Το 'χε φέρει ήδη κι ο daeman: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5742-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD&p=129908&viewfull=1#post129908 (τσιτάρω ένα ποστ πιο πάνω απ' του daeman, γιατί έχει κι η τοποθέτηση του Hellegennes την αξία της — και τα στοιχεία της).Ευχαριστώ, Όλι, για το πολύ ενδιαφέρον συνοδευτικό υλικό που έφερες.
Αρχεία, βιβλιοθήκες και πνευματική ιδιοκτησία (της Διονυσίας Καλλινίκου)Με ενδιαφέρει αυτό που αναφέρει ότι για να μπει ένα βιβλίο σε δανειστική βιβλιοθήκη πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και αναρωτιέμαι αν ισχύει κάτι τέτοιο· αν ισχύει διεθνώς, αν ισχύει στην Ελλάδα.
1) Δεν ισχύει το ίδιο στα άλλα κράτη, π.χ. στην Αμερική;...στην Ελλάδα το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού διατηρεί τον αποκλειστικό χαρακτήρα και οι βιβλιοθήκες ή τα ιδρύματα που δανείζουν στο κοινό βιβλία ή άλλα προστατευόμενα έργα ή αντικείμενα, όπως φωνογραφήματα, υλικούς φορείς ήχου και εικόνας, κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD κλπ., θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια από το δημιουργό και τους άλλους δικαιούχους.
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για την ad hoc στιγμιαία χρήση κάποιου βιβλίου, π.χ. για κάποιο τσιτάτο ή την αντιπαραβολή μιας μετάφρασης με το πρωτότυπο. Επίσης, σε εύλογα ιδιωτικά (=οικογένεια) ή επαγγελματικά (=π.χ. λεξικά γραφείου) πλαίσια. Μου φαίνεται όμως ότι ο παραλληλισμός αρχίζει να γίνεται προβληματικός όταν ξεφεύγει και αρχίζει να εμπίπτει στα πλαίσια της νομοθεσίας που έδωσε ο Ζάζουλας πιο πάνω.Εγώ έχω μια άλλη απορία: η κυρία Δημουλίδου δεν δανείζεται ποτέ της πράγματα από άλλους, για να κάνει τη δουλειά της; Δεν έχει δανειστεί ποτέ, ξερωγώ, ένα ταψί, ένα εργαλείο κουζίνας, ένα CD, το αυτοκίνητο ενός φίλου, κάτι, τέλος πάντων; Προς τι τόσο μένος για τους δανειζόμενους; Δηλαδή εντάξει, κατανοώ τον πόνο της, αλλά νομίζω καλά της τα λέει ο Δημοκίδης.
Δεν λέει «εισπρακτέα», sarant, αλλά «καθαρά». ;) Και (παρόλο που φυσικά τα ποσά δείχνουν μικρά) το πώς ορίζει ο καθείς τα «καθαρά» είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. :)Πάντως, νομίζω πως δεν λέει αλήθεια η κ. Δ. όταν λέει ότι εισπράττει 0,2-1 ευρώ για κάθε αντίτυπο που πουλάει.
Της γράφουν στη Λάιφο:Δεν λέει «εισπρακτέα», sarant, αλλά «καθαρά». ;) Και (παρόλο που φυσικά τα ποσά δείχνουν μικρά) το πώς ορίζει ο καθείς τα «καθαρά» είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. :)
Εγώ, πάλι, έχω πάθει κάτι τον τελευταίο καιρό και προσπαθώ να αναζητώ hard facts. Πέρα από τα κοινωνικά αντιπαθητικά της Δημουλίδου (στα οποία ο Δημοκίδης της δίνει την απλή λύση: «παράπεμψέ τα στον εκδοτικό σου»), με ενδιαφέρει αυτό που αναφέρει, ότι για να μπει ένα βιβλίο σε δανειστική βιβλιοθήκη πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και αναρωτιέμαι αν ισχύει κάτι τέτοιο· αν ισχύει διεθνώς, αν ισχύει στην Ελλάδα. Περισσότερο από περιέργεια, βέβαια, επειδή το αναπότρεπτο μέλλον μάς το έδειξε ήδη ο Ζάζουλας με την παραπομπή στην Αμαζόνα.
[...] αλλά με βάση το απόσπασμα που παραθέτει η Αλεξάνδρα νομίζω ξέρω γιατί παίρνει "μόνο" ένα ευρώ για κάθε βιβλίο: τα υπόλοιπα τα παίρνει ο διορθωτής.