Τακτοποιώντας τη βιβλιοθήκη μου

SBE

¥
Α, ναι, οι πίνακες περιεχομένων (οι λίστες, αν προτιμάτε)...
Είχα κάποτε κολλημένες τέτοιες λίστες στο ντουλάπι της κουζίνας που φυλάω μπαχαρικά και άλλα μικροπράγματα για να ξέρω τι υπάρχει απο πίσω. Αλλά για βιβλία δε νομίζω ότι θα το έκανα.
 
Τέλος, όσον αφορά τη μόλυνση και το περιβάλλον είναι πιθανόν να προκαλείται η ίδια ζημιά όταν καταστρέφονται τσιπάκια και λοιπά μέρη. Κάπου στη νότια Κίνα πάνε όλα. Ας τους ρωτήσουμε. :)

Nope. Είναι βέβαια προς συζήτηση το αν όντως τα βιβλία είναι υπαίτια για καταστροφή δασών, καθώς η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε νέα δάση (που όμως η περιβαλλοντική τους συνεισφορά είναι αμφίβολη), σίγουρα όμως η συνολική συνεισφορά στην μόλυνση είναι πολύ μεγαλύτερη για το παραδοσιακό βιβλίο.

Και κάτι ακόμα που ενισχύει την προσωπική μου άποψη υπέρ του χάρτινου βιβλίου: όταν δουλεύω 15 ώρες την ημέρα σε μια οθόνη, το τελευταίο που θέλω είναι να αλλάξω οθόνη για να διαβάσω κάτι να ξεκουραστώ ή να ψυχαγωγηθώ.

Εν πρώτοις να δηλώσω την 100% αντίθεσή μου με το διάβασμα σε iPad. Είναι απολύτως άθλιο για διάβασμα. Το παραδοσιακό Kindle όμως δεν βασίζεται σε οθόνη, είναι πιο ξεκούραστο κι από κανονικό βιβλίο.

Γενικά το συγκεκριμένο ζήτημα θα πάψει να είναι ζήτημα κάποια στιγμή στην επόμενη εικοσαετία, γιατί το βιβλίο δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα απέναντι στην ηλεκτρονική έκδοση, ενώ αντιθέτως η ηλεκτρονική έκδοση έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα. Αυτό δεν το έγραψα για να τσακωθούμε.

Όσον αφορά την τακτοποίηση, τα βιβλία μου είναι σκορπισμένα σε όλο το σπίτι, σε μικρές βιβλιοθήκες και τα αδιάβαστα σε συρτάρια. Το σύστημα τακτοποίησης στις βιβλιοθήκες έχει ως εξής: βιβλία που έχουν σχέση μεταξύ τους (σειρές, εκδόσεις σε ένα θέμα) και μετά πάνε ανάλογα με το μέγεθος, με το χρώμα και με το αν τα γράμματα διαβάζονται γέρνοντας το κεφάλι αριστερά ή δεξιά (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δεν ακολουθούν οι πάντες ένα σύστημα).
 

Zazula

Administrator
Staff member
αν τα γράμματα διαβάζονται γέρνοντας το κεφάλι αριστερά ή δεξιά (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δεν ακολουθούν οι πάντες ένα σύστημα)
Αυτό ήταν ίσως το πρώτο μεγάλο μου δίλημμα όταν ξεκίνησα την εκδοτική μου δραστηριότητα. Και τελικά κατέληξα στο αντίθετο απ' ό,τι κάνουν συνήθως οι άλλοι Έλληνες εκδότες, διότι το βρήκα πολύ λογικότερο: Όταν το βιβλίο είναι ξαπλωτό με το εμπροσθόφυλλο επάνω, τότε ο τίτλος στη ράχη να διαβάζεται κανονικά. Αυτή είναι και η αμερικάνικη προσέγγιση, και την ακολουθούν γενικά οι αγγλόφωνοι εκδότες. Οι γαλλόφωνοι εδώ είναι φάουλ (κι ίσως η πηγή επιρροής και για τους Έλληνες).
 

SBE

¥
...και με το αν τα γράμματα διαβάζονται γέρνοντας το κεφάλι αριστερά ή δεξιά (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δεν ακολουθούν οι πάντες ένα σύστημα).

Πέστα χρυσόστομε! Δε φαίνεται να συμφωνεί κανένας αν οι τίτλοι πρέπει να είναι από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω.
Βεβαίως το πρόβλημα λύνεται: τα βάζεις να διαβάζονται όπως θες εσύ. Μερικά θα είναι ανάποδα, αλλά τι πειράζει;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οπότε επιβεβαιώνονται αυτά που έγραψα στο #24. :)
 

bernardina

Moderator
Είναι προφανώς λάθος ψηφιοποίησης, αλλά εγώ θα το κάνω σλόγκαν: Η χαρτούρα είναι χασούρα!

θα με πείσεις γι' αυτό τη μέρα που θα πάψεις να εξαρτάσαι από την πλησιέστερη πρίζα προκειμένου να λειτουργήσει η κερδισμένη ηλεκτρονικούρα σου.:twit: Εγώ τα βιβλία μου θα μπορώ να τα διαβάζω ακόμα κι αν ναυαγήσω μαζί τους σ' ένα ξερονήσι σαν τον Ροβινσώνα. Εσύ; (Και, όχι, αν ναυαγήσουμε μαζί δεν πρόκειται να σου δανείσω τον Ροβινσώνα μου για να διαβάσεις. :devil: )

Το έχω πια στο Κιντλ. Αν το θέλετε για να στολίσετε τα ράφια σας, δικό σας.

Κοίτα, δεδομένου ότι δεν αγοράζουμε βιβλία με το μέτρο και με μοναδικό κριτήριο αν ταιριάζουν στην κλάρα του τριθέσιου, σαν την κυρία του μεγαλοχασάπη, θα μπορούσαμε ακόμα και να θιχτούμε μ' αυτή τη φράση. Μετά όμως σκέφτομαι... ναι, τα βιβλία είναι και στολίδι. Είναι κόσμημα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οικιακού μικρόκοσμού σου. Κάποια απ' αυτά είναι πραγματικά έργα τέχνης με τα εξώφυλλά τους, τις γραμματοσειρές τους, τις βινιέτες τους... Είναι η διαφορά ανάμεσα στην απλή χρήση και την απόλαυση με όλες τις αισθήσεις. Οπότε, ναι. Αν δεν το θέλεις, το περιμαζεύω κι αυτό το αδεσποτάκι. Πότε να έρθω να το παραλάβω; :rolleyes:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πότε να έρθω να το παραλάβω; :rolleyes:
Για να 'χει αξία μια επίσκεψη στου Νίκελ, πρέπει να είναι απροειδοποίητη. :devil: Πάρε τηλ να το οργανώσουμε. :angel:
 
θα με πείσεις γι' αυτό τη μέρα που θα πάψεις να εξαρτάσαι από την πλησιέστερη πρίζα προκειμένου να λειτουργήσει η κερδισμένη ηλεκτρονικούρα σου.

Σήμερα δηλαδή, γιατί τεχνικά έχεις την δυνατότητα να το φορτίσεις με χρήση κάθε μορφής ενέργειας.

Εγώ τα βιβλία μου θα μπορώ να τα διαβάζω ακόμα κι αν ναυαγήσω μαζί τους σ' ένα ξερονήσι σαν τον Ροβινσώνα.

Με προϋπόθεση φυσικά να κουβαλάς μαζί σου την βιβλιοθήκη σου. Τσαντάκι Σπορτ Μπίλι; :p
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χαιρετίζω την εφευρετικότητα, μόνο που υπάρχει ο κίνδυνος τα παστωμένα να γίνουν μακροπρόθεσμα πακτωμένα. Όσο περισσότερα βιβλία έχει μπροστά του το πίσω βιβλίο, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να ξαναδεί το φως του ήλιου.
Πιθανότητα που τείνει στο 1 και τη βεβαιότητα, δυστυχώς. Αλλά πόσους τοίχους να γεμίσεις με βιβλιοθήκες πια; :( :(
 

Zazula

Administrator
Staff member
Να κάνουν τα βιβλία επίταξη στο σαλόνι! Το σαλόνι είναι άλλωστε το πιο άχρηστο δωμάτιο των σπιτιών. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να κάνουν τα βιβλία επίταξη στο σαλόνι!



Καλό αυτό. Να 'σαι καλά, γέλασα πρωί πρωί. Ξέρεις και κανένα άλλο, με τον Τοτό;
 

bernardina

Moderator
Τσκ, τσκ... τσέπες Ήτα Βήτα!:twit:

Βαλιτσάκι. Σορτσάκι. :devil: Κι αν είσαι φρόνιμο παιδί θα σου πω και το όνομά του στα αγγλικά (και όχι μόνο) :cool:

(αυτονόμηση νήματος σε... 3...2...)
 

bernardina

Moderator


Ο Νίκελ καθώς ετοιμάζει για διώξιμο τους απεχθείς τόμους του. Εδώ κοιτάει μήπως του έχει παραπέσει μέσα κανα πενηντάευρο, κανα ραβασάκι, κανα κουπόνι για αναβάθμιση κιντλ κλπ...
 
Βαλιτσάκι. Σορτσάκι. :devil: Κι αν είσαι φρόνιμο παιδί θα σου πω και το όνομά του στα αγγλικά (και όχι μόνο) :cool:

(αυτονόμηση νήματος σε... 3...2...)

Ξέρω το όνομά του σε όλες τις γλώσσες. Λογικόν, αφού έμαθα να διαβάζω με το Μίκυ Μάους, όχι στο σχολείο. Ακόμα διαβάζω. Μπορώ να σου γράψω διατριβή για τα ονόματα όλων των ηρώων και τις κατά καιρούς μεταφράσεις τους (από το 1986 μέχρι σήμερα κάποιοι έχουν αλλάξει ονόματα).
 
Χμμμ, μέχρι προσφάτως ανήκα στην κατηγορία των σαφώς χαρτολάγνων. Όμως πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα τέτοιο μαραφέτι (θα σας γελάσω τι ακριβώς ήταν, πάντως δεν ήταν άη-παντ [πότε γιορτάζει αυτός ,μεγάλη η χάρη του;]) και διαπίστωσα ότι, χμ, καθώς η πρεσβυωπία ενσκήπτει αμείλικτη θα ήταν πολύ καλό να έχω στη διάθεσή μου ένα μαραφετάκι που μεγαλώνει τη γραμματοσειρά και [ντράμρολ] φωτίζει στο σκοτάδι.
 
Top