Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Δεν αναφερόμουν κι εγώ αποκλειστικά σε έμμισθη εργασία:

Έτσι όπως το διάβασα μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το υπαλληλίκι.

Υπάρχουν έρευνες γι' αυτά τα ζητήματα, δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε στην προσωπική μας άποψη. Εδώ, για τα επίπεδα φτώχειας από έρευνα του 2008. Σύμφωνα με τον τρόπο που μετράει η Eurostat, οι φτωχοί Έλληνες είναι περίπου 19%.

Θα το διαβάσω πιο καλά κάποια άλλη στιγμή, αλλά από την πρώτη ματιά βλέπω ότι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι φτωχοί (υποκειμενικά δηλαδή) είναι το 45% των Ελλήνων και σε κάποιες ερωτήσεις μέχρι το 70%, που επιβεβαιώνει το ότι είμαστε παραπονιάρικος λαός.

Επίσης, τα κριτήρια της Eurostat, οδηγούν σε παραπλανητικές διαπιστώσεις πολλές φορές, γιατί δε μετράνε την πραγματική αδυναμία κάλυψης αναγκών αλλά τη σχετική οικονομική θέση, που δεν είναι το ίδιο. Το οποίο αναφέρει κι η έρευνα: ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας δεν είναι αποστερημένο από βασικά αγαθά ή ανάγκες (σελ. 23). Πιστεύω όμως ότι με τα κριτήρια της Eurostat δεν πρόκειται να δούμε διαφορά μεγάλη στο μέλλον, γιατί όλοι ο μισθωτοί είχαν τις ίδιες ποσοστιαίες περικοπές, άρα η κατάταξη δεν αλλάζει. Με τα πολλαπλά κριτήρια της έρευνας το ποσοστό των φτωχών πέφτει γύρω στο 9%, και κοιτάζοντας την ανάλυση στο τέλος, λέει ότι είναι τόσο πολύμορφο αυτό το ποσοστό που δεν μπορεί να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωσή της φτώχειας- το οποίο εμένα μου λέει ότι οι αυξομειώσεις των μισθών δεν θα αλλάξουν τα ποσοστά.

Ενδιαφέρων μου φαίνεται ο πίνακας που δείχνει ότι από τους "αντικειμενικά" πλούσιους το 2.6% πιστεύουν ότι είναι φτωχοί :eek:, ενώ ελπιδοφόρο είναι το ότι από τους αντικειμενικά και με πολλαπλά κριτήρια φτωχούς μόνο το 15% πιστεύει ότι είναι φτωχοί.
Επισης ενδιαφέρον:
τμήμα των νοικοκυριών που κατατάσσονται ως φτωχά ή αποστερημένα σύμφωνα με την «υποκειμενική» και την «αντικειμενική- πολυδιάστατη» προσέγγιση ανήκουν στα κορυφαία δεκατημόρια της κατανομής του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αυτούς τους λέμε πως; Φτωχοπλούσιους;

Όμως εγώ δεν αναφέρθηκα σε φτωχούς αλλά σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία είναι σημείο αναφοράς για όλα τα κόμματα, αλλά το ποσοστό τους είναι λάστιχο.
 
@ SBE: επειδή το 44% των Ελλήνων λένε πως είναι φτωχοί αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε γκρινιάρηδες ή παραπονιάρηδες ή οτιδήποτε άλλο (ερμηνεία που είναι τελείως απολίτικη και βασίζεται σε στερεότυπα ντόπιας κοπής). Μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των χαμηλών ή μεσαίων στρωμάτων αισθάνεται ότι πολύ εύκολα μπορεί να πέσει στη φτώχεια, αισθάνεται ανασφάλεια.

Για τα υπόλοιπα επιμέρους δεν απαντώ, μερικά έχω την εντύπωση ότι δεν τα καταλαβαίνεις σωστά (π.χ. αυτό για τη σελ. 23 είναι λογικό, κανένας διεθνής οργανισμός απ' όσο καταλαβαίνω δεν μετράει την απόλυτη αλλά τη σχετική φτώχεια -αυτό σημαίνει ότι φυσικά ο φτωχός της Κίνας δεν είναι ίδιος με τον φτωχό της Ελλάδας κι αυτός δεν είναι ίδιος με τον φτωχό της Δανίας), αλλά δεν θα ήθελα να μπω σ' αυτή τη συζήτηση γιατί ούτε εγώ διάβασα όλη την έρευνα. Ο λόγος που την έδωσα είναι γιατί είπες πως δεν ήξερες πόσοι ανήκουν στα κατώτερα στρώματα. Σημασία δεν έχει να αποφασίσουμε το ακριβές ποσοστό, αλλά να δούμε αν όντως ζούμε σε κοινωνία των 2/3 ή όχι. Και αυτή η έρευνα και άλλες παρόμοιες που είδα σ' αυτό συντείνουν (γιατί βέβαια αν χαρακτηρίζονταν φτωχοί το 19% ή ακόμα και το 9% το 2008, αυτό σημαίνει ότι αρκετά μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που ναι μεν δεν είναι φτωχοί αλλά έχουν χαμηλά εισοδήματα και ποιότητα ζωής, και επίσης πως αρκετά μεγαλύτερο θα είναι αυτό το ποσοστό μετά τις πρόσφατες εξελίξεις).
 

SBE

¥
Για το ζήτημα της ανασφάλειας υπάρχει σχετικό τμήμα στην έρευνα που μου έστειλες.
Αλλά κι η ανασφάλεια είναι σχετική, όταν σου λένε π.χ. κάποιοι που ανήκουν στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα ότι είναι φτωχοί, τότε η ανασφάλεια έχει γίνει υπόθεση για ψυχίατρο.

Τώρα, μπορεί να είναι απολιτικά αυτά που λέω, μαθηματικώς όμως είναι σωστά, κι ό,τι είναι μαθηματικώς σωστό είναι σωστό αδιαμφισβήτητα.
Για να έχεις κοινωνία των δύο τρίτων, θα πρέπει το ένα τρίτο να ζει τρισάθλια, και από τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι με όλα τα συστήματα μέτρησης απέχουμε ακόμα από αυτή την κοινωνία. Αν λάβουμε το σύστημα της Eurostat πιο πολύ κοινωνία των 4/5 έχουμε, με την αυτο-δήλωση φτώχειας είμαστε κοινωνία των 3/5 (με τάσεις να γίνουμε των 5/3)* , ενώ με τα αποτελέσματα της έρευνας, πιο πολύ για κοινωνία των 9/10 είμαστε.
Όσο για το αν αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, θα το δούμε σε κανένα χρόνο. Εγώ πιστεύω ότι με τα κριτήρια της Eurostat η αλλαγή θα είναι μικρή γιατί η εισοδηματική ιεραρχία δεν θα αλλάξει σημαντικά εφόσον η πλειοψηφία (που επηρεάζει το δείγμα σημαντικά) υφίσταται τις ίδιες ποσοστιαίες περικοπές.

* μαθηματικό ανέκδοτο
 
Last edited by a moderator:
Όσοι επιθυμούν να εξασκηθούν στη θετική σκέψη εν καιρώ κρίσης, μπορούν να ξεκινήσουν διαβάζοντας αυτήν εδώ την είδηση.
(Κι αφήστε την anef να γκρινιάζει ότι δεν θα πληρώσουν οι πλούσιοι. Ορίστε, κοτζάμ ΦΠΑ θα πληρώσουν. :rolleyes:)
 

SBE

¥
Διαβάζω στο άρθρο ότι θα ακριβύνουν ως αποτέλεσμα:
σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ
οι χυμοί, τα αναψυκτικά και οι ξηροί καρποί
Ούτε άραγμα στην καφετέρια, ούτε άραγμα στη βεράντα σου...

επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων
Το νέο ρακένδυτο λουκ θα μοιάζει με το παλιό λουκ - πλαστικές σαγιονάρες και τσόκαρα.

λουλούδια, υπηρεσίες κηδειών
Ούτε να πεθάνεις δε μπορείς.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από τον σημερινό Κασιμάτη / Φαληρέα στην Καθημερινή:

Οι λειτουργοί του κράτους που ενσαρκώνουν τη δικαστική εξουσία προσέφεραν στο κοινό μια αξιοσημείωτη υπηρεσία - και μάλιστα εκτός των στενών ορίων του θεσμικού ρόλου τους. Με το αστείο πρόσχημα, που επικαλείται το συνδικαλιστικό όργανό τους, προκειμένου ο κλάδος να εξαιρεθεί της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, οι δικαστικοί μας βοηθούν να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην κατακερματισμένη κοινωνία μας: ότι, καθώς ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους επιβάλλεται άνωθεν και -για μια ακόμη φορά- από τους ξένους, κάθε ομάδα συμφερόντων αγωνίζεται πλέον να περισώσει ό,τι μπορεί από τα προνόμιά της.

Το επιχείρημα των συνδικαλιστών του δικαστικού σώματος λέει ότι ο δικαστής είναι «λειτουργός του κράτους» και ως τέτοιος δεν πρέπει να τίθεται στην ίδια βάση με έναν κοινό δημόσιο υπάλληλο. Κατά συνέπεια, δεν έχει την υποχρέωση να δηλώσει τα στοιχεία του στην απογραφή. Τους διαφεύγει όμως το κοινό σημείο που έχει ο κάθε δικαστής με τον τελευταίο παρακατιανό κλητήρα, ότι και τους δύο τους πληρώνει ο φορολογούμενος. Τους διαφεύγει επίσης ότι η απογραφή διεξάγεται, προκειμένου να γίνει γνωστός, επιτέλους, ο αριθμός των αμειβομένων από το Δημόσιο. Το αν, ενδεχομένως, ταξινομούνται ιεραρχικώς σε μια κλίμακα που ξεκινά από τα ζωντανά του αγρού και καταλήγει στους αγγέλους, δεν ενδιαφέρει την απογραφή. Το ζητούμενο είναι πόσα καταβάλλονται για αμοιβές από το δημόσιο ταμείο και σε ποιους.

Οταν οι δικαστικοί -που εκ της θέσεώς τους οφείλουν να έχουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα- καταλήγουν να χάνουν ακόμη και τη σοβαροφάνειά τους με το παιδαριώδες πρόσχημα στο οποίο καταφεύγουν, δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβει κανείς ότι, τουλάχιστον για τους προνομιούχους του κόσμου που ουσιαστικά τελείωσε, έχει σημάνει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Φαίνεται, άλλωστε, από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται, αλλά και τα ακραία μέσα που χρησιμοποιούνται, στο επίπεδο των επιμέρους κλαδικών αντιδράσεων, ενώ την ίδια ώρα η μαζικότητα των γενικών κινητοποιήσεων είναι αξιοθρήνητη. Eίναι λογικό: όλοι έχουν επίγνωση της αδικίας των προνομίων που απολαμβάνουν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό να διασωθούν όλα και για όλους, επομένως γιατί να ιδρωκοπάνε σαν δαμάλια κάτω από τον ήλιο κραυγάζοντας συνθήματα;

Η αιτία δεν πρέπει να αναζητηθεί μόνο στον κατακερματισμό της κοινωνίας μας, αλλά και στην αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει στους Ελληνες μια συνεκτική και ειλικρινή αφήγηση του πώς φθάσαμε ώς εδώ. Αυτό η κυβέρνηση δεν το τολμά, διότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980. Κατ’ ανάγκην, επομένως, η αφήγησή της για την κρίση είναι αποσπασματική και πάντα προσαρμοσμένη στις περιστάσεις και το εκάστοτε ακροατήριο.

Ετσι όμως ενθαρρύνει τις αντιδράσεις στην αναγκαστική προσαρμογή που επιφέρει το Μνημόνιο και επιτρέπει στην κάθε ισχυρή συντεχνία να ελπίζει ότι ίσως κάτι να αποσπάσει για τον εαυτό της, αν κάνει χρήση της ισχύος της, επειδή απέναντί της έχει μια κυβέρνηση την οποία, πολύ απλά, δεν συμφέρει να μάθει ο κόσμος τι έχει συμβεί πραγματικά. Μια κυβέρνηση, η οποία θέλει μεν να σώσει τη χώρα από την κρίση, ει δυνατόν όμως, χωρίς να πάρει χαμπάρι ο πολίτης για ποιους λόγους πρέπει να υποστεί τα επώδυνα μέτρα, διότι το ΠΑΣΟΚ έχει σκοπό να είναι εδώ και την επαύριο, όταν θα έχει περάσει η κρίση. (Εξάλλου, το είπε, με όση περισσότερη σαφήνεια μπορούσε, ο Δ. Ρέππας: «Οι αρχές του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πριν από την κρίση, θα υπάρχουν και μετά την κρίση»). Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, με άλλα λόγια, ό,τι ακριβώς επιδιώκουν για τον εαυτό τους και οι ποικίλες ομάδες συμφερόντων με τις οποίες συγκρούεται ως κυβέρνηση. [...]
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σίγουρα αρκετοί από αυτούς θα ωρύονται εναντίον του μνημονίου και θα απαιτούν να πάρει η κυβέρνηση τα λεφτά από αυτούς που τα έχουν, και όχι από τον απλό λαό που ζει στα όρια της φτώχειας. Όσο για το ποιος ζει στα όρια της φτώχειας, ε, αυτό είναι φως φανάρι, το βλέπουμε από τη φορολογική του δήλωση και τα κοινωνικά επιδόματα που εισπράττει, σωστά; Ή μήπως λάθος;

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231052228
Στους 6.000 υπολογίζονται από το ΣΔΟΕ οι κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων που «πιάστηκαν» να δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας, λαμβάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα Νέα, ειδικά κλιμάκια του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 802 ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια στην Αττική και δεκάδες ακόμα σε Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Εντόπισαν 449 παραβάτες με 23.021 παραβάσεις και ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στα δέκα πρώτα λουκέτα.

Παράλληλα, οι ελεγκτές κατέγραψαν τις πινακίδες των πολυτελών αυτοκινήτων που κοσμούν την είσοδο των νυχτερινών κέντρων και στη συνέχεια προχώρησαν σε διασταύρωση των αριθμών κυκλοφορίας με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους τα τελωνεία και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ιδιοκτήτες 6.000 πολυτελών αυτοκινήτων δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και εκατοντάδες από αυτούς φαίνεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο εισαγωγής 435 Ι.Χ. μεγάλης αξίας με υποτιμολογημένα παραστατικά προκειμένου να γλιτώσουν δασμούς και φόρους.
 

SBE

¥
Καλά όλα αυτά, κι αφήνω απ' έξω τους παρανόμους εισαγωγείς, αλλά μην ξεχνάμε ότι μπορεί να οδηγείς ακριβό ιχ γιατί στο έκαναν δώρο, γιατί πούλησες τα υπάρχοντά σου για να το αποκτήσεις, γιατί ζεις στην ψάθα για να κάνεις φιγούρα με το ιχ κλπ κλπ. Το ίδιο με τις βάρκες, με τα ακριβά έπιπλα, με κάθε καταναλωτικό αγαθό.
Επιπλέον, σύμφωνα με την μελέτη που σχολιάζαμε πιο πάνω, το 2.4% της υψηλότερης εισοδηματικής ζώνης στην Ελλάδα όντως δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, παρά το εισόδημά του :-)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπορεί να σου χαρίσουν το αμάξι, αλλά δεν μπορείς να συντηρείς τέτοιο αμάξι και συγχρόνως τα εισοδήματά σου να είναι κάτω από 500 ευρώ τον μήνα. Εν ολίγοις, αυτοί είχαν δηλώσει το ελάχιστο εισόδημα που απαιτείται σύμφωνα με τα τεκμήρια για τη συντήρηση, ασφάλιση και κίνηση ενός τέτοιου αυτοκινήτου, χωρίς να δηλώσουν τίποτα για τη δική τους συντήρηση.

Εν πάση περιπτώσει, αν όντως κάποιοι απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο ένα αυτοκίνητο, αλλά τα εισοδήματά τους δεν τους επιτρέπουν ούτε να του βάζουν βενζίνη, δεν θα το δούμε παρκαρισμένο τις νύχτες έξω από νυχτερινά κέντρα.
 

SBE

¥
Μπορεί επομένως κάποιος (ή κάποια) να έχει μπάρμπα γκαραζιέρη, να εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία, να του/ της χάρισε ο γκόμενος Φεράρι και να το κυκλοφορεί μόνο μια φορά την εβδομάδα για να πάει στα μπουζούκια να κάνει φιγούρα, γιατί χρειάζεται πενήντα ευρώ βενζίνη στη βόλτα.

Δεν διαφωνώ με το σκεπτικό της εφορίας, αλλά μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια και τα τροχόσπιτα ήταν τεκμήριο υψηλού εισοδήματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι τεκμήριο μπατιροτουρισμού.

Γενικά το κυνήγι των τεκμηρίων μπορεί από τη μια να βοηθάει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, από την άλλη όμως βοηθάει και στο ξόδεμα του παράνομου χρήματος σε πράγματα που δεν αφήνουν ίχνη (μπουζούκια, ακριβά ρούχα, ακριβά τρόφιμα, ακριβές διακοπές κλπ).
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, δεν πιστεύω ότι η λίστα των 6.000 προέκυψε από τη βόλτα — μόνο η ιδέα. Βάζεις έπειτα το ΚΕΠΥΟ (κάποιο ΚΕΠΥΟ) και τρέχει ένα πρόγραμμα που λέει πόσοι έχουν πάνω από τόσα άλογα σε αυτοκίνητο και τόσα ευρώ σε δήλωση. Και δεν σπεύδεις να βγάλεις συμπεράσματα, αλλά τους λες ένα «γκελ μπουρντά» μια και τα δύο δεν παντρεύονται καλά στα μάτια των εφοριακών.
 

SBE

¥
Συμφωνώ, γι' αυτό και δεν μου αρέσουν οι σαρωτικοί τίτλοι των εφημερίδων. Δεν είναι όποιος οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο φοροφυγάς, ούτε είναι απαραιτήτως λεφτάς. Ούτε όποιος πάει στα ακριβά κέντρα είναι λεφτάς. Μπορεί να είναι των 700 ευρώ και να ζει με τους γονείς που του πληρώνουν τα πάντα και τα 700 ευρώ να είναι χαρτζιλίκι- έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.
Επίσης μπορούμε να σκεφτούμε ότι εκτός από τους 6000 που πιάσανε θα υπάρχουν κι άλλοι τόσοι που "τα βρήκαν" με την εφορία.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν καταλαβαίνω σε τι διαφωνείς τελικά, όμως. (Σημειωτέον ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν ασφαλίζει τζάμπα τα ακριβά αυτοκίνητα των υπαλλήλων της.)

Κανένας δεν είπε ότι έξω από το νυχτερινό κέντρο άρχισαν να κόβουν πρόστιμα ή να στέλνουν άτομα στον εισαγγελέα. Απλώς ότι έξω από το νυχτερινό κέντρο σημείωσαν τους αριθμούς των αυτοκινήτων και τους διασταύρωσαν με φορολογικές δηλώσεις. Όσο για τους κυρίους που είναι κάτοχοι Porsche Cayenne, αξίας πάνω από 120.000 ευρώ, και δηλώνουν εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο, καλά κάνει η εφορία και ψάχνει να δει μήπως είναι φοροφυγάδες. Στο κάτω-κάτω, μπορεί να βγάλει και άλλο λαυράκι, π.χ. ότι είναι έμποροι ναρκωτικών ή τοκογλύφοι.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν διαφωνώ με το σκεπτικό της εφορίας, αλλά μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια και τα τροχόσπιτα ήταν τεκμήριο υψηλού εισοδήματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι τεκμήριο μπατιροτουρισμού.
Μπατιροτουρισμού, δε θα το έλεγα. Προφανώς δεν ξέρεις πόσο έχουν τα αυτοκινούμενα, για να το λες αυτό. Συν τοις άλλοις, μπορεί κάποιος που επιλέγει να κάνει διακοπές με τροχόσπιτο απλώς να μην είναι του στυλ που επιδιώκει παραθερισμό σε μέρη για τα οποία να είναι σε θέση μετά να κάνει φιγούρα στους φίλους του.

Επίσης, αυτό το παρακάτω δεν το κατάλαβα:
Γενικά το κυνήγι των τεκμηρίων μπορεί από τη μια να βοηθάει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, από την άλλη όμως βοηθάει και στο ξόδεμα του παράνομου χρήματος σε πράγματα που δεν αφήνουν ίχνη (μπουζούκια, ακριβά ρούχα, ακριβά τρόφιμα, ακριβές διακοπές κλπ).
Το κυνήγι των τεκμηρίων βοηθάει στο να ξοδεύεται το παράνομο χρήμα στα μπουζούκια; :confused::confused:
 

nickel

Administrator
Staff member
Επίσης μπορούμε να σκεφτούμε ότι εκτός από τους 6000 που πιάσανε θα υπάρχουν κι άλλοι τόσοι που "τα βρήκαν" με την εφορία.
Καλημέρα. Αυτό θα γίνει στο επόμενο στάδιο, του ελέγχου. Γι' αυτό άλλωστε είναι καλή η ανώνυμη δημοσιότητα. Όταν μεθαύριο μας πουν ότι στους 6.000 οι 600 μόνο ήταν παράτυποι / παράνομοι, δεν θα το πιστέψουμε, θα το πιστέψουμε; Διότι τώρα έχουμε την εντύπωση ότι, Ελλάδα είναι, στους 6.000 οι 6.500 είναι παράτυποι / παράνομοι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Προφανώς δεν ξέρεις πόσο έχουν τα αυτοκινούμενα, για να το λες αυτό.
Αν πεταχτείς μέχρι τη Γερμανία, και διαθέτεις πάνω από 30.000 ευρώ, θα πάρεις ένα μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση. Τα λίγο φτηνότερα έχουν φάει τα ψωμιά τους.

http://autoline-eu.gr/s/trokhospiton-aytokinomeno--c16tk2439.html

Κάθε άλλο παρά μπατιροτουρίστας, βέβαια, είναι αυτός που διαθέτει αρκετές χιλιάδες ευρώ για ένα όχημα που θα χρησιμοποιεί μερικές μέρες τον χρόνο.
 
Από εδώ:

Μεγάλα ερωτηματικά συνοδεύουν την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την κρίσιμη οικονομική περίοδο, είναι θεμιτές και προφανώς βοηθούν στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Βοηθούν επίσης να σωθεί ο κόσμος και οι καταθέσεις του από τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας. Και επειδή στην Ελλάδα από τράπεζες να φάνε και οι κότες κι από πιθανότητες χρεοκοπίας το ίδιο, το να συγκεντρώνονται τραπεζικοί όμιλοι είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητό [...]

Αυτό, όμως, ισχύει όταν γίνονται με όρους διαφανείς, με τη θέληση και του αγοραστή και του αγοραζόμενου και το βασικότερο, με κέρδος και για τις δύο πλευρές. Mutual Benefit Agreement, που λένε και οι Σύμμαχοι. Ιδίως όταν σε ορισμένες τράπεζες βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, δηλαδή εμείς οι ηλίθιοι.

Όταν τα deals γίνονται για να σωθούν επιχειρηματίες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ή άλλοι που θέλει η κυβέρνηση να προσεγγίσει, τότε θα πρέπει να ασκείται έντονη κριτική.

Το παρασκήνιο λοιπόν της πρόταση Σάλλα για εξαγορά του 77% της Αγροτικής (ποσό 372 εκατ. ευρώ) και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ποσό 329 εκατ. ευρώ) είναι έντονο. Κι αν αληθεύουν όσα ακούγονται στην αγορά τότε ίσως είμαστε μπροστά σε διεργασίες οι οποίες πρέπει να καταστήσουν ιδιαίτερα προσεκτική την κυβέρνηση όσον αφορά τις αποφάσεις που θα λάβει.

Θέμα 1: Αληθεύει ότι σε δημοσιεύματα έγκριτων ξένων οικονομικών εφημερίδων περί κάποιων τραπεζών από χώρες μέλη της ΕΕ οι οποίες δεν κατάφεραν να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ φωτογραφίζονταν και η Πειραιώς; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, όμως, αν ισχύει ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και πήγε να δανειστεί από το πακέτο διάσωσης τραπεζών που έχει η ΕΚΤ για ώρα ανάγκης, τότε πώς μπορεί να κάνει προτάσεις εξαγοράς άλλων τραπεζών;

Θέμα 2: Αληθεύει ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε συμφωνία διατραπεζικού δανεισμού μεταξύ της Πειραιώς και του ΤΤ με την πρώτη να παίρνει ρευστό εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τη δεύτερη; Μάλιστα το ΤΤ που ελέγχεται από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο σωσίβιο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς άλλες τράπεζες έκλεισαν την πόρτα τους; Και γιατί η κυβέρνηση -αν έχει γίνει όντως κάτι τέτοιο- συναίνεσε στη σωτηρία της Πειραιώς δίνοντας το πράσινο φως στη διοίκηση του ΤΤ να δώσει αυτό το δάνειο;

Θέμα 3 : Αν το παραπάνω σενάριο είναι αληθές, πώς η Πειραιώς κάνει τώρα πρόταση για εξαγορά του 33% του ΤΤ έναντι 329 εκατ. ευρώ και με premium στην υπό διαπραγμάτευση μετοχή της τάξης του 29%; Δηλαδή με τα δανεικά που πήρε θα πάει να εξαγοράσει το ΤΤ;

Θέμα 4: Θεωρεί τόσο άθλια τράπεζα την ΑΤΕ ώστε να κάνει πρόταση για εξαγορά του 77% έναντι 372 εκατ. ευρώ με discount 50%; Ξέρουμε ότι η ΑΤΕ δεν είναι ΤΤ, έχει χρέη, ζημιογόνες εταιρείες κ.λπ. Έχει όμως και όλους τους αγρότες πελάτες ενώ πριν μία εβδομάδα περιήλθε στα χέρια της περίπου 10% της Αττικής Οδού το οποίο αποτιμάται στα 110 εκατ. ευρώ. Άρα, μήπως είναι ελάχιστο το τίμημα που προσφέρει;

Θέμα 5: Είναι αλήθεια ότι στις 30 Ιουνίου η Πειραιώς πήρε 2,2 δισ. ευρώ από αδιάθετα (ύψους 15 δισ.) των 28 δισ. ευρώ που έδωσε το κράτος για την ενίσχυση των τραπεζών; Πώς λοιπόν έρχεται να κάνει εξαγορές κρατικών assets όταν παίρνει βοήθεια η οποία μάλιστα πρέπει να κατευθύνεται στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς κι όχι σε εξαγορές;

Θέμα 6: Αληθεύει ότι επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των χιλιάδων εργαζόμενων του ΤΤ που δεν μπορούν να χωνέψουν πώς θα έλθει μια τράπεζα που φέρεται να έχει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, να αγοράσει ένα “μαζεμένο” μαγαζί;

Θέμα 7: Μήπως αυτό είχε στο μυαλό του ο κ. Σάλλας γι’ αυτό και διέθεσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να φιλοξενήσει πάνω από 60 δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική; Θα μπορέσουν να γράψουν τώρα όλοι αυτοί ελεύθερα για την πρόταση της Πειραιώς;

Αντιδράσεις εργαζομένων
Μιλώντας στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ 98,9», ο Γ. Σιδέρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι κερδοφόρο ακόμα και τώρα την περίοδο της κρίσης και συνεχίζει να στηρίζει μέσα από τους κρατικούς τίτλους το ελληνικό δημόσιο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει δανείσει στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τέλος Ιουλίου 350 εκατ. ευρώ, επειδή δεν έχει ρευστότητα. Με τα δικά μας χρήματα θα κάνει την εξαγορά των μετοχών;
Τους προηγούμενους μήνες είχαμε τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα σενάρια περί εξαγορών τραπεζών και συγχωνεύσεων.

Ανακοίνωση εργαζομένων ΤΤ
Σήμερα, αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κος Σάλλας κατέθεσε πρόταση προς τη κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής τράπεζας και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πέσουμε θύματα μόνο των αριθμών”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Επίσης, αναφέρει: “Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στα παιχνίδια του αδηφάγου τραπεζικού κατεστημένου που εξακολουθεί να βλέπει μια περιουσία του Ελληνικού λαού, ως την ‘πολύφερνη νύφη’ που θα τους εξασφαλίσει ηγετικές θέσεις στις αγορές και υπερκέρδη στους ιδίους .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Σε αυτή την συγκυρία που παγκοσμίως κρατικοποιούνται τράπεζες, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν θέσεις στον ‘ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ’ θα αποτολμήσουν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις ξεπουλήματος. Οι εργαζόμενοι του ισχυρού και κερδοφόρου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αποφασιστικότητα και με κάθε μέσο θα παλέψουν για το Δημόσιο και Κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο σύλλογος εργαζομένων κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για σήμερα 16-07-2010″.

antinews.gr
 
ΠΑΣΟΚ καί ΝΔ κοροιδεύουν τούς ιθαγενείς οπαδούς τους. Κανείς δέν μιλάει γιά την ουσία τού ασφαλιστικού. 7,3% των συνταξιούχων, 50% των συντάξεων!

"Στό θέατρο πού παίζει η ΝΔ γιά τούς ιθαγενείς ψηφοφόρους της ότι δήθεν είναι αντίθετη με το μνημόνιο και το ασφαλιστικό θα πρέπει να προσθέσουμε και τίς παρακάτω εξόφθαλμες αδικίες τού άθλιου ΠΑΣΟΚ τίς οποίες περνάει στο ασφαλιστικό του με την συναίνεση ασφαλώς τής δήθεν τσιρίζουσας και δήθεν αντιστεκόμενης μυξοπαρθένας ΝΔ…
Οπως ίσως γνωρίζουμε όλοι η ουσία τού ασφαλιστικού προβλήματος στην Ελλάδα έγκειται στό ότι τά λεγόμενα ευγενή ταμεία απομυζούσαν πόρους απο τα ταμεία τής πλέμπας και έτσι έτρωγαν εις υγείαν τών κορόιδων…
Ε, η απομύζηση αυτή συνεχίζεται…

[...]

7,3% των συνταξιούχων, 50% των συντάξεων!
Του Στεφανου Μανου*

Ο κ. Λοβέρδος συνόδεψε την κατάθεση του νομοσχεδίου με μια επικαιροποιημένη (Μάιος-Ιούνιος 2010) έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ ή ILO) αναφορικά με τη χρηματοοικονομική εξέλιξη του Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος. Ο υπουργός θεώρησε τα συμπεράσματα της έκθεσης θετικά.

Στην αρχή της έκθεσης της ILO διατυπώνεται μια σημαντική επιφύλαξη που λόγω της σοβαρότητας του θέματος αντιγράφω:

«Επιφύλαξη: καθώς ήταν αδύνατον να παρασχεθούν αναλυτικές προβολές για το κάθε συνταξιοδοτικό σχήμα της Ελλάδος ξεχωριστά εντός του διαθέσιμου χρόνου, τα συνολικά αποτελέσματα του συστήματος βασίζονται σε εκτιμήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα τέσσερα σημαντικότερα σχήματα: το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το συνταξιοδοτικό σχήμα των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αθροιστικά τα ανωτέρω ταμεία ασφαλίζουν το 92,9% του συνόλου των ενεργών ασφαλισμένων, καθώς και το 92,7% του συνόλου των συνταξιούχων της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, τα συνολικά αποτελέσματα που παρέχονται στην παρούσα Αναλογιστική Εκθεση είναι προκαταρκτικά και εντός των επόμενων μηνών θα πρέπει να βελτιωθούν.»

Από τα 180 ή και περισσότερα συνταξιοδοτικά σχήματα ή ILO μπόρεσε να επεξεργαστεί μόνο 4! Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν στοιχεία σήμερα, όπως δεν υπήρχαν και το 2008 όταν ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε την ILO να εξετάσει το ασφαλιστικό. Πέρασαν δύο χρόνια και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κάποιος να τα βρει. Γιατί; Διότι στα υπόλοιπα συνταξιοδοτικά σχήματα κρύβεται όλη η βρώμα του ασφαλιστικού συστήματος. Θα σκεφτείτε τι σημασία μπορεί να έχουν τα υπόλοιπα ασφαλιστικά σχήματα όταν τα 4 καλύπτουν το 92,7% των συνταξιούχων. Η σημασία είναι ότι αυτό το μικρό 7,3% των υπόλοιπων συνταξιούχων λαμβάνει το 50% συν του συνόλου των συντάξεων."

http://www.realpolitics.gr/?p=22520
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα ήταν πλήρες το άρθρο, θα ικανοποιούσε τα μαθηματικά μου, αν μας έλεγε (και να δούμε ποιος το ξέρει να μας το πει) αυτό το 7,3% των συνταξιούχων που παίρνει το 50% του συνόλου των συντάξεων, ποιο ποσοστό έχει πληρώσει από το σύνολο των εσόδων των ταμείων; Αν, όπως θα ήταν δίκαιο και λογικό, έχει πληρώσει το 50%, χαλάλι τους. Αν όχι, γιατί παίρνει τόσα;
 
Top