Την είχα δει αυτή την είδηση με τον λογοκλόπο καθηγητή και είχα σκεφτεί κλασσική ελληνική συντεχνιακή νοοτροπία. Προστατεύουμε τους δικούς μας ακόμα κι όταν φταίνε γιατί δεν είναι δυνατόν να τους αδειάζεις κλπ κλπ.
Ο καθηγητής αυτός πιθανόν πήρε το διδακτορικό του έχοντας γλύψει κάποιον καθηγητή αναλόγου επιπέδου. Διορίστηκε και εξελίχτηκε επαγγελματικά με σπρώξιμο από τον καθηγητή αυτό και με λίγο πολιτικο- συνδικαλιστικό σπρώξιμο. Φυσικά έχει ανταποδώσει γι'αυτό δεν τον διώχνουν. Το τραγικό από τη νοοτροπία αυτή;
α. βγαίνουν από το πανεπιστήμιο πτυχιούχοι που είναι ανίκανοι να γράψουν ένα επιστημονικό κείμενο (να ξέρουν δηλαδή πως να αναφέρουν τις πηγές τους κλπ και να καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε αντιγραφή κι αναφορά)
β. Μένουν απ'έξω ικανότεροι πανεπιστημιακοί
γ. Τα ελληνικά πανεπιστήμια επωφελήθηκαν πιο πολύ από κάθε άλλη χώρα από τις ερευνητικές επιδοτήσεις της ΕΕ την περίοδο 1981-2004. Με τόσο ερευνητικό χρήμα θα έπρεπε τώρα να έχουμε φτιάξει τα καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια της περιοχής μας (δε λέω της Ευρώπης, μην θέλουμε και θαύματα), αλλά με τέτοιο προσωπικό τόσο υψηλού ηθικού επιπέδου, τι να περιμένεις;
Κοίταζα τις σελίδες του RAND κι έβλεπα ότι τους έχει προσλάβει η ελληνική κυβέρνηση για να βρουν αν είναι εντάξει η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα και πως να βελτιωθεί κλπ. Είμαι σίγουρη ότι η έκθεση που θα βγει θα είναι πολύ καλή και θα έχει σωστές συμβουλές, αλλά παρόμοια έκθεση μπορώ να γράψω κι εγώ- τι κάνει νιάου νιάου κλπ.
Αναλογισθείτε: Αν σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ανακάλυπταν ένα φοιτητή να κάνει λογοκλοπή μπορείτε να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναπέρναγε την πόρτα του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι. ξέρω πολλές περιπτώσεις που έλαβαν άφεση αμαρτιών λόγω βλακείας (έτσι το λέμε τώρα). Επιπλέον, τα πιο πολλά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν λογισμικό για την ανίχνευση των εργασιών,όπως π.χ. το Turnitin. Φυσικά αυτό γίνεται γιατί λόγω ιντερνέτ είναι εύκολο να βρεις και να αντιγράψεις.
Πέρσι επέβλεπα έναν φοιτητή (στρατιωτικό κιόλας) που αντέγραψε μεγάλο μέρος της πτυχιακής του και μου είπε το πανεπιστήμιο ότι θα τον αναλάβει το πειθαρχικό κλπ. Ήμουνα ΣΙΓΟΥΡΗ ότι δεν λόγω βλακείας η αντιγραφή.
Πριν τρεις μήνες παίρνω ένα μήνυμα από το πανεπιστήμιο και με ρωτάνε αν έχω χρόνο να βαθμολογήσω μια εργασία που ο φοιτητής είναι ύποπτος αντιγραφής. Είπα ΟΚ και μου στέλνουν την ίδια εργασία με σημειωμένα με κόκκινο τα σημεία που είχε γίνει αντιγραφή και μου ζητάνε να τα αγνοήσω και να βαθμολογήσω το υπόλοιπο. Η ποινή που είχε επιβληθεί στο φοιτητή ήταν ότι αν το υπόλοιπο πέρναγε θα του έδιναν για βαθμό της εργασίας τη βάση (40% η βάση στο συγκεκριμένο). Δηλαδή θα του χάλαγαν ίσως το μέσο όρο στο πτυχίο, αλλά θα έπαιρνε πτυχίο.
Το σκέφτηκα για κάνα μήνα μέχρι που άρχισαν να με ρωτάνε πότε θα είναι έτοιμη η βαθμολογία. Τελικά είπα δε βαριέσαι, ας τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση. Και τον πέρασα. Και σίγουρα πήρε πτυχίο.