#%$#%!%^΅&^* Ελληγενή, τώρα θυμήθηκα όλα τα παλιά γλυκά, αυτά που δεν έφαγα ποτέ αλλά ξέρω ότι υπάρχουν, αυτά που δεν θα ξαναφάω κλπ κλπ. Έχουμε λοιπόν το ΡΩΞ της καφετέριας κάτω από τα γραφεία του Φυσιολατρικού Συλλόγου, εκεί που πέρναγα τα Σάββατά μου σαν μαθήτρια, μαθαίνοντας παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, διότι εμείς εις τας Πάτρας δεν είχαμε ανάγκη το Λύκειο Ελληνίδων, είχαμε τους δικούς μας λαογραφικούς και εκπολιτιστικούς (και εν προκειμένω και φυσιολατρικούς) συλλόγους, για Ελληνίδες και Έλληνες.
Μετά θυμάμαι κάποια εποχή άνοιξε το Γουέιτ Γουότσερς εις τας Πάτρας και στο πρόγραμμά του επιτρεπόταν για γλυκό το σαβαρέν. Το σαβαρέν ούτε που ήξερα τι είναι, αλλά το κουβέντιαζαν τόσο πολύ οι πελάτισσες της γιαγιάς μου που φρόντιζαν τη σιλουέτα τους ώστε αν και δεν έχω φάει ποτέ μου σαβαρέν, ούτε θα το αναγνώριζα άμα το έβλεπα, ξέρω ότι το είχε στάνταρ το ζαχαροπλαστείο Λοτσάρης, ότι είναι ένα ψωμοειδές σιροποειδές και ότι δε λέει και πολλά από γεύση αλλά άμα δεν μπορείς να φας μια σοκολατίνα, μια σεράνο, ε, βολεύεσαι με αυτό.
Γλυκά που δεν θα μου δοθεί ποτέ πια η ευκαιρία να δοκιμάσω και που δεν δοκίμασα ποτέ γιατί "δεν ήμασταν του γλυκού" (μουαχαχαχαχαχα :devil: πίσω έχει η αχλάδα την ουρά):
οι σοκολατίνες του Παυλίδη, γιατί μόνο σοκολατάκια αγοράζαμε από εκεί
κάτι σκευάσματα με μαντολάτο μέσα, καραμελωμένο και με ολόκληρα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης κολλημένα στην καραμέλα
τις καριόκες του Εντελβάις (συνοικιακό ζαχαροπλαστείο που κάποια εποχή έγινε πολύ ιν και άνοιξε και παραρτήματα κλπ, αλλά πριν γίνει της μόδας), που δεν ήταν σαν τις καριόκες του Παπαπαρασκευά στην Ξάνθη αλλά είχαν μέσα φρουί γλασέ και που δεν τις φτιάχνει εδώ και πολλά χρόνια. Φτιάχνει όμως πολύ καλή μουσταλευριά, όχι αυτά τα νερουλά του σουπερμάρκετ, πέρσι που ήμουνα Πάτρα το Σεπτέμβριο του έδωσα να καταλάβει. Οχτώ ευρώ το ταψάκι, βέβαια, αλλά πού να βρεις μούστο τη σήμερον, που πήγαν και τα ξεριζώσανε όλα και τα πουλήσανε οικόπεδα;
Και μια που είπα Ξάνθη, το τιραμισού και το προφιτερόλ του Νικολαΐδη, ο οποίος τώρα έχει γίνει γλυκά Βηρυτού (λες και έχει έλλειψη σιροπιαστά η Ξάνθη)
Γενικά τα παλιά χρόνια (μέχρι δεκαετία του '80) ο ζαχαροπλαστικός κόσμος των Πατρών ήταν μια χαρά μοιρασμένος. Κάθε ζαχαροπλαστείο είχε τις σπεσιαλιτέ του και πήγαινες εκεί για την σπεσιαλιτέ και το πολύ να έπαιρνες και ένα- δυο άλλα πράγματα. Πήγαινες μέχρι το λιμάνι να ρίξεις ένα γράμμα στο ταχυδρομείο -κυριολεκτικά το έριχνες στην υποδοχή κι από πίσω καθόταν ένας χαρωπός κύριος με μια σφραγίδα και το σφράγιζε και το έβαζε στο σάκκο- και μετά περνούσες από τρία ζαχαροπλαστεία: ντόνατς και κρουασάν, σοκολατίνες ή μαντολατοκαρυδοσπεσιαλιτέ; Και πορτοκάλια ολόκληρα γλασέ και σοκολατάκια του Αθήνησι εργοστασίου μας (έβλεπες και τη ζωγραφιά του εργοστασίου του Παυλίδη από πάνω από το ταμείο ). Εκεί δίπλα είχε κι έναν παράδεισο του παιδιού, καραμελάδικο, καραμέλες με το κιλό και κάτι Τομπλερόν του κιλού στο πάνω ράφι για τους τυχερούς με μεγάλο χαρτζιλίκι. Νομίζω ο μόνος λόγος που δεν ήταν όλη η πόλη παχύσαρκη ήταν τα περιορισμένα οικονομικά και οι μαμάδες που έφτιαχναν στο σπίτι γλυκά. Εμείς δεν φτιάχναμε γλυκά στο σπίτι τα αγοράζαμε, ή όπως έλεγε η μητέρα μου, "τα είδα στη βιτρίνα και είπα καιρό έχουμε να φάμε ένα γλυκό, στην Αθήνα δεν είναι τα ζαχαροπλαστεία όλα σ'ένα μέρος όπως εδώ", εννοείται οι λουκουμάδες από τον κουμπάρο δεν μετράνε για γλυκό. Αλλά ενώ τιμούσαμε την παραγωγή των ζαχαροπλαστείων, τα τραπεζάκια έξω τα κοιτάζαμε αφ'υψηλού, καθώς, όπως έλεγε η μητέρα μου "συχνάζουν καμάκια" (αυτό ήταν την εποχή πριν τις τηλεοπτικές εκπομπές περί καμακιών που απομυθοποίησαν κάπως το φαινόμενο, τις οποίες εκπομπές δε θυμάμαι, θυμάμαι μόνο τον παππού μου και τη γιαγιά μου να τις παρακολουθούν κατασοκαρισμένοι).
Όλα αυτά τα ζαχαροπλαστεία έχουν προσαρμοστεί στους καιρούς κι έχουν γίνει όλα ανεξαιρέτως, ακόμα και το καραμελάδικο, καφετέριες της φραπεδιάς και του φρέντο. Από γλυκά αηδίες, κάτι βιομηχανικά προϊόντα που θα τρίζουν τα κόκκαλα των ζαχαροπλάστηδων που στεγάζονταν κάποτε εκεί. Και υπάρχει ένας ζαχαροπλάστης που μετακινείται (δεν εξηγείται αλλιώς το φαινόμενο), γιατί εμφανίζεται κάποιο ζαχαροπλαστείο και για μερικά χρόνια φτιάχνει φοβερά γλυκά και μετά χαλάει ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται άλλο. Προφανώς ο ίδιος σεφ πάει γύρω γύρω.