Αυτή είναι η συζήτηση της επερώτησης:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα συζητηθεί η δεύτερη, με αριθμό 592/24.1.2005 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Χουρμουζιάδη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της εταιρείας εκδόσεων «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» στη Θεσσαλονίκη, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας κλπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χουρμουζιάδη έχει ως εξής:
«Απλήρωτοι εδώ και καιρό παραμένουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία εκδόσεων «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από 7/1/2005, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία.
Ο κύριος μέτοχος της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος κ. Παπασαραντόπουλος εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει εξαφανιστεί (καθώς και η διορισμένη προσωρινή διοίκηση της ΑΕ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέλλον της εταιρείας να παραμένει άγνωστο, κάνοντας τους εργαζόμενους να αγωνιούν τόσο για τα δεδουλευμένα τους όσο και για τις θέσεις εργασίας τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια επιχείρηση, που στηρίχθηκε ποικιλοτρόπως και πλουσιοπάροχα από το κράτος επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Υπεύθυνη, όμως, γι’ αυτήν την κατάσταση είναι και η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο επιχειρηματικό παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από το μέλλον της εν λόγω εταιρείας με πρωταγωνιστές τις τράπεζες και στόχο τη μεταβίβασή της σε άλλους ή και στον ίδιο επιχειρηματία, χωρίς όμως το «βάρος» του εργασιακού κόστους των εργαζομένων, αλλά με τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζει (στα πλαίσια και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και την πολιτική των επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματίες που ακολουθεί, οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν:
1. Για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα τους και να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση;
2. Να μη γίνει καμιά απόλυση και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας;»
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Πρόεδρε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καλά κάνει και ψάχνει να βρει σε όποια εφημερίδα ή όπου δημοσιευθεί ότι κλείνει μια επιχείρηση και άμεσα υποβάλλει στην Κυβέρνηση επίκαιρη ερώτηση. Είναι και αυτό μία τακτική. Να δούμε, όμως, την ουσία της πολιτικής, γιατί αυτό ενδιαφέρει τα κόμματα. Εάν έκλεισε το κομμωτήριο που πηγαίνει ο τάδε Βουλευτής, δεν έρχεται στη Βουλή να κάνει επίκαιρη ερώτηση. Κάθε μέρα αυτήν τη δουλειά κάνουμε.
Γιατί το λέω αυτό; Ωραία, ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», μία επιχείρηση με είκοσι εννέα εργαζόμενους στη Χαλκιδική, έκλεισε και δεν πληρώνει τους εργαζομένους. Το βρήκε ο κ. Χουρμουζιάδης και καλά έκανε και το φέρνει στη Βουλή. Όσον αφορά αυτήν την Κυβέρνηση, άμεσα, στις 22 Δεκεμβρίου, πριν υποβάλετε εσείς την επίκαιρη ερώτηση, η αρμόδια Κοινωνική Επιθεώρηση Χαλκιδικής πραγματοποίησε έλεγχο και υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Άρα το κράτος ήταν δίπλα και άμεσα μέσω του ΣΕΠΕ. Και βέβαια ζητήσαμε εξηγήσεις ως ΣΕΠΕ, ως κράτος και είπαμε ότι, αν δεν συμμορφωθεί για τα δεδουλευμένα, θα έχουμε και παραπάνω κυρώσεις και πρόστιμο. Άρα θα μπορούσατε να εγκαλέσετε την Κυβέρνηση, εάν δεν έκανε σωστά τη δουλειά της και εάν δεν επενέβαινε το κράτος. Υπήρξε, όμως, άμεση επέμβαση πριν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Και έρχεστε εδώ και ρωτάτε, για να σας απαντήσω τι; Τη γνωστή πολιτική ψαλμωδία, να πληρώσει το κράτος τα δεδουλευμένα. Σας ερωτώ ευθέως, κύριε Χουρμουζιάδη: Σε ποιο μέρος –το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνέχεια- του κόσμου, μηδέ εξαιρουμένης και της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο, το κράτος, ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης πληρώνει τα δεδουλευμένα του ιδιώτη;
Να μου πείτε αν βρείτε και από άλλο σύστημα ή του Άρη -ή κάπου αλλού- τέτοια λογική και να μας τη φέρετε και εδώ. Να την ψηφίσουμε.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας πω, κύριε Χουρμουζιάδη, ότι δεν παραγνωρίζω και το ενδιαφέρον σας και την αγάπη και την ευαισθησία προς τους εργαζόμενους. Θέλω, όμως, να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα, όχι μόνο το 2005, έτσι θα περάσει αυτή η Κυβέρνηση. Διότι εδώ «σκάνε» –το έχω πει επανειλημμένως, να παρακολουθείτε τους Βουλευτές, τον κ. Τζέκη και τους άλλους- πάνω από πενήντα επίκαιρες ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, για τις φούσκες του Χρηματιστηρίου. Σκάνε σ’ αυτή την Κυβέρνηση. Σκάνε τα θαλασσοδάνεια και οι κομματικές παροχές. Και φεύγουν σαν τα ποντίκια οι «επιχειρηματίες». Για παράδειγμα, ο εν λόγω επιχειρηματίας πήρε 52.000.000 δραχμές το 1999 από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και εσείς το ομολογείτε. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έδινε θαλασσοδάνεια. Το ΠΑΣΟΚ συντηρούσε επιχειρήσεις, για να παίρνουν μόνο τις επιχορηγήσεις και όχι για τους εργαζόμενους.
Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, δεν δέχεται συμψηφισμό. Πρώτον, εμείς δεν ψηφίσαμε κανένα αντεργατικό νόμο μέχρι τώρα, όπως μας εγκαλείτε. Και δεύτερον, αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τα θαλασσοδάνεια. Άρα, λοιπόν, να το δούμε από κοντά και να ελέγξετε το ΣΕΠΕ, που είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο. Είναι κοντά στον εργάτη; Είναι δίπλα στον εργαζόμενο; Είναι. Άρα αυτό ενδιαφέρει την Κυβέρνηση. Τελεία και παύλα. Όλες οι φούσκες, το επαναλαμβάνω, θα σκάσουν και σκάνε καθημερινά. Και είστε δέκτες ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Όμως μην κάνετε συμψηφισμό με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η νέα διακυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική φιλοσοφία ίδια με το χθες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Κύριε Χουρμουζιάδη, έχετε το λόγο για δυο λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός έθιξε τόσα θέματα, που νομίζω ότι θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι μέσα σε δυο λεπτά είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν.
Εκείνο, όμως, που για μένα βαραίνει πιο πολύ στην απάντησή του, είναι ότι προσπάθησε να σχολιάσει πώς ασκεί την πολιτική του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας -και μάλιστα μ΄ ένα απαξιωτικό τρόπο- λέγοντας ότι ψάχνουμε τις εφημερίδες να βρούμε κάποια είδηση ή, εν πάση περιπτώσει, ανιχνεύουμε τα κουτσομπολιά, για να στηρίξουμε πάνω εκεί τις επίκαιρες ερωτήσεις.
Είναι γνωστή, κύριε Υφυπουργέ, η πολιτική του ΚΚΕ όσον αφορά στα προβλήματα που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σ΄ όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες τελικά, αφού άσκησαν την κερδοσκοπική τους πολιτική με τα δάνεια, με τις επιδοτήσεις του κράτους, στο τέλος, όταν είδαν ότι θα μπορούσαν αλλού να πραγματοποιήσουν τις κερδοσκοπικές τους διαθέσεις, εγκατέλειψαν στο δρόμο τους εργαζόμενους και ψάχνουν να βρουν, όπως λένε και τα παραμύθια, την τύχη τους.
Αυτό το γεγονός, κύριε Πρόεδρε, το πολύ συγκεκριμένο, ίσως αριθμητικά θα έλεγε κανείς όχι ενδιαφέρον, είναι ένα σύμπτωμα, κύριε Υφυπουργέ. Είναι ένα σύμπτωμα μιας πολιτικής, που όσο και αν λέτε ότι η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν την ασκεί, νομίζω ότι τελικά είστε έξω από τα πράγματα. Αυτήν την πολιτική ακριβώς ασκεί. Και η σύγκρισή σας με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια σύγκριση επιφανειακή ή συγκυριακή. Είναι μια προσέγγιση καθαρά πολιτική, μέσα από την οποία βγαίνει τελικά ένα συμπέρασμα αληθινό, ένα συμπέρασμα που πρέπει να το προσέξετε.
Και είπατε στην αρχή της ομιλίας σας ότι πριν από το Κομμουνιστικό Κόμμα ήδη η Κυβέρνηση επενέβη τελικά να επιλύσει το θέμα. Δεν σας ζήτησε κανείς να πληρώσετε τους εργαζόμενους. Να παρέμβετε, όμως, με την πολιτική σας βούληση, να δείξετε πραγματικά ότι είστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να προστατεύσετε τους εργαζόμενους από την κερδοσκοπική διάθεση των επιχειρήσεων, οι οποίες ενώ επιδοτούνται και δανειοδοτούνται, τελικά δεν ανταποκρίνονται. Και στη Βόρεια Ελλάδα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμηθείτε την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», θυμηθείτε το Μιχαηλίδη, τον καπνέμπορο της Ξάνθης. Είναι ένα σύμπτωμα επομένως μιας πολιτικής και μην το παρέρχεστε με όλη αυτή τη φρασεολογία που χρησιμοποιήσατε και μάλιστα όχι υπολανθανόντως, αλλά σαφώς εναντίον της πολιτικής του ΚΚΕ. Κάνετε μεγάλο λάθος, κύριε Υφυπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Χουρμουζιάδη.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δυο λεπτά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Η πολιτική είναι δεκτή, κύριε συνάδελφε και εδώ είναι ο ναός της πολιτικής. Και εδώ συζητάμε πολιτικές. Είμαι αντίθετος, όμως, στις γνωστές συνταγές του χθες και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, εφόσον το Υπουργείο Εργασίας μετασχηματίστηκε απ’ αυτή την Κυβέρνηση σε Υπουργείο Απασχόλησης και –προσέξτε- Κοινωνικής Προστασίας.
Αυτό εμείς το κάνουμε πράξη, κύριε Χουρμουζιάδη. Αυτό το Υπουργείο είναι κατ’ εξοχήν Υπουργείο της κοινωνικής προστασίας. Και σας απέδειξα ότι το ΣΕΠΕ ήταν δίπλα και κοντά στον εργαζόμενο. Αυτό ενοχλεί, ότι δηλαδή για πρώτη φορά σ’ αυτόν τον τόπο άμεσα το Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας, που τώρα εμείς το ονοματίσαμε έτσι -και όχι μόνο στο όνομα, αλλά και στην ουσία- είναι δίπλα στον εργαζόμενο και χαλάει την πιάτσα. Το ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο: Συμφωνώ μαζί σας για το σύμπτωμα. Εδώ είναι ανίατος η πάθηση αυτή. Αυτό το σύμπτωμα, εξαιτίας του οποίου πυορραγεί συνέχεια όλος ο εργασιακός κόσμος, όλο το εργασιακό τοπίο, είναι αποτέλεσμα του χθες. Κανένας συμψηφισμός και καμία σύμπραξη από τη Νέα Δημοκρατία για στα θαλασσοδάνεια και στις φούσκες στο Χρηματιστήριο, επαναλαμβάνω.
Και πρέπει να ξέρετε ότι και στην περίπτωση που αναφέρατε. της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις, που και αυτές είναι φούσκες του Χρηματιστηρίου - είναι στις δύο κατηγορίες που έβαλα- το Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας ήταν δίπλα στους εργαζόμενους της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ». Δεν θα μονοπωλείτε, όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση, το ενδιαφέρον για τις κοινωνικές ομάδες. Είμαστε δίπλα στον πολίτη για να υπηρετούμε, να εξυπηρετούμε και να δουλεύουμε γι’ αυτούς, από τους οποίους προερχόμαστε, από το λαό. Συμπορευόμαστε με το λαό και αγωνιζόμαστε για το λαό. Αυτό το δικαίωμα δεν θα το μονοπωλεί κανένα κόμμα. Έχετε το δικαίωμα να δίνετε τον αγώνα σας, αλλά κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον πολίτη και τους εργαζόμενους. Και σας απέδειξα για άλλη μια φορά με στοιχεία, ότι «πριν αλέκτωρ λαλήσει» το Υπουργείο ήταν εκεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Να είστε δίπλα, όχι ως παρατηρητές όμως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.