metafrasi banner

Αλλαγές στην έκδοση παραστατικών παροχής υπηρεσιών

Τα μάθατε, έτσι;

Όλοι οι επαγγελματίες που εκδίδουν χειρόγραφα παραστατικά, από 1/1/2013 εκδίδουν για τις υπηρεσίες τους:

1. Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (Τ.Π.Υ.) αθεώρητο προς επιτηδευματίες, εταιρείες
και λοιπά νομικά πρόσωπα ή φορείς.


2. Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (Α.Π.Υ) λιανικής
θεωρημένη μόνο προς ιδιώτες

Συνεπώς, από 1/1/2013 τα παραστατικά που εκδίδουμε προς εταιρείες (βλέπε μεταφραστικά γραφεία) θα πρέπει να είναι Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών (Τ.Π.Υ) αθεώρητα.
 

bernardina

Moderator
Για τους εκδοτικούς οίκους τι ισχύει; Τι από τα δύο κόβουμε;
 
Λογικά ΤΠΥ, εφόσον ο εκδοτικός οίκος είναι εταιρεία. Τώρα τι να σου πω, κι εγώ πρωί πρωί (στις 1) το 'μαθα, και δεν έχω πιει και καφέ ακόμα, και δεν έχω και ένα κομμάτι βασιλόπιτα (ξέρεις εσύ) να γλυκάνω τον πόνο μου! :)
 
Μου το έστειλε μεταφραστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζομαι. Έδιτ: και λέει γίνεται λόγω αντικατάστασης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ) από τον
νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ) που ισχύει από 1/1/2013. :confused: :confused: :blink:
 

bernardina

Moderator
Χμμμμ... Έτσι κι αλλιώς, σ' ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Μάλλον θα πρέπει να πέσει τηλέφωνο στο λογιστή (και απορώ γιατί δεν ενημέρωσε εκείνος...)

Βασιλόπιτα, ε; Μπααα. Άσε, παχαίνει. :D
 
Λοιπόν, φιλτατοι. Μίλησα με δύο λογιστές και μίλησα και με άλλους επαγγελματίες, συναδέλφους μας και μη, που μίλησαν με τους λογιστές τους. Η ετυμηγορία είναι μία: αλλάζουν πολλά, αλλάζουν πάρα πολλά, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς και πώς ακριβώς αλλάζει. Γι' αυτό ας περιμένουμε να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.
 
Last edited:
Ευχαριστώ κι εγώ, Κόμη. Τη Δευτέρα θα επικοινωνήσω και με το λογιστήριο του μεταφρ. γραφείου που μου έστειλε το μέιλ για διευκρινίσεις.
 

christine

New member
Εκκρεμεί διευκρινιστική εγκύκλιος. Κάποιοι λογιστές προτείνουν να μην κόβεται κάτι αν δεν επείγει, μέχρι να έχουν πλήρη εικόνα.
 
Ευχαριστούμε, Christine! Τι ωραία που είναι να ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα! Νιώθεις μια ασφάλεια, μια σιγουριά, βρε αδερφέ!
 

nickel

Administrator
Staff member
...ας περιμένουμε να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.
Είστε αχάριστοι. Δεν μπορείτε να ευχαριστηθείτε καν από αυτή την αίσθηση τού ότι βρίσκεστε σε καζίνο.
 
Καλημέρα! Με πήρε τηλέφωνο ο λογιστής μου και επιβεβαίωσε ότι τελικά όντως ισχύει η αλλαγή στον τρόπο έκδοσης παραστατικών, οπότε όσοι συναλλασσόμαστε με εταιρείες πρέπει να προμηθευτούμε αθεώρητο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Οκ, δεν καταλαβαίνω τη λογική, αλλά τουλάχιστον δε θα στηνόμαστε στην ουρά για θεώρηση μπλοκακίων (και κοίταζα με καμάρι τη βεβαίωση του ΟΑΕΕ ότι δεν χρωστάω για να πήγαινα να θεωρήσω καινούριο μπλοκάκι :p)
 

bernardina

Moderator
Εξοργιστική παράλειψη των δελτίων ειδήσεων; Επιτούτου άκουγα τις τελευταίες ημέρες τη σχετική είδηση για να μάθω κάτι περισσότερο, αλλά αυτοί εκεί: μόνο για τους υδραυλικούς και τους τεχνίτες και δώσ' του η επισήμανση ότι το υπουργείο προωθούσε τη φοροδιαφυγή επιτρέποντας κάτι τέτοιο σε κατηγορίες επαγγελματιών που κατεξοχήν διακρίνονται στο άθλημα και μπλαμπλαμπλά.
Προφανώς, επειδή είναι περίπου αδύνατον να φοροδιαφύγουμε, εμείς οι μεταφραστές απλώς δεν υπάρχουμε!
Κυριολεκτικά και μεταφορικά. :devil:

Ευχαριστούμε, Όλι!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από άλλη έγκυρη πηγή (άλλος λογιστής) έμαθα επιπλέον ότι όποιος θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μπλοκάκι του με τις ΑΠΥ, μέχρι να λήξει, ελεύθερα. Αν ισχύει και αυτό, ε, ας μην γκρινιάζουμε κιόλας για μια σαφή βελτίωση: Γλιτώνουμε μπόλικες γραφειοκρατικές τρεχάλες.
 
Προφανώς, επειδή είναι περίπου αδύνατον να φοροδιαφύγουμε, εμείς οι μεταφραστές απλώς δεν υπάρχουμε!
Κυριολεκτικά και μεταφορικά. :devil:

Ευχαριστούμε, Όλι!

Με όλο το σεβασμό: κούνια που σας κούναγε, αγαπητή μου. Αν διαβάσετε τη σχετική διάταξη, θα δείτε ότι οι μεταφραστές εξαιρούνται ρητά από την απαλλαγή έκδοσης στοιχείων για τζίρους κάτω από 5.000 ευρώ (άσχετο, βέβαια, με το θέμα του νήματος, αλλά γι' αυτό έγινε η φασαρία με τους ηλεκτρολόγους-υδραυλικούς και άλλες οικοδομικές δυνάμεις).
Προφανώς, όπως μου έλεγε χτες αγαπημένος φίλος και συνάδελφος, κάποιος έχει πείσει το Υπουργείο Οικονομικών ότι οι μεταφραστές βγάζουμε τρελά λεφτά.

Όσο για τα αθεώρητα τιμολόγια, απ' ό,τι έμαθα, όπως τα λέει ο Δόκτωρ είναι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από άλλη έγκυρη πηγή (άλλος λογιστής) έμαθα επιπλέον ότι όποιος θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μπλοκάκι του με τις ΑΠΥ, μέχρι να λήξει, ελεύθερα. Αν ισχύει και αυτό, ε, ας μην γκρινιάζουμε κιόλας για μια σαφή βελτίωση: Γλιτώνουμε μπόλικες γραφειοκρατικές τρεχάλες.
Αυτό μού διευκρίνισε και ο δικός μου λογιστής: Θα λήξει το μπλοκάκι πρώτα, και δεν θα θεωρήσουμε άλλο.
 
Ερώτηση από τον τεμπέλη του φόρουμ: αφού τα τιμολόγια αυτά θα είναι αθεώρητα, μήπως μπορούμε να γλιτώσουμε και τον μπελά του ταχυδρομείου; Μήπως δηλαδή μπορούμε να τα σκανάρουμε και να τα στέλνουμε με e-mail;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ε, διάβασε την ΠΟΛ που ανάρτησε ο Ζάζουλας, ντε! Εκεί που μιλάει περί ηλεκτρονικού τιμολογίου. :-)

Προσοχή: Αν καταλαβαίνω σωστά, μάλλον γίνεται, αλλά να μην πάρω κανέναν στον λαιμό μου πριν μου το πουν ή το δω έτσι ξεκάθαρα και υπεύθυνα.
 
Ναι, μόλις την είδα :-) Πράγματι, φαίνεται ότι γίνεται :clap: :clap: :clap: (δεν ξέρετε τι χαρά που πήρα!)
 
Top