χιλιοστόγραμμο / χιλιοστογραμμάριο

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μη γίνει κάνα λάθος ανάμεσα σε χιλιόγραμμο και χιλιοστόγραμμο... Μια συλλαβή απόσταση είναι.
Και ανάμεσα σε χιλιόμετρα και χιλιοστόμετρα, χιλιόλιτρα και χιλιοστόλιτρα κ.λπ., πόσες; :)
 
Και ανάμεσα σε χιλιόμετρα και χιλιοστόμετρα, χιλιόλιτρα και χιλιοστόλιτρα κ.λπ., πόσες; :)

Η ίδια. Γι' αυτό κάνω ό,τι και ο nickel. Κιλό και μιλιγκράμ, μιλιμέτρ και εμέλ (ml). Το χιλιόλιτρο δεν είναι σε ευρεία χρήση. Χρησιμοποιείται είτε η περίφραση (χίλια λίτρα) είτε -συχνότερα- ο τόνος. Μπορεί ο τόνος να είναι μονάδα βάρους, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως για κοινά υγρά, όπως το νερό ή το λάδι. Πιο επιστημονικά χρησιμοποιείται το "κυβικά μέτρα".
 

UsualSuspect

New member
Το χιλιόλιτρο δεν είναι σε ευρεία χρήση. Χρησιμοποιείται είτε η περίφραση (χίλια λίτρα) είτε -συχνότερα- ο τόνος. Μπορεί ο τόνος να είναι μονάδα βάρους, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως για κοινά υγρά, όπως το νερό ή το λάδι. Πιο επιστημονικά χρησιμοποιείται το "κυβικά μέτρα".

Εντάξει για το νερό που έχει ειδικό βάρος ίσο με τη μονάδα αλλά για λάδι, πετρέλαιο κλπ είναι λάθος να χρησιμοποιείται ο "τόνος". Παροδηγεί. :)
 
Η διαφορά είναι σχετικά μικρή. Άλλωστε και το νερό έχει διαφορετική πυκνότητα ανάλογα με την θερμοκρασία και την πίεση της ατμόσφαιρας. Χαρακτηριστικά, στους 100 βαθμούς έχει πυκνότητα λίγο μικρότερη από 960 κιλά/μ³ (το ελαίολαδο είναι περίπου στα 920 κιλά/μ³). Σε λαϊκή γλώσσα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κανονικά. Σε επιστημονική γλώσσα θα πεις "κυβικά μέτρα".
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Για ορισμένα υγρά, δεν είναι καθόλου «σχετικά μικρή» ούτε αμελητέα, ιδίως για εκεί που πονάει, στην τσέπη, στο πετρέλαιο π.χ. που έχει ειδικό βάρος 0,8-0,88 κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι 1000 λίτρα πετρέλαιο έχουν μάζα από 800 έως 880 κιλά, πάντα ανάλογα με τη θερμοκρασία του. Βέβαια, λόγω των μικροδιαφορών στη σύσταση και των προσθέτων, υπάρχουν διακυμάνσεις όχι μόνο από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά και από παρτίδα σε παρτίδα της ίδιας εταιρείας. Αυτές μάλιστα, είναι μικροδιαφορές. Ακόμη και για το λάδι, τα 80 κιλά ανά 1000 λίτρα διαφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα (το λάδι της χρονιάς μιας μέσης ελληνικής τετραμελούς οικογένειας) ούτε ποσό: 73 λίτρα χ 5 ευρώ το λίτρο = 365 ευρώ.

Δείτε εδώ π.χ. τις διαφορές στην πυκνότητα/ειδικό βάρος: Mass, weight, density or specific gravity of 150+ liquids.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ε ναι, αλλά τι σημασία έχει — αφού όγκο τελικά πληρώνουμε;
 

daeman

Administrator
Staff member
Πέρα από την ακριβολογία, για το οικονομικό, αν μετράς και πληρώνεις με τον όγκο και το ξέρεις, κανένα πρόβλημα.
 
Όταν μιλάς για μεγάλους όγκους, λίγο σε ενδιαφέρει η ακριβολογία γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μιλάς με ακρίβεια. Έτσι, λες π.χ. ότι η παραγωγή της Ελλάδας είναι 350,000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, που μεταφράζεται περίπου σε 320,000 κυβικά μέτρα. Όπως καταλαβαίνεις, η παραγωγή δεν είναι κάτι τόσο σταθερό ώστε να έχει σημασία αν θα αναφερθείς σε κυβικά μέτρα, χιλιόλιτρα ή τόνους. Άλλωστε, υπενθυμίζω ότι έχει σημασία το ότι συγκρίνεις υγρά μεταξύ τους. Το ανθρώπινο σώμα πάντα το υπολογίζουμε σε κιλά, παρότι η διαφορά του με το νερό είναι πολύ μικρή (η μέση πυκνότητά μας είναι 1010 κιλά/μ³, που είναι χαμηλότερη του θαλασινού νερού, που κυμαίνεται από 1020 μέχρι 1200* κ/μ³).


* σε νερά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως η Νεκρά Θάλασσα.
 
Top