Να υποθέσω ότι δεν έχεις καλύτερη πρόταση για το front matter;
Η αλήθεια είναι ότι εγώ προτιμώ (και) τον ορολογικό διαχωρισμό των βιβλιογραφικών από τα εισαγωγικά στοιχεία ενός βιβλίου, διότι ο λειτουργικός τους ρόλος σαφώς διαφέρει. Τα βιβλιογραφικά στοιχεία είναι επικουρικής ή/και τυπικής φύσης, ενώ τα εισαγωγικά βρίσκονται σε ουσιαστική συνάφεια με το σώμα, τον κορμό του βιβλίου, διότι «εισάγουν» τον αναγνώστη στο περιεχόμενό του.
Κάποιος παλιός εκδότης ή μονοτύπης θα σας μιλήσει για τα
πρωτοσέλιδα του βιβλίου, τα οποία είναι ακριβώς ο ψευδότιτλος με την πίσω του λευκή σελίδα, η προμετωπίδα, η σελίδα του κοπιράιτ, η αφιέρωση του συγγραφέα με την πίσω της λευκή σελίδα, οι ευχαριστίες του συγγραφέα, και τα περιεχόμενα (εφόσον τα περιεχόμενα βρίσκονται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου). Στα
πρωτοσέλιδα του βιβλίου περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες
praise pages (σελίδες επιδοκιμασίας, επαίνων ή και ενστερνισμού του περιεχομένου του βιβλίου), οι οποίες άλλοτε προηγούνται όλων των υπολοίπων (ακόμη και της προμετωπίδας) κι άλλοτε τοποθετούνται μετά την αφιέρωση και τις ευχαριστίες του συγγραφέα.
Οι σελίδες εκείνες που ακολουθούν τα προαναφερθέντα
πρωτοσέλιδα, είναι ο προλογισμός, ο πρόλογος, το εισαγωγικό σημείωμα και η εισαγωγή, και πρόκειται για τις εξ ορισμού
εισαγωγικές σελίδες. Ωστόσο, τα δύο πρώτα ενίοτε ή συχνά έχουν χαλαρή σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου, ενώ τα δύο τελευταία όχι.
Όταν έχουμε μπροστινές σελίδες με διακριτή αρίθμηση (π.χ. λατινική) τότε ένας μάστορας θα σας πει για «μπροστά σελίδες με λατινικά» απλώς για να τις αντιδιαστείλει με τις υπόλοιπες, κι όχι γιατί τον νοιάζει τι περιέχουν (π.χ. ένα βιβλίο έχει μπροστά 12 σελίδες με λατινική αρίθμηση και κατόπιν 308 με αραβική). Το πού σταματά η λατινική αρίθμηση είναι ζήτημα επιλογής κι όχι κάτι με απόλυτο τρόπο ορισμένο (ώστε να μας οδηγήσει στην ομαδοποίηση των στοιχείων που απαρτίζουν την εμπρόσθια ύλη ενός βιβλίου).
Mod's note: Άμα πνίγεσαι κιόλας, την αξίζεις τη στάμπα σου!