Πρώτον: δεν μου αρέσει ο όρος εταιρία- μαϊμού, που παραπέμπει σε απάτη ή παράνομη δραστηριότητα. Εγώ αναφέρομαι σε νόμιμες επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα. Γιατί τόση καχυποψία;
Δεύτερον: δεν ξέρω αν συμφέρει και πώς συμφέρει γι΄αυτό ρωτάω*
Τρίτον, για το δόχτορα: εννοείται ότι δεν μπαίνουν όλα στην εφορία σαν έξοδα, αλλά πολλά έξοδα μπαίνουν.
Επίσης, αναφέρομαι όχι στον ερασιτέχνη που βγάζει 100 ευρώ το χρόνο αλλά στον επαγγελματία που για να κάνει τη δουλειά αυτή θα βγάζει κάποια ποσά τακτικά.
* Παράδειγμα από Λονδίνο: φίλος μου έχει δική του επιχείρηση η οποία λειτουργεί από το σπίτι του. Τα έσοδά του από τη δουλειά του είναι έσοδα της επιχείρησης. Τα έξοδα της επιχείρησης περιλαμβάνουν: έξοδα γραφείου (μέρος των λογαριασμών του σπιτιού καθώς και έξοδα ανακαίνισης του χώρου), έξοδα για τον εξοπλισμό του γραφείου (υπολογιστές, έπιπλα, αναλώσιμα), εταιρικό αυτοκίνητο, συγκοινωνίες, έξοδα που κάνει για να βρει πελάτες, π.χ. εταιρικά δώρα, έξοδα αμοιβών (λογιστής κλπ), μισθοδοσία (το παιδί που τον βοηθάει που και που, ο δικός του μισθός κλπ).
Τώρα, αν η μπογιά που αγόρασε για να βάψει το γραφείο περίσσεψε και δεν μπορούσε να τη γυρίσει πίσω και έβαψε έτσι και το σαλόνι, πειράζει; Μπορεί να βάλει σαν έξοδο της εταιρίας το μισό και σαν προσωπικό έξοδο το άλλο μισό. Ή μπορεί και να το βάλει όλο στην εταιρία και να αφήσει την εφορία να αποφασίσει αν πιάνει ή όχι.
Και πάει λέγοντας.
Εννοείται ότι δεν δικαιολογεί το μαγιώ για τις διακοπές σαν επαγγελματικό έξοδο, αλλά για αυτά τα έξοδα έχει το μισθό του.
Δε βλέπω που είναι το περίεργο ή το παράνομο.