέραμε ότι στο χωριό τη φωνάζουν Μόρφω...).