Η αγγλική Βασιλική Εταιρεία Χημείας (Royal Society of Chemistry) θα δώσει 1.000 λίρες Αγγλίας (1.250 ευρώ σήμερα) σε όποιον καταφέρει, πριν από το τέλος του Ιουλίου, να δώσει την πιο πειστική και δημιουργική απάντηση σε μια πανάρχαια σπαζοκεφαλιά: γιατί το ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο νερό;
Μα, καλοκαιριάτικα, μόνο οι παγωτατζήδες μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα... Λεπτομέρειες, πάντως, για τους όρους συμμετοχής βρίσκονται στη σελίδα της Εταιρείας:
http://www.rsc.org/AboutUs/News/PressReleases/2012/mpemba-effect-water-ice-hot.asp
Ο πρόεδρος της Εταιρείας δήλωσε:
"Modern scientists are still perplexed at this seemingly simple question.
“Ice cream makers and bartenders alike use the fact that hot water freezes more quickly than cold water every day in their work, but no one really knows why it works. The problem has been around for millennia, with philosophers such as Aristotle and Descartes pondering over it.
“But this effect was reintroduced into the scientific world in 1968 by Erasto Mpemba, a young inquisitive student in Tanzania during a lab session.
“Erasto questioned a teacher on why ice cream froze more quickly when it was boiled, and was quickly told that he was wrong and had probably imagined it. It was only when the teacher performed the experiment himself that he noticed this unusual phenomenon.
“Since the discovery of the effect, scientists have been trying to find out why the phenomenon occurs but remain divided as to what the answer is. It seems that there are lots of possible answers but a conclusive explanation hasn't been produced yet.
“The Hermes group members are, one might say, Olympians of the scientific world. The question is, can someone else out there give us an outstanding explanation before the postgraduate elite get down to their work?”
Το φαινόμενο ονομάστηκε Mpemba effect από το όνομα του Τανζανού μαθητή και θα πρότεινα να μεταγραφεί «φαινόμενο Εμ’πέμπα». Αν το αφήσουμε στα αγγλικά όπως στη σελίδα του in.gr, είναι πιθανότατο ότι θα διαβαστεί λάθος. Αν το μεταγράψουμε Μπέμπα, είναι βέβαιο ότι θα διαβαστεί λάθος. Αν το γράψουμε Εμπέμπα, μάλλον θα διαβαστεί σαν την Αντίς Αμπέμπα [Abeba].
Προσθήκη: Εκτός από την προφορά Εμ'πέμπα, που αγγλοφέρνει, αν θέλουμε να μιμηθούμε τη σουαχίλικη προφορά, θα πρέπει να το γράψουμε Μ’πέμπα, για να φανεί ότι το αρχικό Μ- έχει αξία συλλαβής. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Thabo Mbeki δεν έγινε Μ'μπέκι, έμεινε Μπέκι.
Έμαθα ότι ο Αριστοτέλης το περιγράφει στα Μετεωρολογικά:
συμβάλλεται δ' ἔτι πρὸς τὴν ταχυτῆτα τῆς πήξεως καὶ τὸ προτεθερμάνθαι τὸ ὕδωρ· θᾶττον γὰρ ψύχεται. διὸ πολλοὶ ὅταν τὸ ὕδωρ ψῦξαι ταχὺ βουληθῶσιν, εἰς τὸν ἥλιον τιθέασι πρῶτον, καὶ οἱ περὶ τὸν Πόντον ὅταν ἐπὶ τοῦ κρυστάλλου σκηνοποιῶνται πρὸς τὰς τῶν ἰχθύων θήρας (θηρεύουσι γὰρ διακόπτοντες τὸν κρύσταλλον), ὕδωρ θερμὸν περιχέουσι τοῖς καλάμοις διὰ τὸ θᾶττον πήγνυσθαι· χρῶνται γὰρ τῷ κρυστάλλῳ ὥσπερ τῷ μολύβδῳ, ἵν' ἠρεμῶσιν οἱ κάλαμοι.
Μετάφραση τού E. W. Webster στα αγγλικά (εδώ):
The fact that the water has previously been warmed contributes to its freezing quickly: for so it cools sooner. Hence many people, when they want to coolhot water quickly, begin by putting it in the sun. So the inhabitants of Pontus when they encamp on the ice to fish (they cut a hole in the ice and then fish) pour warm water round their reeds that it may freeze the quicker, for they use the ice like lead to fix the reeds".
Ο όρος του Αριστοτέλη για το φαινόμενο ήταν αντιπερίστασις, antiperistasis.
Σχετικά άρθρα:
http://www.telegraph.co.uk/news/ukn...hot-water-freezes-faster-than-cold-water.html
http://skullsinthestars.com/2011/05...covery-can-hot-water-freeze-before-cold-1969/
Και σχετικό βιντέακι:
Μα, καλοκαιριάτικα, μόνο οι παγωτατζήδες μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα... Λεπτομέρειες, πάντως, για τους όρους συμμετοχής βρίσκονται στη σελίδα της Εταιρείας:
http://www.rsc.org/AboutUs/News/PressReleases/2012/mpemba-effect-water-ice-hot.asp
Ο πρόεδρος της Εταιρείας δήλωσε:
"Modern scientists are still perplexed at this seemingly simple question.
“Ice cream makers and bartenders alike use the fact that hot water freezes more quickly than cold water every day in their work, but no one really knows why it works. The problem has been around for millennia, with philosophers such as Aristotle and Descartes pondering over it.
“But this effect was reintroduced into the scientific world in 1968 by Erasto Mpemba, a young inquisitive student in Tanzania during a lab session.
“Erasto questioned a teacher on why ice cream froze more quickly when it was boiled, and was quickly told that he was wrong and had probably imagined it. It was only when the teacher performed the experiment himself that he noticed this unusual phenomenon.
“Since the discovery of the effect, scientists have been trying to find out why the phenomenon occurs but remain divided as to what the answer is. It seems that there are lots of possible answers but a conclusive explanation hasn't been produced yet.
“The Hermes group members are, one might say, Olympians of the scientific world. The question is, can someone else out there give us an outstanding explanation before the postgraduate elite get down to their work?”
Το φαινόμενο ονομάστηκε Mpemba effect από το όνομα του Τανζανού μαθητή και θα πρότεινα να μεταγραφεί «φαινόμενο Εμ’πέμπα». Αν το αφήσουμε στα αγγλικά όπως στη σελίδα του in.gr, είναι πιθανότατο ότι θα διαβαστεί λάθος. Αν το μεταγράψουμε Μπέμπα, είναι βέβαιο ότι θα διαβαστεί λάθος. Αν το γράψουμε Εμπέμπα, μάλλον θα διαβαστεί σαν την Αντίς Αμπέμπα [Abeba].
Προσθήκη: Εκτός από την προφορά Εμ'πέμπα, που αγγλοφέρνει, αν θέλουμε να μιμηθούμε τη σουαχίλικη προφορά, θα πρέπει να το γράψουμε Μ’πέμπα, για να φανεί ότι το αρχικό Μ- έχει αξία συλλαβής. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Thabo Mbeki δεν έγινε Μ'μπέκι, έμεινε Μπέκι.
Έμαθα ότι ο Αριστοτέλης το περιγράφει στα Μετεωρολογικά:
συμβάλλεται δ' ἔτι πρὸς τὴν ταχυτῆτα τῆς πήξεως καὶ τὸ προτεθερμάνθαι τὸ ὕδωρ· θᾶττον γὰρ ψύχεται. διὸ πολλοὶ ὅταν τὸ ὕδωρ ψῦξαι ταχὺ βουληθῶσιν, εἰς τὸν ἥλιον τιθέασι πρῶτον, καὶ οἱ περὶ τὸν Πόντον ὅταν ἐπὶ τοῦ κρυστάλλου σκηνοποιῶνται πρὸς τὰς τῶν ἰχθύων θήρας (θηρεύουσι γὰρ διακόπτοντες τὸν κρύσταλλον), ὕδωρ θερμὸν περιχέουσι τοῖς καλάμοις διὰ τὸ θᾶττον πήγνυσθαι· χρῶνται γὰρ τῷ κρυστάλλῳ ὥσπερ τῷ μολύβδῳ, ἵν' ἠρεμῶσιν οἱ κάλαμοι.
Μετάφραση τού E. W. Webster στα αγγλικά (εδώ):
The fact that the water has previously been warmed contributes to its freezing quickly: for so it cools sooner. Hence many people, when they want to cool
Ο όρος του Αριστοτέλη για το φαινόμενο ήταν αντιπερίστασις, antiperistasis.
Σχετικά άρθρα:
http://www.telegraph.co.uk/news/ukn...hot-water-freezes-faster-than-cold-water.html
http://skullsinthestars.com/2011/05...covery-can-hot-water-freeze-before-cold-1969/
Και σχετικό βιντέακι: