metafrasi banner

compartmentalize, compartmentalization

nickel

Administrator
Staff member
Compartmentalization. Τι λέξη κι αυτή! Τη γράφω με τουλάχιστον δύο παύσεις για να βεβαιωθώ ότι είναι όλα στη θέση τους.

Στην καθημερινή της χρήση, όταν χωρίζουμε τη ζωή μας ή τη δουλειά μας σε σαφώς περιγεγραμμένα τμήματα, διαμερίσματα, τομείς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη διαμερισματοποίηση; Ή υπάρχει κάτι καλύτερο;

Κοιτάζω στο Google: για τη διαμερισματοποίηση μού δίνει πολλά ευρήματα για τη διαμερισματοποίηση του στομάχου (ποιο είναι το καλύτερο; compartment formation, compartmentation ή compartmentalization;) και κάποια για τη διαμερισματοποίηση του σκληρού δίσκου, που αποτελούν απόδοση τού partitioning, αυτό για το οποίο άλλοι προτείνουν διαμερισμός ή διαμέριση. Αυτά δεν μου κάνουν όμως για το compartmentalization.

compartmentalize
divide into discrete sections or categories: he had the ability to compartmentalize his life
(ODE)

Τι στο καλό την έκανε τη ζωή του;
 

bernardina

Moderator
"είναι γεγονός ότι οργανώνω πολύ καλά το πρόγραμμά μου. Δεν βάζω τη ζωή μου σε κουτάκια αλλά είμαι πειθαρχημένη για να μην πελαγώνω". δηλώνει η Άβα Γαλανοπούλου σε μια συνέντευξή της.
Νομίζω πως η ελληνική έκφραση που αντιστοιχεί στο κομπαρτμαποτέτοιο, τέλος πάντων, περιφραστικά τουλάχιστον, είναι αυτό το "βάζω τη ζωή μου σε κουτάκια".

Όσο για το τι στον άνεμο την έκανε τη ζωή του... μάλλον τη σαλαμοποίησε για να την τρώει ευκολότερα.
Δεν βοήθησα, το ξέρω :(
 

nickel

Administrator
Staff member
Πολύ σωστά, αυτή είναι η καθημερινή μας απόδοση για το compartmentalize.

Οι ψυχολόγοι δεν θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει κάτι για το ουσιαστικό;
Compartmentalization is an unconscious psychological defense mechanism used to avoid cognitive dissonance, or the mental discomfort and anxiety caused by a person having conflicting values, cognitions, emotions, beliefs, etc. within themselves. Compartmentalization allows these conflicting ideas to co-exist by inhibiting direct or explicit acknowledgement and interaction between separate compartmentalized self states.
http://en.wikipedia.org/wiki/Compartmentalization_(psychology)
 

bernardina

Moderator
Βασ. Φίλιας said:
Δεν γεννάται ζήτημα ότι η οπτική του γράφοντος είναι εκείνη του κοινωνιολόγου· όμως ακριβώς αυτή η οπτική δίνει τη δυνατότητα υπέρβασης διαμερισματοποιήσεων και περιχαρακώσεων, που έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής Ψυχολογίας σε μία μονομερή πραγματιστική αντίληψη της ψυχικής ζωής του ανθρώπου.
Καθηγητής ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
Μάρτιος 2008

Όμως βλέπω ότι με πρόλαβε ο δόκτωρ.
Ο όρος διαμερισματοποίηση είναι γνωστός και χρησιμοποιείται ευρύτατα εδώ και πολύ καιρό. Τον θυμάμαι ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια, αφού είχα ως μάθημα επιλογής την Ψυχολογία.
 

Earion

Moderator
Staff member
Στα στρατιωτικά ο όρος έχει πολλές χρήσεις.

Ξεκινά από τη διαμόρφωση του εδάφους: compartmentalized terrain.

Έπεται η τάση να χωρίζεται η υδρόγειος σε θέατρα επιχειρήσεων (to compartmentalize the globe into theaters of operation).

Και καταλήγει στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών, στην τάση να επιμερίζονται οι πληροφορίες και να ανακοινώνονται σε κάθε εμπλεκόμενο τμήμα ξεχωριστά, με βάση το μίνιμουμ που πρέπει ο καθένας να γνωρίζει. Όπως λέει η Βικιπαίδεια στο σχετικό λήμμα Compartmentalization (information security),

In matters concerning information security, whether public or private sector, compartmentalization is the limiting of access to information to persons or other entities who have a need to know it in order to perform certain tasks.
The concept originated in the handling of classified information in military and intelligence applications.


Το νομίζετε αναγκαίο να επινοηθεί ένας μόνο όρος και να χρησιμοποιείται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ή να υπάρχουν περισσότεροι και να εφαρμόζονται κατά περίπτωση; (Εμένα το δεύτερο μου φαίνεται καλύτερο).
 

nickel

Administrator
Staff member
Κάπου εδώ περνάμε στη δημιουργία στεγανών.
 

bernardina

Moderator
Κάπου εδώ περνάμε στη δημιουργία στεγανών.

Ούτως ή άλλως το compartmentalization στην ψυχολογία εμπεριέχει ακριβώς αυτή την ύπαρξη στεγανών. Ένας άνθρωπος που έχει τακτοποιήσει με τέτοιο τρόπο τη ζωή του, δεν αφήνει να διαρρεύσει η ουσία του ενός διαμερίσματος στα άλλα, ούτως ειπείν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, με την έννοια ότι δεν βλάπτει να μη μεταφέρεις το άγχος και τον πανικό της δουλειάς σου στο παιδάκι σου που δεν σου φταίει σε τίποτα. Πάνω σ' αυτό τον μηχανισμό βασίζεται και η δημιουργία ψυχολογικού μηχανισμού άμυνας, κάτι σαν το να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου κι έτσι οι αντιφάσεις σου να μην δημιουργούν υπαρξιακές συγκρούσεις.Στην ακραία του προέκταση -ακραία με την έννοια της ψυχανωμαλίας πλέον- με αυτό τον τρόπο μπορεί λόγου χάρη ένας ναζί βασανιστής σε στρατόπεδο συγκέντρωσης να γυρίζει στο σπίτι μετά το πέρας των "πειραμάτων" του, να χαϊδεύει στοργικά το παιδί του και να δακρύζει ακούγοντας κλασική μουσική (σχηματικό το παράδειγμα). Προφανώς υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις.
 
Το Compartmentalisation ήταν μέρος της μεταπτυχιακής μου προεργασίας (Research Methods - Preventing Progressive Collapse through Compartmentalisation). Στην μηχανική το compartmentalisation ή segmentation είναι ο διαχωρισμός μιας κατασκευής σε τμήματα, με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτρέπουν το ντόμινο εφέ. Για την ιστορία, progressive collapse είναι η προοδευτική κατάρρευση, αυτό δηλαδή που είδαμε με το WTC και το compartmentalisation είναι η μέθοδος που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην σχεδίαση των κτηρίων, ούτως ώστε να μην είχαν υποστεί προοδευτική κατάρρευση.

Εδώ μια υλοποίησή του, στην Confederation Bridge, του Καναδά*:



Πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει την λέξη με κάποιο από τα: απομόνωση, τμηματοποίηση, διαίρεση.



* Starossek, U., and Wolff, M., (2005). Design of Collapse-resistant Structures. JCSS and IABSE Workshop on Robustness of Structures.
 

Attachments

  • confederationbridgecana.jpg
    confederationbridgecana.jpg
    45.2 KB · Views: 504
Συμφωνώ με το "βάζω τη ζωή μου σε κουτάκια" σαν κοινή έκφραση και με τη "δημιουργία στεγανών" σαν απόδοση ευρέος φάσματος. Αν πάμε σε μονολεκτικό, δεν μπορούμε βέβαια να αμφισβητήσουμε τη "διαμερισματοποίηση" σαν ειδικό όρο, αλλά η διαφορά γλωσσικού επιπέδου με το πρωτότυπο είναι πολύ μεγάλη και η βαρβαρότητα του σχηματισμού έκδηλη: σαν να μη λέγαμε "μετάφραση" αλλά "μεταφρασματοποίηση". Για τον "διαμερισμό" θα μπορούσα να νιώσω κάποια συμπάθεια, για τη "διαμερισματοποίηση" όχι. Οπότε, αν ήθελα σώνει και καλά μονολεκτική απόδοση σε κείμενο όπου δεν με δεσμεύει η ειδική ορολογία ενός τομέα, σαφώς θα προτιμούσα την "κατάτμηση", τον "κατατεμαχισμό", τον "κατακερματισμό".
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για τον "διαμερισμό" θα μπορούσα να νιώσω κάποια συμπάθεια, για τη "διαμερισματοποίηση" όχι.

Κι εγώ απεχθάνομαι τις -οποιήσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο διαμερισμός είναι άτακτος, άναρχος, τυχαίος, ανοργάνωτος ενώ εδώ θέλουμε κάτι οργανωμένο· ήγουν, κουτάκια. Θα χρειαστεί λοιπόν να προσδιορίσουμε τον διαμερισμό, οπότε πάει καλλιά του το μονολεκτικό του πράγματος.
 
Το πρόβλημα είναι γενικό και έχει να κάνει με τη διαρκή εξώθηση της ειδικής ορολογίας στην ακαταληψία και το συμμετρικό φαινόμενο της ευρείας χρήσης αυτούσιων των ξένων όρων από τους ίδιους τους ειδικούς, όταν τουλάχιστον δεν φοράνε το φράκο τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το "διαμέρισμα" δεν σημασιοδοτείται από την τρέχουσα γλωσσική χρήση, από την οποία άλλωστε και το "διαμερίζω" απουσιάζει σχεδόν πλήρως. Η σημασία της "διαμερισματοποίησης" δεν προκύπτει από το υπαρκτό "διαμέρισμα", που κατά το ΛΝΕΓ είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό appartement και το αγγλικό appartment και πρωτοεντοπίζεται στον Άγγελο Βλάχο το 1871. 'Οταν όμως οι λόγιοι ουσιαστικά επανανοηματοδοτούν το "διαμέρισμα" με βάση την αρχική σημασία του "διαμερίζω", δεν μου φαίνεται πολύ λογικό να τους φαίνεται μετά λίγος ο "διαμερισμός". Ας το πάρουμε με τη σειρά: η ενέργεια του "διαμερίζω" είναι ο "διαμερισμός" και δεχόμαστε τη (σύμφωνη με τους γενικούς κανόνες) παραγωγή του "διαμερίσματος" για να δηλωθεί το αποτέλεσμα. Ωραία ώς εδώ. Η απλή λογική λέει ότι, αν το αποτέλεσμα του "διαμερισμού" είναι η δημιουργία "διαμερισμάτων", τότε ο "διαμερισμός" είναι "διαμερισματοποίηση".

Αυτά βέβαια δεν τα λέω για το θέμα του όρου που μας απασχολεί εδώ - την είπα προηγουμένως την άποψή μου. Απλώς μου δόθηκε για πολλοστή φορά η ευκαιρία να θαυμάσω τους διεστραμμένους μηχανισμούς της δημιουργίας ειδικής ορολογίας. Όταν κατατέμνουμε, κατατεμαχίζουμε, διαμελίζουμε κτλ., τα κομμάτια που παράγονται είναι διαχωρισμένα, δεν συνδέονται αναμεταξύ τους. Οι ειδικοί είχαν μεγάλη γκάμα για να διαλέξουν έναν όρο που δεν θα ήταν ακατάληπτος, ενδεχομένως και σε κάποια μορφή όχι πολύ κοινή ( π.χ. γιατί "διαμερισματοποίηση" και όχι "κατάτμηση" ή ακόμα "τεμαχοποίηση"; ). Και φυσικά διάλεξαν τον πιο ακατανόητο.
 

bernardina

Moderator
Οι ειδικοί είχαν μεγάλη γκάμα για να διαλέξουν έναν όρο που δεν θα ήταν ακατάληπτος, ενδεχομένως και σε κάποια μορφή όχι πολύ κοινή ( π.χ. γιατί "διαμερισματοποίηση" και όχι "κατάτμηση" ή ακόμα "τεμαχοποίηση"; ). Και φυσικά διάλεξαν τον πιο ακατανόητο.

Μεγαλύτερη αλήθεια δεν έχει ειπωθεί! :( Εύγε και ν' αγιάσει το στόμα σου. Και νομίζω ότι το κέικ ;) σ' αυτό το άθλημα το παίρνουν η ψυχολογία και η κοινωνιολογία. Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Πού να ψάχνεις, ας πούμε, την αντιστοίχηση του intentionality και να βρίσκεις από προθετικότητα και αποβλεπτικότητα μέχρι κατευθυντικότητα* όπως επισημαίνει και αυτός ο καλός κύριος http://alkisgounaris.com/?p=922 . Να την κόψω τη φλέβα ή να την αφήσω;

*την ίδια λέξη, όπως γνωρίζετε ήδη εσείς τα μαστόρικα αγόρια, θα τη βρείτε και για καλώδια, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.
 

bernardina

Moderator
Όσο για την κατάτμηση ή τον τεμαχισμό ή ακόμα και τον ωραιότατο κατακερματισμό που προτείνει ο Themis νομίζω ότι αφήνει απέξω ακριβώς αυτή την αίσθηση της στεγανοποίησης. Μπορείς να έχεις τεμαχίσει τη ζωή σου (πρακτικά όλοι το κάνουμε) αλλά τα κομμάτια της να αλληλοεπηρεάζονται. Ο αγγλικός όρος υπονοεί το αντίθετο: κερματισμό και στεγανοποίηση. (Μα αλλιώς δεν θα λειτουργούσε και ως μηχανισμός άμυνας)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Στα αγγλικά το compartment χρησιμοποιήθηκε από νωρίς όχι μόνο σαν κάτι που προκύπτει από κατάτμηση και διαμερισμό αλλά και σαν κάτι που είναι πριβέ όπως οι ιδιαίτεροι χώροι (τα κουπέ;) ενός εστιατορίου ή στεγανό όπως στα πλοία ή αυτονομημένο σαν τα τμήματα μιας επιχείρησης ή μονωμένο σαν τα κουτάκια της ψυχολογίας. Πού να βοηθήσει το δικό μας διαμέρισμα, που σ' εμάς το διαμέρισμα είναι το μέρος όπου πληροφορείσαι τι κάνεις ο κύριος του διπλανού διαμερίσματος. Η δημιουργία στεγανών φαίνεται να είναι τελικά ο πιο σαφής όρος.
 
Top