Μια μικρή και αρκετά καθυστερημένη παρέμβαση.
Στο αρχικό ερώτημα του νήματος "Ευθύνεται η εξέλιξη για το έλλειμμα κριτικής σκέψης;", η απάντηση που θα έδινα εγώ είναι, παραδόξως, ναι.
Η εξήγησή μου όμως είναι λίγο διαφορετική, οπότε μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.
Δυσκολεύομαι να συμφωνήσω ότι το έλλειμμα κριτικής σκέψης στους ενήλικες μπορεί να κρύβει κάποιο βιολογικό πλεονέκτημα. Οι υποθέσεις που παρουσιάζει ο γιουνίκ φαντάζουν λογικοφανείς, τουλάχιστον εκ πρώτης όψης, αλλά εύκολα μπορεί κανείς να προβάλλει τα δικά του αντιπαραδείγματα, όπως άλλωστε ήδη έκανε ο νίκελ. Όποτε μπαίνουμε στο κόλπο να προσδώσουμε προσαρμοστική αξία σε κάποιο γνώρισμα κάποιου οργανισμού (είτε πρόκειται για μορφολογικό γνώρισμα είτε για συμπεριφορά, δεν έχει σημασία), ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να διατυπώσουμε αυθαίρετες εξηγήσεις οι οποίες φαντάζουν μεν λογικές αλλά δεν αντέχουν στην σκληρή κριτική. Ο αμερικανός εξελικτικός βιολόγος Stephen Jay Gould έχει χαρακτηρίσει τέτοιου είδους εξηγήσεις "just-so stories", εμπνευσμένος από τα ομότιτλα διηγήματα του Κίπλινγκ.
Υπάρχει όμως μια άλλη εξήγηση, πιο ισχυρή εξελικτικά, την οποία έχει αναπτύξει με ωραίο τρόπο ο βρετανός εξελικτικός βιολόγος Richard Dawkins, σε δύο βιβλία του (το Selfish Gene του 1976, και το The God Delusion του 2006). Με δυο λόγια, η εξήγησή του έχει ως εξής:
Τα μικρά παιδιά είναι αφελή και πάνω κάτω πιστεύουν ό,τι τους πεις. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει προσαρμοστική αξία, γιατί τα παιδιά συνήθως μεγαλώνουν από τους γονείς τους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία του γύρω κόσμου (στο κάτω κάτω έχουν επιβιώσει αρκετό καιρό ώστε να κάνουν παιδιά), και είναι σε θέση να τους δώσουν χρήσιμες συμβουλές. Οι γονείς κατά κανόνα θέλουν το καλό των παιδιών τους (ειδάλλως αυτά πιθανότατα θα πέθαιναν, οπότε και τα γονίδια των γονέων που συμβάλλουν σε αυτήν τη συμπεριφορά θα χάνονταν). Από τη μεριά τους, τα παιδιά που αποδέχονται ανεπιφύλακτα όσα τους λένε οι γονείς τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν (π.χ. αν ο γονέας σου λέει να μην φας τον τάδε δηλητηριώδη καρπό και εσύ τον παρακούσεις επειδή έχεις μια εγγενή τάση να παρακούς τους γονείς σου, τότε θα πεθάνεις, και μαζί σου θα χαθούν και τα γονίδια που συμβάλλουν στην εγγενή αυτή τάση ανυπακοής). Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, τα παιδιά έχουν μια ισχυρή τάση να ακολουθούν τα θρησκευτικά και πολιτικά πιστεύω των γονιών τους, ακριβώς επειδή αυτά τούς εμφυσούνται από μικρή ηλικία. Η πίστη λοιπόν σε θρησκείες και κάθε λογής δεισιδαιμονίες μπορεί να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα γαλούχησης σε νεαρή ηλικία, σε μια ηλικία κατά την οποία το άτομο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην γαλούχηση. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας είναι ευάλωτος στη διάδοση ιδεών, οι οποίες μπορεί να μην αντέχουν στην κριτική ανάλυση, αρκεί αυτές να μεταδοθούν σε αρκετά μικρή ηλικία. Ο Dawkins έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη "μιμίδιο" για να περιγράψει μια ιδέα (ή ένα έργο τέχνης, ένα μουσικό θέμα, κ.ο.κ.) που έχει την τάση να διαδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από εγκέφαλο σε εγκέφαλο, κατά έναν παρόμοιο τρόπο με τον οποίον μεταδίδονται τα γονίδια από γενιά σε γενιά. Η πίστη είναι ένα ισχυρό τέτοιο μιμίδιο, ακριβώς επειδή γαλουχείται από μικρή ηλικία. Και ένα παιδί που γαλουχείται από μικρή ηλικία να μην κάνει κριτική ανάλυση των πραγμάτων προφανώς θα δυσκολευτεί αρκετά, αργότερα στη ζωή του, να απορρίψει το σύστημα ιδεών που του παρείχαν οι γονείς του. Όχι φυσικά ότι αυτό δεν γίνεται.
Υ.Γ. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν αυτά που γράφω έχουν ήδη αναφερθεί από κάποιους παραπάνω. Ελλείψει χρόνου, ομολογώ ότι δεν διάβασα λεπτομερειακά όλα τα ποστ του νήματος.