Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

rogne

¥
Δεν μπορώ να μην πω ότι βρίσκω κομματάκι ανατριχιαστικά τα παραπάνω σχόλια για την αυτοκτονία του 77χρονου: του άρεσε το σόου, δεν δικαιολογείται (αφού έπαιρνε μεγάλη σύνταξη), δικαιολογείται όμως (αν είχε προβλήματα υγείας), αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται (αφού φόρτωσε τύψεις το παιδί του -- αν και αυτό είναι απίθανο, κρίνοντας απ' τις δηλώσεις της κόρης του)...

Υπάρχουν ευαισθησίες που δεν ανάγονται στο βιοτικό επίπεδο ή στην κατάσταση της υγείας κάποιου. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω σχόλια στρέφονται ενάντια στις πολιτικές πεποιθήσεις του αυτόχειρα, αλλά μια αυτοκτονία, ακόμα και δημόσια, δεν είναι δήλωση στα κανάλια ή κείμενο σε μπλογκ για να επιδέχεται τόσο εύκολα κριτική. Πόσο μάλλον για να συγκρίνεται με άλλες αυτοκτονίες, προκειμένου να υποστηριχθεί ότι μερικές αυτοκτονίες (που γίνονται κατ' ιδίαν από ανέργους, αν καταλαβαίνω καλά) είναι αυθεντικότερες από άλλες. Τι έρχεται μετά, δηλαδή, κάνα σχετικό γκάλοπ στο vima.gr;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αγαπητέ rogne, επειδή αναφέρεσαι και στο σχόλιό μου, δεν βλέπω να έγραψα κάπου αν «δικαιολογείται» η αυτοκτονία ή κάτι άλλο. Τον προβληματισμό μου κατέθεσα - ελπίζω να έχω την άδειά σου γι' αυτό, αλλιώς να μην το ξανακάνω.
 

rogne

¥
Αγαπητέ rogne, επειδή αναφέρεσαι και στο σχόλιό μου, δεν βλέπω να έγραψα κάπου αν «δικαιολογείται» η αυτοκτονία ή κάτι άλλο. Τον προβληματισμό μου κατέθεσα - ελπίζω να έχω την άδειά σου γι' αυτό, αλλιώς να μην το ξανακάνω.

Αναλόγως προβληματίζομαι κι εγώ, αν και από την ανάποδη.
 

Elsa

¥
Πάντως, το σχόλιο περί σόου στο #1617, ήταν αρκετά ανατριχιαστικό, λυπάμαι ειλικρινά που το διάβασα από σένα αυτό, Νικ. :-(
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αναλόγως προβληματίζομαι κι εγώ, αν και από την ανάποδη.
Αυτό δεν σε εμποδίζει βλέπω από το να μου αποδίδεις κίνητρα με βάση την προσωπική σου αντίληψη των πραγμάτων, ωστόσο. Το πώς θα ήθελες εσύ να βλέπουν οι άλλοι τα πράγματα δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την όποια συζήτηση, νομίζω, εκτός κι αν έχουμε σκοπό να ιδρύσουμε πουθενά Υπουργείο Αγάπης.

Τέλος πάντων, δεν θα ήθελα να καταλήξουμε σε προσωπική αντιπαράθεση, σταματάω εδώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να ομολογήσω ότι με εκνεύρισε απίστευτα αυτές τις ημέρες ό,τι έγινε από κάποιους σε σχέση με το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας; Να το ομολογήσω. Όταν λοιπόν χτες, διαβάζοντας τις εφημερίδες, έπεσα πάνω σε μια ακόμα από τις πολλές αυτοκτονίες ενός απελπισμένου, ένιωσα για άλλη μια φορά την τραγικότερη διάσταση της κρίσης, που δεν με έκανε να νιώσω η αυτοκτονία του 77χρονου. Αντίθετα, το δικό του κήρυγμα μίσους και ο τρόπος που δεν καταδικάστηκε, αλλά αντίθετα υμνήθηκε από πολλούς, όλα αυτά για τις κρεμάλες και τα καλάσνικοφ, έγιναν μέρος ενός σόου που παίχτηκε σε κανάλια, εφημερίδες και μπλογκ με τρόπο που με ενόχλησε. «Σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά». Αυτό του Κύρκου έχω βάλει στην ταυτότητα μου. Θα το πιστεύω και θα το υποστηρίζω, και τα κηρύγματα σε επανάσταση θα με ενοχλούν και θα το λέω. Ο 77χρονος διάλεξε μόνος του να γίνει μέρος του δημόσιου λόγου και του δημόσιου θεάματος, και οι δικοί του δεν τον προστάτευσαν. Στην εκμετάλλευση που έγινε από εκείνη τη μεριά, το κακεντρεχές σχόλιό μου ήταν το ελάχιστο σαν προσωπική κατάθεση της ενόχλησής μου. Που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνω κι άλλα αρνητικά σχόλια αργότερα. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιοι ανατριχιάσατε. Με μια ανατριχίλα κυκλοφορούμε όλοι αυτόν τον καιρό. Ας επιτρέψουμε στον καθένα να κουβαλάει τη δική του για διαφορετικούς λόγους.
 

LostVerse

Member
Πάντως, το σχόλιο περί σόου στο #1617, ήταν αρκετά ανατριχιαστικό, λυπάμαι ειλικρινά που το διάβασα από σένα αυτό, Νικ. :-(

Η πραγματικότητα δεν είναι υποχρεωτικό ότι φέρνει χαλαρά, χαρούμενα και γαλήνια συναισθήματα. Και το σόου που όντως προκάλεσε η συγκεκριμένη αυτοκτονία, απολύτως δυσανάλογα μάλιστα, είναι μια πραγματικότητα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αντίθετα, το δικό του κήρυγμα μίσους και ο τρόπος που δεν καταδικάστηκε, αλλά αντίθετα υμνήθηκε από πολλούς, όλα αυτά για τις κρεμάλες και τα καλάσνικοφ, έγιναν μέρος ενός σόου που παίχτηκε σε κανάλια, εφημερίδες και μπλογκ με τρόπο που με ενόχλησε. «Σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά». Αυτό του Κύρκου έχω βάλει στην ταυτότητα μου. Θα το πιστεύω και θα το υποστηρίζω, και τα κηρύγματα σε επανάσταση θα με ενοχλούν και θα το λέω.
Σχετικά με αυτό: Σιωπή, του Ανδρέα Πετρουλάκη, από το protagon.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν με τον ίδιο θεαματικό τρόπο είχε αυτοκτονήσει στην Πλατεία Συντάγματος ένας ειδικός φρουρός, και ο Nickel τον κατηγορούσε για σόου, αναρωτιέμαι πόσοι θα έσπευδαν να τον κατακεραυνώσουν (τον Nickel) για έλλειψη ευαισθησίας.
 

Elsa

¥
Δεν μπορώ να διανοηθώ –ευτυχώς, δηλαδή- πόση οδύνη αισθάνεται ένας άνθρωπος που η ζωή του φτάνει στο τέλος της και βρίσκεται αντιμέτωπος με όλα τα όνειρά του ματαιωμένα και προδομένα. Φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι τρομακτικό, και το έχω δει να συμβαίνει στους γονείς μου. Με την πράξη αυτού του ανθρώπου, ένιωσα σαν να αυτοκτόνησε ο πατέρας μου. Και όσο κι αν διαφωνώ με την πολεμική κραυγή του γράμματος που άφησε, ακούω πιο δυνατά και καθαρά την απελπισία πίσω της και ούτε απαθής μπορώ να μείνω, ούτε να θεωρήσω πως έκανε φιγούρα.
Το σχόλιό σου, Νικ, ήταν για την πράξη του ανθρώπου, όχι για το τι έκαναν οι άλλοι μετά από αυτήν.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Γράφει ο Πετρουλάκης:
Σχεδόν όλοι, κόμματα και λοιποί που διαλαλούν τη γνώμη τους σε αυτές τις περιπτώσεις, θεώρησαν το διάβημα του αυτόχειρα πολιτική πράξη και το τελευταίο του σημείωμα πολιτική παρακαταθήκη που αφορά την κοινωνία μας. Λίγο το υπαρξιακό δέος λίγο ο φόβος του πολιτικού κόστους, κανείς δεν διεχώρισε κατηγορηματικά τη θέση του από το υστερόγραφο αυτής της άγνωστης ζωής. Και όμως όφειλαν να το κάνουν όλοι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το σχόλιό σου, Νικ, ήταν για την πράξη του ανθρώπου, όχι για το τι έκαναν οι άλλοι μετά από αυτήν.
Ναι, το σχόλιό μου ήταν για την πράξη του ανθρώπου: την αυτοκτονία στην πλατεία και το σημείωμα που άφησε σαν πολιτική διαθήκη στους νέους: να πάρουν τα καλάσνικοφ και να πάνε να κρεμάσουν τους πολιτικούς. Δεν θέλω να αναμετρηθώ με την απελπισία του ανθρώπου, που μπορεί να ήταν βαριά άρρωστος και να διάλεξε το πολιτικό μήνυμα για να δικαιολογήσει μέσα του το διάβημα που από άλλα θα τον λύτρωνε και όχι από την απειλή της πείνας. Ο απόστολος Παύλος λέει ότι ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας, και αυτό σημαίνει ότι του συγχωρούνται οι αμαρτίες, όχι ότι δικαιώνονται οι πράξεις του. Και εγώ, αν φοβόμουν ότι θα πέσει αστροπελέκι να με χτυπήσει σε πέντε λεπτά, θα ήθελα να πω ότι μόνο με συνεννόηση θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Αυτό θα άφηνα για πολιτική διαθήκη. Ελπίζω να φτάνει που το γράφω εδώ, γιατί πού να τρέχω τώρα στο Σύνταγμα.
 

Elsa

¥
Και τώρα λίγη Σώτη και πολλή ΔΗΜΑΡ.

Τρελή αγωνία δείχνει, στην προσπάθειά της να πείσει. Τα 2 πρώτα σχόλια, πιάνουν το νόημα. Αχ, πού 'σαι Σώτη που 'δειχνες... :-(
 

nickel

Administrator
Staff member
Η Σώτη δεν δείχνει καμιά τρελή αγωνία, έχει το κοινό της. Τα πρώτα δύο σχόλια που βλέπω είναι:
- το πρώτο, ανακριβές διότι οι τρεις που έφυγαν έφυγαν πριν από τις δηλώσεις Γιομπαζολιά για τα ξερονήσια.
- το δεύτερο, που υπονοεί ότι η Δεξιά δεν έχει αλλάξει, είναι μια άλλη άποψη, για τη Δεξιά. Όσοι θεωρούν ότι η Δεξιά είναι ίδια και απαράλλακτη όλα αυτά τα χρόνια να σταθούν από τη μεριά του σχολιαστή.
Η Σώτη λέει ότι υπάρχει κόσμος που θέλει μια ΔΗΜΑΡ που να είναι διαφορετική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί αυτό το διαφορετικό, λέω εγώ, να το θέλει διαφορετικά ο καθένας. Αλλά, αν εντέλει προκύψει μια ΔΗΜΑΡ που στα μάτια όσων βρίσκονται δεξιότερα φαντάζει σαν άλλος ένας ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγο θα γίνει κι αυτή ένα κίνημα διαμαρτυρίας που θα επαναλαμβάνει συνθήματα ή φοβικά ή φοβιστικά. Ελπίζω όχι.
 

Elsa

¥
Ο Δημητρακόπουλος πάντως, ξέρω πως αποχώρησε λόγω Γιομπαζολιά. Για τους άλλους δεν ξέρω.
Αλλά κακώς στενοχωριέται η Σώτη, τόσοι και τόσοι αριστεροί "εξελίχτηκαν", ο Κύρτσος ας πούμε πήγε στο Λάος... Υπάρχει ελπίς! :p
 
Ανεξάρτητα από ΔΗΜΑΡ και τέτοια, η Σώτη δεν είναι αυτή που είπε πέρσι πως το παρκάκι στα Εξάρχεια που έφτιαξαν οι κάτοικοι είναι μια αηδία; (Και πως η ίδια θα το ανέθετε στον Ρέντσο Πιάνο; :D ) Εγώ περνάω με το ποδήλατο συχνά από κει. Δε θυμάμαι να υπήρχε κάτι καλύτερο εκεί πριν από το παρκάκι. Αυτό για μένα αρκεί για την περίπτωσή της. Αν ήθελε να γράψει ένα πολιτικό άρθρο για το πώς θέλει τη ΔΗΜΑΡ (ή το παρκάκι), ας μιλούσε για προγραμματικές θέσεις, συγκεκριμένα, όχι γενικολογίες. Είναι απίστευτη η αοριστολογία που επικρατεί στους γραφιάδες της πεντάρας (που έχουν ή που πασκίζουν να αποχτήσουν το κοινό τους). Όλη η Ελλάδα και το ελληνικό ίντερνετ έχει μεταβληθεί σ' ένα απέραντο καφενείο. Γράψε κι εσύ ένα άρθρο "γνώμης", μπορείς.
 

Elsa

¥
Αυτό το σκεφτόμουν προχτές κι εγώ για το παρκάκι, εννοώ, πόσο όμορφο έγινε. Περνάω κάθε μέρα με τα πόδια, τώρα την Άνοιξη ειδικά, είναι χαρά θεού!
Αλλά έχουν ρίξει απίστευτη δουλειά και ακόμα το φροντίζουν πολύ.
Επειδή ανέφερες τον Πιάνο, φίλοι που δουλεύουν δίπλα στο εργοτάξιο του Νιάρχου, μου λένε ότι το μπάζωμα έχει φτάσει ήδη στον δεύτερο όροφο. Στα σχέδια, φαινόταν ότι θα είναι σχεδόν υπόσκαφο το νέο κτίριο, αλλά δεν φαινόταν πως θα φτιάξει ένα νέο βουνό για να το θάψει! Τέλος πάντων, ας μην κακομελετάω...
 
Top