metafrasi banner

Ernest Hemingway: From Life to Fiction -> Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Από τη ζωή στο έργο;

Από τίτλο έκθεσης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, 19/9-18/10/2011.
Σας αρέσει, ή θα προτιμούσατε Από τη ζωή στη μυθοπλασία; Εγώ, ναι. Όταν είδα τον ελληνικό τίτλο, και προτού δω τον αγγλικό, σκέφτηκα From Life to the Oeuvre.
 
Καλή η μετάφραση του fiction ως μυθοπλασία, αλλά στα αυτιά και ως τίτλος έκθεσης ηχεί σαν να λέμε Από τη ζωή στα ψέματα. Επομένως ψηφίζω το έργο για αυτούς και μόνο τους λόγους.

Δεν είναι απαραίτητη η κυριολεξία σε τέτοιες περιπτώσεις νομίζω.
 
Ε, αν λάβαινα αυτή την ένσταση υπόψη, τότε θα προτιμούσα Από τη ζωή στο λογοτέχνημα ή Από τη ζωή στη λογοτεχνία.

Ωστόσο: μυθοπλασία = ψέματα; γιατί, αν είναι έτσι, τότε να παραδεχτούμε ότι ο όρος αποτελεί αποτυχημένη απόδοση του fiction. Αλλά μήπως και η λέξη fiction δεν έχει αποχρώσεις ψέματος; οπότε; έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για τη λέξη fiction και τις συνδηλώσεις της, και άλλα για τη λέξη μυθοπλασία και τις δικές της συνδηλώσεις;
 

daeman

Administrator
Staff member
Εγώ λέω να βάλω μια τρίτη πέμπτη επιλογή, γιατί το έργο μού φαίνεται λιγάκι στεγνό και αναντίστοιχο του fiction, ενώ από την άλλη συμμερίζομαι τον ενδοιασμό του Αζιμούθιου, μια και η μυθοπλασία (ιδίως στον πληθυντικό, μυθοπλασίες) πράγματι μπορεί να παραπέμψει πολλούς στη σημασία του μυθεύματος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο αγγλικός τίτλος κλείνει το μάτι στην περιπετειώδη, μυθιστορηματική ζωή του Χέμινγουεϊ, υπάρχει δηλαδή μια νύξη για τη μεταφορά των εμπειριών του από την πραγματική ζωή στο λογοτεχνικό του έργο, επομένως, λειτουργώντας λίγο περισσότερο σαν τιτλατζής απ' ό,τι σαν μεταφραστής θα πρότεινα:
Από τη ζωή, στα μυθιστορήματα.

Εδιτ: Α, μάλιστα. Πέμπτη, λοιπόν.
 
Ε, η μυθοπλασία δεν είναι αποκύημα της φαντασίας σε μεγάλο ποσοστό; Και μίλησα για τον τίτλο μόνο, όχι για το αν είναι σωστό ή λάθος. Και ίσως ακούγεται μόνο σ' εμένα κάπως.

Από τη ζωή στη λογοτεχνία +1000 για μένα.

Επειδή ξέρω ακριβώς περί τίνος πρόκειται, μια και την προηγούμενη εβδομάδα είχα preview, θα πω ότι όντως είναι κάτι σαν αυτό που έπιασε ο δαεμάνος. Στο πώς η ζωή του μεταφέρθηκε στα μυθιστορήματά του. Θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό και από κάτω λεζάντες και γενικώς μου φάνηκε πολύ ωραία και εγώ προσωπικά θα είμαι εκεί. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Κάτι σαν «Από τη ζωή στο χαρτί» θα κάλυπτε μόνο την καταγραφή. Θα μιλούσε για αυτοβιογραφικά έργα.
Από την άλλη, το «Από τη ζωή στο μύθο» θα έδινε την εντύπωση ότι με την καταγραφή το βίωμα πήρε μυθικές διαστάσεις.
Το «Από το βίωμα στο αφήγημα» θα περιέγραφε πώς αυτό που έζησες το μετατρέπεις σε κάτι που αφηγείσαι. Μήπως;
 

daeman

Administrator
Staff member
Μόνο εγώ διαβάζω τη φράση χωρίς κόμμα διαφορετικά απ' ό,τι τη φράση με κόμμα;
Και αν ναι, είμαι καλά, γιατρέ μου;
 

Earion

Moderator
Staff member
Το «Από τη ζωή στο μύθο» θα έδινε την εντύπωση ότι με την καταγραφή το βίωμα πήρε μυθικές διαστάσεις.
Το «Από το βίωμα στο αφήγημα» θα περιέγραφε πώς αυτό που έζησες το μετατρέπεις σε κάτι που αφηγείσαι. Μήπως;

Μμμ... μήπως αυτό ακριβώς έκανε ο Χεμινγουέη; Μήπως σκηνοθετούσε τη ζωή του και κατόπιν μετέτρεπε τον αναπόφευκτο μύθο σε πολύφερνη αφήγηση;

Εμένα μου αρέσει το "Από τη Ζωή (την πραγματική) στη Μυθοπλασία (την εφευρημένη ζωή)". (Χωρίς βεβαίως να έχω δει την έκθεση).
 

nickel

Administrator
Staff member
Κι εγώ προτιμώ το «Από τη ζωή στη μυθοπλασία», αλλά όφειλα να καταθέσω κι άλλες προτάσεις.
:)
 

nickel

Administrator
Staff member
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη πραγματοποιούν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) συζήτηση ανοιχτή για το κοινό με τίτλο «Ο δικός μου Χέμινγουεϊ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δέκα σύγχρονοι έλληνες συγγραφείς μιλούν για τον αμερικανό συγγραφέα καθώς και την επιρροή που άσκησε στο δικό τους λογοτεχνικό έργο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο Ernest Hemingway: From Life to Fiction (Ernest Hemingway: Από τη ζωή στο έργο) που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση στους χώρους της με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το θάνατο του νομπελίστα αμερικανού συγγραφέα.

Ομιλητές:
Λένα Διβάνη, Αθηνά Κακούρη, Ισμήνη Καπάνταη, Μένης Κουμανταρέας, Ηλίας Μαγκλίνης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ανδρέας Μήτσου, Μιχάλης Μοδινός, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ευγενία Φακίνου.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.fwtografia&id=1053
http://www.hau.gr/?i=culture.el.current_forth_events.1970
 
Top