Κανονικά θα έπρεπε να επιβιώνουν και να αφήνουν περισσότερους απογόνους τα άτομα που διαθέτουν κριτική σκέψη (γενικά δεν μιλάω για τη σημερινή εποχή, αλλά διαχρονικά, από τους πρώτους ανθρώπους). Αυτό νομίζω είναι αυταπόδεικτο. Ωστόσο όπως φαίνεται από τα πιο πάνω παραδείγματα υπάρχει στην πραγματικότητα έλλειμμα κριτικής σκέψης. Αυτό που εξηγεί την επιτυχία του ανθρώπινου είδους είναι ακριβώς η ανωτερότητα του εγκεφάλου του ως προς τα ζώα. Το βάρος και η πολυπλοκότητά του εξακολουθούσε να αυξάνεται για εκατομμύρια χρόνια. Κατά συνέπεια υπάρχει εδώ μια αντίφαση που απαιτεί εξήγηση. Ο οβολός σας είναι πολύτιμος!
Καλησπέρα! Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς ορίζουμε σε κάθε περίπτωση την κριτική σκέψη. Γιατί στην περίπτωση των πρώτων ανθρώπων -όπου η επιβίωση κρινόταν από τη δημιουργική σκέψη (χμμ... λες να μπορώ να σκάψω με κάτι μυτερό και όχι με τα χέρια; ) και από την αλληλεγγύη της ομάδας (χμμ... ας δώσουμε φαΐ στην έγκυο και στο γέρο που δεν μπορούν να κυνηγήσουν) και όπου οι δοξασίες μάλλον συνεισέφεραν στην επιβίωση ως τρόπος μεταφοράς πληροφοριών από τη μία γενιά στην άλλη (μη φάτε αυτό το μανιτάρι, το έχει κατουρήσει ο μεγάλος Μανιτού και είναι δηλητηριώδες
)- όταν λες ότι η κριτική σκέψη ήταν προϋπόθεση για την επιβίωση μάλλον εννοείς την ικανότητα του ανθρώπου για παρατήρηση, αφηρημένη σκέψη, πειραματισμό και δημιουργία, ακριβώς δηλαδή την ανωτερότητα του εγκεφάλου του από τα ζώα.
Από κει και πέρα μιλάμε για πρόοδο, εξέλιξη ή πισωγύρισμα σε επίπεδο κοινωνιών ή και σε ταξικό επίπεδο. Εκεί ναι, να μιλήσουμε για κριτική σκέψη. Αλλά ανοίγουμε πολύ μα πολύ μεγάλο θέμα. Ας δεχτούμε ότι η κριτική σκέψη είναι, με απλά λόγια, να μη δέχεσαι αβίαστα αυτό που σου σερβίρουν. Το ζήτημα όμως είναι διττό: η έλλειψη κριτικής σκέψης αφορά γονιδιακά χαρακτηριστικά (όπως λες ότι μέσω της φυσικής επιλογής επικράτησαν οι άνθρωποι που πιστεύουν, με μια μειοψηφία αυτών που αμφισβητούν), ή είναι θέμα κοινωνικών παραγόντων; Και επίσης, να δούμε την έλλειψη κριτικής σκέψης σε ατομικό επίπεδο, με τη λογική ότι λίγοι επαΐοντες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο (πχ. επιστήμονες και εφευρέτες, φιλόσοφοι ή πολιτικοί αρχηγοί), ή σε επίπεδο κοινωνίας, όπου η έλλειψη κριτικής σκέψης αποτελεί τροχοπέδη για τη συνολική πρόοδο της ανθρωπότητας;
Η θρησκεία -ως κοσμική εξουσία-και οι δοξασίες -που είναι η προβολή της θρησκείας και της αμάθειας- είναι κατεξοχήν παράδειγμα έλλειψης κριτικής σκέψης. Οι περισσότερες θρησκείες επιβάλλουν την αρχή του "κάτσε στ' αυγά σου γιατί σε αυτήν την κάστα/θέση/γωνίτσα του κόσμου γεννήθηκες, ήταν θέλημα θεού και στην άλλη ζωή θα δικαιωθείς" Στο όνομα της πίστης έχουν γίνει οι περισσότεροι πόλεμοι. Κλασσικό παράδειγμα τροχοπέδης.
Η σφαίρα της πολιτικής και της οικονομίας κι αν μας παρέχει παραδείγματα έλλειψης κριτικής σκέψης. Πού να πρωτοξεκινήσεις. Που σου πασάρουν τον καρκίνο, σε ψεκάζουν, σε σκοτώνουν, σε βομβαρδίζουν, σε απομυζούν για να τα δίνουν σε αυτούς που στα κάνουν όλα αυτά, αλλά βγαίνουν οι μάγοι spin doctors και τα καλύπτουν όλα. Κλασσικό παράδειγμα κατευθυνόμενης άμβλυνσης της κριτικής σκέψης.
Τι φταίει; Οι κοινωνικοί παράγοντες; Η προπαγάνδα, η τηλεόραση, η αμάθεια, το κοινωνικό σύστημα; Ή η τάση του ανθρώπου να άγεται και να φέρεται; Γονιδιακά είμαστε χωρισμένοι σε πρόβατα που καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουν οι λύκοι και σε ρέμπελα μαύρα πρόβατα; Ή είναι θέμα παιδείας και πρόσβασης στην πληροφορία, και άρα κοινωνικό ζήτημα; Πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε τον άνθρωπο ή την κοινωνία; Η κότα έκανε τ'αυγό ή το αυγό την κότα; Δεν ξέρω, ρωτάω.