Η αποστολη δεν έχει τελειώσει. Έχω λίγες μέρες ταξίδι ακόμα.
Εννοεί τη Σουαζιλάνδη, τη χώρα των Σουάζι, ε;
Ορίστε και τα εγκυκλοπαιδικά: φύλο των Ζουλού, που γλύτωσε την εξαθλίωση και το απαρτχάιντ γιατι αρνήθηκε να γίνει μερος της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης και έμεινε απλή, ανεξάρτητη αγγλικη αποικία. Παλιότερα που ο τζόγος ήταν παράνομος στη Νότια Αφρική η Σουαζιλάνδη ήταν το Λας Βέγκας της περιοχής, καζίνα, μεγάλα ξενοδοχεία κλπ. Τώρα έχει πέσει η ζήτηση, οπότε κοιτάνε να προσελκύσουν γενικό τουρισμό, σαφάρι, λουτρά (ελληνιστί σπα), πεζοπορία/ ορειβασία κλπ. Και γεγονος ειναι οτι έχει πράματα για τον τουρίστα. Έχει ένα φοβερό εθνικό λαογραφικο- ιστορικό μουσείο, δυο αίθουσες αλλά πολυ προσεγμένο και επιμορφωτικό, έχει κι ένα πολύ καλό μουσέιο φυσικής ιστορίας της Αφρικής στο ίδιο κτίριο, έχει να ψωνίσεις όλων των ειδών τα προιόντα χειροτεχνίας όλα fair trade, ανακυκλωμένα, βιοκαλλιέργειας κλπ, οι επιχειρήσεις οργανωμένες για εξαγωγές, και όλες με ιστοσελίδες και όλες δέχονται πιστωτικές με το μηχανάκι κλπ. Καθαριότητα παντού, και στις τουαλέτες που είναι συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα, κι οι άνθρωποι φιλικοί. Όχι δουλικά φιλικοί για τον τουρίστα αλλά πραγματικά φιλικοί, αγνωστοι περνάνε στο δρόμο και χαιρετιούνται και σε χαιρετανε. Και η εξυπηρέτηση είναι άψογη παντου.
Φυσικά έχει όλα τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, από πολιτική διαφθορά μέχρι ειτζ. Αλλα δεν μπορείς να μη συγκρίνεις με το τι βλέπει ο τουρίστας στην Ελλάδα και να πεις γιατί γαμώτο.
Σε γενικές γραμμές πάντως, στη Σουαζιλάνδη ξαναπήγαινα ευχαρίστως. Ίσως και με ιχ, αφού λέει η χώρα έχει μόνο δύο ραντάρ κι άμα σε πιάσουν το πρόστιμο είναι 60 σουαζινομίσματα (πεντέξι ευρώ, όχι μεγάλο ποσό και για τους ίδιους), και άμα φας πρόστιμο δεν ξαναπληρώνεις πρόστιμο την ίδια μέρα, αρκεί να δείξεις την απόδειξη στον τροχονόμο. Μ'άλλα λόγια η άδεια για να τρέχεις κοστίζει ένα εξηνταρι τη μέρα (δείπνο στο ξενοδοχείο ήταν 60-120). Οι άνθρωποι είναι έμποροι. Όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν.