Όσο για τα παραδείγματα του άρθρου, δε μου φαίνονται και τόσο γερά. Λέει για τη μία περίπτωση, που αποζημιώθηκε η ασθενής για την ένεση με Φενεργκάν:
Although the label warned that gangrene could occur if the drug came into contact with arterial blood, Levine argued that the warning did not go far enough. Το σχετικό άρθρο στη Βίκι τα λέει λίγο διαφορετικά, το ζήτημα ήταν κυρίως αν η ετικέτα που είναι φτιαγμένη σύμφωνα με τον κανονισμό ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ (FDA) είναι νόμιμη ακόμα κι αν δε συμφωνεί με πολιτειακό κανονισμό. Ποιος κανονισμός προηγείται; Ο κεντρικός ή ο τοπικός; Η υπόθεση
σύμφωνα με τη Βίκι, εδώ.
Οπότε το ζήτημα δεν ήταν ότι το φάρμακο είχε άγνωστες παρενέργειες. Μιλάμε για φάρμακο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1955 και από το 1987 έχει τροποποιηθεί το φυλλάδιο για να αναφέρει τους συγκεκριμένους κινδύνους.
Λέει η Wikipedia:
Holding
Federal law does not pre-empt Levine’s claim that Phenergan’s label did not contain an adequate warning about the IV-push method of administration. [τα παχιά δικά μου]
Εγώ αλλιώς το διάβασα το άρθρο της Wikipedia: ότι, ακριβώς, το φυλλάδιο του φαρμάκου (ίδιο για όλες τις ΗΠΑ)
δεν ανέφερε τον συγκεκριμένο κίνδυνο, επειδή η FDA είχε αγνοήσει την προσθήκη περί ενδοφλέβιων που είχε προτείνει το 1988 η Wyeth (μετά από προτροπή της ίδιας της FDA το 1987...) και μάλιστα είχε δώσει εντολή να είναι το φυλλάδιο "ίδιο" με το παλιό. Μετά το ατύχημα όμως η Πολιτεία του Βερμόντ είπε ότι η Wyeth όφειλε να έχει προσθέσει τους κινδύνους από μόνη της στο φυλλάδιο, η δε Wyeth αντέτεινε ότι "μα δεν μπορούσα, γιατί η FDA μου έδωσε δεσμευτική εντολή για το πώς έπρεπε να είναι το φυλλάδιο". Από πού λοιπόν προκύπτει ότι "έχει τροποποιηθεί το φυλλάδιο για να αναφέρει τους συγκεκριμένους κινδύνους";
Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν δικαιολογείται να μην ξέρει τις πιθανές παρενέργειες επειδή εργάζεται στη Χ πολιτεία κι όχι στην Υ,
?????????? Μια νοσοκόμα οφείλει να ξέρει αυτό που γράφει το φυλλάδιο ενός φαρμάκου και τίποτα παραπάνω. Ούτε μπήκε ζήτημα διαφορετικής γνώσης παρενεργειών ανάλογα με την εκάστοτε Πολιτεία, αφού το φυλλάδιο ήταν το ίδιο παντού.
πρόκειται για ξεκάθαρη αμέλεια της νοσοκόμας που δεν έκανε σωστά την ένεση.
Αυτό δεν διάβασα να το υποστήριξε καμία πλευρά: ούτε το θύμα, ούτε η Wyeth, ούτε οι ένορκοι, ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο, ούτε η αρθρογράφος της NYT, ούτε το άρθρο της Wikipedia. Μόνο η SBE. Θα τους διέφυγε αυτή η λύση της νομικής διαφοράς, όπου παίζονταν εκατομμύρια δολάρια, να ρίξουν δηλ. το φταίξιμο στη νοσοκόμα (βλ. την κοινωνιολογία παρακάτω).
Όσο για το ότι η βιολίστρια πήρε μεγάλη αποζημίωση κι η ταμίας του σουπερμάρκετ μικρή, μπορεί να πει κανείς πολλά για το πώς επηρεάζει την απόφαση το επάγγελμα, η δυνατότητα του ενάγοντα να πληρώσει δικηγόρους, το παραθυράκι στο νόμο που βρίσκει ο κάθε δικηγόρος και κυρίως οι ένορκοι.
To Δικαστήριο του Βερμόντ ισχυρίστηκε ότι η Wyeth
είχε τη διακριτική ευχέρεια να προσθέσει τα περί ενδοφλέβιας, και ότι οι οδηγίες της FDA είναι δεσμευτικές προς τα κάτω ("floor") και όχι προς τα πάνω ("ceiling"). Το Ανώτατο Δικαστήριο (που δεν έχει ενόρκους) επικύρωσε την απόφαση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έβγαλε μεταγενέστερα, τον περασμένο Ιούνιο, μιαν άλλη απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο για τα γενόσημα γενικώς, οπότε μετά (άρθρο ΝΥΤ):
Across the country, dozens of lawsuits against generic pharmaceutical companies are being dismissed because of a Supreme Court decision last year that said the companies did not have control over what their labels said and therefore could not be sued for failing to alert patients about the risks of taking their drugs.
More than 40 judges have dismissed cases against generic manufacturers since the Supreme Court ruled last June, including some who dismissed dozens of cases consolidated under one judge.
Άρα δεν κολλάει η "κοινωνιολογία" εδώ, γιατί μιλάμε για dozens of lawsuits που απορρίπτονται βάσει δεδικασμένου, και για πάνω από 40 δικαστές.
Πολύ χρήσιμο το λινκ που έδωσες, SBE, αλλά όχι η παρανάγνωση.