Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: planning vs design = σχεδιασμός και σχεδίαση

 1. #1
  Administrator nickel's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  38.113583, 23.862870
  Posts
  48,137
  Gender
  Male

  planning vs design = σχεδιασμός και σχεδίαση

  planning = σχεδιασμός
  design = σχεδίαση
  (η απλή αυτή αντίστιξη δεν αποκλείει άλλα μεταφράσματα, αλλά υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να λέμε design = σχεδιασμός ή planning = σχεδίαση).

  Ο προβληματισμός ξεκίνησε από την απόδοση του όρου computer-aided design (CAD), για τον οποίο προτείνω «σχεδίαση με τη βοήθεια Η/Υ» ή «ηλεκτρονική σχεδίαση» ή «ψηφιακή σχεδίαση». Σε σελίδες του διαδικτύου θα βρει κανείς ένας πλήρες αλαλούμ, όπου η «σχεδίαση» οριακά μόνο δίνει περισσότερα ευρήματα από τον «σχεδιασμό», και υπερτερεί ίσως σαφέστερα σε σελίδες όπως του Πολυτεχνείου ή των εισαγωγέων προγραμμάτων CAD, όχι όμως καθοριστικά.

  Η διαφοροποίηση γίνεται ωστόσο σαφέστατα από τα λεξικά και καταθέτω εδώ σχετικές αναφορές:

  - ΛΝΕΓ:

  σχεδίαση (η) 1. η δημιουργία σχεδίου, σκίτσου. 2. απεικόνιση ενός αντικειμένου σε γενικές γραμμές χωρίς να δίνεται έμφαση στις λεπτομέρειες. ΦΡ. ΤΕΧΝΟΛ. *ηλεκτρονική σχεδίαση* η δημιουργία τεχνικών ή καλλιτεχνικών σχεδίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

  σχεδιασμός (ο) [αρχ.] 1. το προσχέδιο (βλ. λ.). 2. η κατάρτιση προγραμμάτων σε έναν τομέα δραστηριότητας: επιχειρησιακός ~ ΦΡ. ΟΙΚΟΝ. *οικονομικός σχεδιασμός* ο σχεδιασμός τής οικονομικής πολιτικής στην υλοποίηση τής οποίας οι καίριες οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται ή επηρεάζονται αποφασιστικά από την κεντρική εξουσία αντί να αφήνονται στον ελεύθερο ανταγωνισμό των δυνάμεων τής αγοράς (ως σύστημα εφαρμόστηκε κυρ. στις σοσιαλιστικές χώρες) αλλιώς *κεντρικός σχεδιασμός*.


  - ΚΡΙΑΡΑΣ:

  σχεδιάζω, ρ. (ασυνίζ.). 1. δημιουργώ με γραμμές μια εικόνα προσώπου ή αντικειμένου στα γενικά του σημεία, σε χαρτί, πίνακα ή για να διακοσμήσω ευρύτερη επιφάνεια: ο ζωγράφος ~ίασε το τοπίο | ~ίαζε στις πέτρες ανθρώπινες μορφές. 2. κάνω λεπτομερή παράσταση αντικειμένου ή κατασκευής που πρόκειται να υλοποιηθεί: ο αρχιτέκτονας ~ίασε το μελλοντικό κτήριο | ~ ρούχα. 3. κ.λπ.

  σχεδίαση η, ουσ., η ενέργεια του σχεδιάζω (βλ. λ. σημασ. 1 και 2).

  σχεδιασμός ο, ουσ. (ασυνίζ.). 1. καταρτισμός σχεδίου για γενικότερα τεχνικά έργα: πολεοδομικός ~. 2. συγκρότηση γενικών αρχών και κατευθύνσεων: ~ κυβερνητικής πολιτικής.


  - ΛΚΝ:

  σχεδίαση η: η ενέργεια του σχεδιάζω. 1. εκτέλεση του γραμμικού σχεδίου μιας κατασκευής: Η ~ νέου τύπου αεροσκαφών / μοντέρνων επίπλων. 2. καλλιτεχνική απεικόνιση: Η ~ ενός τοπίου με μολύβι / με κάρβουνο.

  σχεδιασμός ο: 1. η διαδικασία του προκαθορισμού και της υπόδειξης μιας σειράς ενεργειών, που αποβλέπουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων συνήθ. οικονομικών, τεχνικών ή κοινωνικών στόχων: ~ της παραγωγικής διαδικασίας. Aντισεισμικός / πολεοδομικός ~. 2. σχεδίαση. [λόγ. < αρχ. σχεδιασμός 'ομιλία εκ του προχείρου', κατά την αλλ. της σημ. του σχεδιάζω, σημδ.: 1: αγγλ. planning. 2: αγγλ. drawing]


  Στην εγκυκλοπαίδεια του Πάπυρου, εκεί στα σχεδ—, υπάρχουν τα εξής σχετικά λήμματα:

  σχεδίαση, ηλεκτρονική
  σχεδίαση, τεχνική
  σχεδιασμός και οικονομική ανάπτυξη
  σχέδιο (Τεχνολ.) Βλ. σχεδίαση, τεχνική.


  Οι πρώτες 10 προτάσεις-παραδείγματα που εμφανίζει το ΙΕΛ για τις λέξεις σχεδίαση και σχεδιασμός είναι οι εξής:

  Η συνέχιση της ανάπτυξης των εκπαιδευτικών περιβαλλόντων εξαρτάται από την αξιολόγησή τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς, και η έρευνα τώρα στρέφεται στη *σχεδίαση* εικονικών περιβαλλόντων βασισμένων στη σύγχρονη εκπαιδευτική θεωρία.
  Το μοντέλο που θα προκύψει θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ΕΠ είναι κατάλληλη για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και θα οδηγήσει στη *σχεδίαση* βελτιωμένων εικονικών περιβαλλόντων.
  Ένα σημαντικό βήμα κατά τη λογική *σχεδίαση* μίας ψηφιακής μηχανής είναι η ελαχιστοποίηση των λογικών (Boolean) συναρτήσεων πριν την υλοποίησή τους.
  Αν το νησί ήταν αποστρατικοποιημένο, δεν θα υπήρχε λόγος να συζητούμε και για το Δόγμα και για τη *σχεδίαση* τέτοιων ασκήσεων.
  Άλλες εταιρίες επίσης διαφόρων χωρών ασχολήθηκαν με τη *σχεδίαση* και κατασκευή αεροστροβίλων κατά την ίδια περίπου εποχή, αλλά τα σχέδιά τους ήταν πολύ φιλόδοξα και δεν οδήγησαν σε πρακτικά αποτελέσματα, παρά πολύ αργότερα, μετά από μετατροπές και απλοποιήσεις.
  Αυτός το 1926, ανέπτυξε μια θεωρία για τη *σχεδίαση* ενός στροβίλου, που θα βασιζόταν στη ροή αέρα γύρω από πτερύγια με κατάλληλη αεροτομή.
  … η παραδοχή ότι η δεδομένη σύνθεση του κυκλώματος ικανοποιεί την επιθυμητή λειτουργία (πράγμα που μπορεί να μη συμβαίνει αν υπήρχε κάποιο σφάλμα κατά τη *σχεδίαση* του κυκλώματος), κ.λπ.
  Η νέα αυτή, "βασισμένη-στη-γνώση", μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων και γενικά για τη *σχεδίαση* συστημάτων αποτελεί μία εξελικτική μεταβολή στην πληροφορική με πολύ σημαντικές συνέπειες γιατί αντικαθιστά την παραδοσιακή μορφή ενός προγράμματος:
  Με αυτές τις καθαυτό αρχιτεκτονικές λύσεις που βασίζονται στη σύλληψη, δηλαδή στη *σχεδίαση*, του νέου χώρου που πρόκειται να δημιουργηθεί, η σύγχρονη αρχιτεκτονική επιχειρεί την εισαγωγή του ανθρώπινου στοιχείου στο, αλλιώτικα, ψυχρό, μη ανθρώπινο, έργο της.
  Εξωτερικά η νέα δημιουργία της φίρμας φέρνει μια διαφορετική νότα με ξεχωριστή *σχεδίαση*, που δεν θυμίζει κανένα άλλο τετράτροχο.


  Ο προϋπολογισμός και ο συνολικός μακροοικονομικός *σχεδιασμός* είναι ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα για το 1997 και τα επόμενα χρόνια.
  Ο κοινωνικός διάλογος είναι στρατηγικός *σχεδιασμός* και συνεννόηση για κοινές δράσεις με συναίνεση.
  Για την πλευρά αυτή δεν χρειαζόταν ούτε οικονομικός *σχεδιασμός*, ούτε μηχανισμοί πρόνοιας, ούτε ποιότητα ζωής.
  Όμως και ο πολεοδομικός *σχεδιασμός* των οικισμών της Δυτικής Αττικής προχωρεί ικανοποιητικά, ενώ ιδιαίτερα πρέπει να εξαρθεί η σημασία του έργου του υπερτοπικού πάρκου πόλης στα Άνω Λιόσια.
  Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας δραστηριοποιείται για ζητήματα όπως η αποτίμηση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ο σωστός *σχεδιασμός* του Νέου Λυκείου που οδηγεί στο Εθνικό Απολυτήριο.
  Πιστεύουμε ότι ο σωστός *σχεδιασμός* σε συνδυασμό με έναν ουσιαστικό διάλογο θα έχει σαν αποτέλεσμα να πετύχουμε την εκπαιδευτική εκείνη αναγέννηση που χρειάζεται για να γίνει η Ελλάδα η ισχυρή εκείνη κοινωνία του επόμενου αιώνα.
  Ο στρατηγικός *σχεδιασμός* ωστόσο της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, εκφράζεται ειδικότερα στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
  Ο *σχεδιασμός* της καμπάνιας ξεκίνησε από τον Ιανουάριο.
  Σε άρθρο του στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, ο Ζακ Σιράκ τόνισε ότι είναι ώρα να καθοριστεί ένα γνήσιο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θα προσελκύσει την υποστήριξη των λαών της Ευρώπης, από την οποία λείπει ο μεγάλος πολιτικός *σχεδιασμός*.
  Ο κ. Κώστας Λαλιώτης που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την προσφυγή κατοίκων των παρυφών του Υμηττού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόνισε ότι ο νέος *σχεδιασμός* λαμβάνει μέριμνα για το περιβάλλον και γι' αυτό το σκοπό αυξήθηκε το κόστος του έργου κατά 17 δισ. δραχμές.


  Με βάση όλα τα παραπάνω καταθέτω την παράκληση να κάνουμε όπου μπορούμε τη διάκριση ανάμεσα στη σχεδίαση και το σχεδιασμό για να μπορούμε και να συνεννοούμαστε. Και εδώ, αν θέλετε, μπορούμε και να το συζητήσουμε.

  -----------------
  Το παραπάνω είναι αναδημοσίευση από παλιότερο σημείωμα στο ProZ και, στην πλήρη του έκταση, στο translatum.
  Μένω ΕυρώπηΣύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά. (Λ. Κύρκος)Βρε, θα περάσει κι αυτό!
  ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Staying hungry, staying foolish. Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

 2. #2
  Mod Almighty Palavra's Avatar
  Join Date
  Jun 2008
  Location
  Groussherzogtum Lëtzebuerg
  Posts
  13,662
  Gender
  Female
  Να προσθέσω ότι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το planning και ο planner ενός έργου λέγονται προγραμματισμός και προγραμματιστής εργασιών αντίστοιχα.
  The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that "my ignorance is just as good as your knowledge".
  -Isaak Asimov

 3. #3
  Administrator nickel's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  38.113583, 23.862870
  Posts
  48,137
  Gender
  Male
  Quote Originally Posted by Palavra View Post
  Να προσθέσω ότι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το planning και ο planner ενός έργου λέγονται προγραμματισμός και προγραμματιστής εργασιών αντίστοιχα.
  Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το άλλοτε διαδεδομένο μετάφρασμα έχει εκτοπιστεί από τον «σχεδιασμό» για να μην μπερδεύεται με το «programming». Αλλιώς, ας μην ξεχνάμε ότι το «προγραμματίζω» μπορεί να είναι σαφέστερο από το «σχεδιάζω».
  Μένω ΕυρώπηΣύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά. (Λ. Κύρκος)Βρε, θα περάσει κι αυτό!
  ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Staying hungry, staying foolish. Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

 4. #4
  Mod Almighty Palavra's Avatar
  Join Date
  Jun 2008
  Location
  Groussherzogtum Lëtzebuerg
  Posts
  13,662
  Gender
  Female
  Να πω την αμαρτία μου, εγώ περισσότερο το σχεδιασμός έχω συναντήσει και χρησιμοποιήσει. Απλώς είπα να το πω για να βρίσκεται
  The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that "my ignorance is just as good as your knowledge".
  -Isaak Asimov

 5. #5
  Senior Member Ambrose's Avatar
  Join Date
  May 2008
  Location
  Athens
  Posts
  4,557
  Gender
  Male
  Δεν θέλω να κοντράρομαι και να είμαι πνεύμα αντιλογίας, αλλά αν αισθάνομαι ότι πρέπει να πω κάτι, θα το πω: όλα αυτά είναι ωραία, αλλά εμένα μου φαίνονται λίγο τεχνητά, δηλαδή:

  1. από πού μας προέκυψε η σχεδίαση και από πού ο σχεδιασμός (πως έγινε με το πολιτιστικός και το πολιτισμικός) και γιατί ανάγκη για διαφοροποίηση στο επίπεδο της μορφής; Η πολυσημία μας χαλάει; Από το σχεδιάζω δεν προέρχονται και τα δύο; Η δεύτερη σημασία του "σχεδιάζω" που δίνει το ΛΚΝ ποια είναι γιατί έχω μπερδευτεί... Το ΛΝΕΓ δεν δίνει πάντως τίποτα για τις απαρχές της «σχεδίασης» πέραν του ότι απαντά (ται) το 1890(; ) Δηλαδή πότε έγινε η πρώτη διαφοροποίηση και για ποιους λόγους ακριβώς;

  2. στην πράξη φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί στην καθημερινή χρήση από μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες και μη, η διαφοροποίηση καταργείται.

  Υπάρχει δηλ. η τάση οι δύο σημασίες να μοιραστούν κοινή στέγη και αυτό φαίνεται ότι θα είναι το αποτέλεσμα σε 10-20 χρόνια από τώρα. Γιατί όχι άλλωστε;

  Κι αναρωτιέμαι, από τη στιγμή που στη χρήση και πρακτικά η εν λόγω διάκριση δεν τηρείται, πώς γίνεται και η επικοινωνία παραμένει ξεκάθαρη; (και παραμένει ξεκάθαρη)

  Μάλλον χάρη σε αυτό που παραβλέπουν συστηματικά τα λεξικά και που ονομάζεται συγκείμενο και γενικότερες συνθήκες επικοινωνίας μέσα στις οποίες αποκρυσταλλώνεται και ορίζεται η κάθε λέξη και οι σημασίες της.

  Τέλος και σαν γενική αρχή, δεν συμφωνώ με μονοσήμαντες αντιστοιχίες. Θεωρώ ότι η γλώσσα είναι ρευστότατη (κάτι σαν τις δονούμενες πιθανότητες που λέγαμε) και οποιεσδήποτε προσπάθειες να την "παγώσουμε" δεν βλέπω να έχουν και πολλά περιθώρια επιτυχίας (όσα περιθώρια επιτυχίας έχει και η επιστροφή στο πολυτονικό).
  Spiritus ubi vult spirat

 6. #6
  Administrator nickel's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  38.113583, 23.862870
  Posts
  48,137
  Gender
  Male
  Η βασική διαφορά (αυτή που τηρούν τα λεξικά και οι προσεκτικοί χρήστες, ιδιαίτερα στις ανώτερες και ανώτατες σχολές) είναι ότι το σχεδιάζω μπορεί να σημαίνει (α) παίρνω την πένα ή το ποντίκι και σχεδιάζω στο χαρτί ή στην οθόνη ή (β) προγραμματίζω, προκαθορίζω (σημασία που υπάρχει και στον Κριαρά, αλλά παρέλειψα για λόγους οικονομίας, αλλά είναι γνωστή, από το «σχεδιάζουμε να πάμε στην Πάτρα την Πέμπτη» έως τη «σχεδιασμένη οικονομία»). Άλλο λοιπόν η σχεδίαση, να φτιάξεις το σχέδιο ενός μηχανήματος στο χαρτί ή στο CAD, και άλλο ο σχεδιασμός της παραγωγής του μηχανήματος, που περιλαμβάνει, εκτός από τις οικονομικές, και δεκάδες άλλες παραμέτρους.

  Δεν θα μαστιγώσω αυτόν που θα χρησιμοποιήσει το ένα στη θέση του άλλου και θα κληθώ να καταλάβω τι λέει από τα συμφραζόμενα, αλλά σίγουρα θα τον στραβοκοιτάξω.
  Μένω ΕυρώπηΣύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά. (Λ. Κύρκος)Βρε, θα περάσει κι αυτό!
  ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Staying hungry, staying foolish. Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

 7. #7
  Senior Member Ambrose's Avatar
  Join Date
  May 2008
  Location
  Athens
  Posts
  4,557
  Gender
  Male
  Ναι, αλλά εγώ εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω από πού έρχεται αυτή η διαφοροποίηση στη μορφή, όχι στη σημασία.
  Spiritus ubi vult spirat

 8. #8
  Administrator nickel's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  38.113583, 23.862870
  Posts
  48,137
  Gender
  Male
  Έρχεται από τις συμβάσεις που εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για τη γλώσσα, μέσα από γραπτά και δημοσιεύσεις και συζητήσεις. Επειδή στη διαμόρφωση αυτών των συμβάσεων δεν συμμετέχει το σύνολο του πληθυσμού, παίρνει κάποιο χρόνο για να ενημερωθούν όλοι και να συνταχθούν όλοι με όλες τις συμβάσεις, θες είναι η διαφορά του σχεδιασμού από τη σχεδίαση ή η νέα ορθογραφία της μπίρας. Δεν σε πάνε στο δικαστήριο όπως με άλλες παραβάσεις (όπου η άγνοια του νόμου δεν δικαιολογείται), αλλά βοηθάει στη συνεννόηση και την επικοινωνία. Ολόκληρη η κοινωνία είναι δομημένη πάνω σε κώδικες και σε συμβάσεις.
  Μένω ΕυρώπηΣύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά. (Λ. Κύρκος)Βρε, θα περάσει κι αυτό!
  ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Staying hungry, staying foolish. Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

 9. #9
  Senior Member Elsa's Avatar
  Join Date
  Apr 2008
  Location
  Athens
  Posts
  2,256
  Gender
  Female
  Σαν (ως; ) μηχανικός (αλλά και σαν γυναίκα*), συμφωνώ με τον Νίκελ για την διαφοροποίηση των δύο λέξεων. Είναι μάλιστα, απόλυτα σαφής για μένα.

  *φαντάζομαι, οτι οι παλιοί θυμούνται την διαφήμιση της οδοντόκρεμας...

 10. #10
  Senior Member Ambrose's Avatar
  Join Date
  May 2008
  Location
  Athens
  Posts
  4,557
  Gender
  Male
  ΟΚ, σεβαστό, αλλά κι εμένα μία από τις ειδικότητές μου (η πρώτη και βασικότερη) είναι το engineering (civil, electrical, mechanical) και με μηχανικούς δουλεύω. Για μένα και ο λόγος που κάνουμε τη συζήτηση δεν είναι αν είναι ζήτημα σαφήνειας ή όχι, σωστό ή λάθος αλλά αν υπάρχει ουσιαστικά ανάγκη διαφοροποίησης στο επίπεδο της μορφής, όπως π.χ. με το πολιτιστικός και πολιτισμικός. Εγώ θεωρώ ότι περιπλέκει τα πράγματα χωρίς λόγο και προτιμώ την πολυσημία. Αυτό.
  Spiritus ubi vult spirat

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Similar Threads

 1. noise block and heat protection response design technology
  By fofoka in forum English–Greek queries
  Replies: 4
  Last Post: 07-04-2008, 05:17 PM
 2. Replies: 17
  Last Post: 17-03-2008, 11:32 AM

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •