Είς Αθηναίος λεξιθήρας

daeman

Administrator
Staff member
...
street fight
insularity (νησιωτισμός, νησιωτικός χαρακτήρας, νησιωτικότητα)

+1 για τον «οδομάχο».
 

Earion

Moderator
Staff member
ψυχραιμώ

Δημήτρης Μαρωνίτης: Να ψυχραιμήσω τώρα γιατί συγκινούμαι πάρα πολύ.
Θανάσης Νιάρχος: Υπάρχει ρήμα «ψυχραιμώ»;
Δ.Μ.: Κι αν δεν υπάρχει, το φτιάχνουμε τώρα, γιατί όχι;

ΤΑ ΝΕΑ - Weekend, 8-9 Ιουνίου 2013, σ. 7.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν ξέρω από πού το έχω ακούσει, αλλά το λέω καμιά φορά στην προστακτική: "Ψυχραίμησε!"
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ε, είναι και (ηχητικά) τόσο κοντά στο ηρεμώ... Τι ηρέμησε, τι ψυχραίμησε...
 

Earion

Moderator
Staff member
κλείστρα (επάγγελμα)

κλείστρα, η, ουσ. θηλυκό. Όχι το ουδέτερο το κλείστρο, πληθυντικός τα κλείστρα, αλλά η κλείστρα. Αυτή που κλείνει, από το ρήμα κλείνω. Κλείστρα πόρτας. Αλλά και επάγγελμα:

«Κλείστρες» είναι ο άχαρος όρος με τον οποίον αποκαλούν στα τηλεοπτικά τις υπεύθυνες για τους καλεσμένους. Εκείνες που με όπλο την πειθώ, τη δυνατή τους ατζέντα και ψυχραιμία Terminator καλούνται να κλείσουν τους καλεσμένους στις διάφορες εκπομπές των σταθμών. Ρόλος ούτως η άλλως δύσκολος και ψυχοφθόρος, αν αναλογιστεί κανείς τα χούγια, το φορτωμένο πρόγραμμα και συχνά το άνευ λόγου τουπέ των celebrities που καλούνται να μοιραστούν τους τηλεκαναπέδες με τις διάφορες παρουσιάστριες-παρουσιαστές ώστε να μας ξαναπούν τα ίδια και τα ίδια, με άλλο χτένισμα και βάψιμο, ανάλογα την εκπομπή.
Η φετινή ξαφνική αναζωογόνηση της TV και το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι νέες εκπομπές βασίζονται φέτος στους καλεσμένους (αφού ξαφνικά όλοι οι τηλεαστέρες μας ένιωσαν να ξυπνάει μέσα τους ξάφνου ο Ντέιβιντ Λέτερμαν που προφανώς βρισκόταν σε καταστολή) έχουν προκαλέσει κυριολεκτικά ντελίριο στη συνήθως ψύχραιμη κατηγορία των «κλειστρών», που τρέχουν και δεν φτάνουν για να εξασφαλίσουν δυνατούς καλεσμένους ειδικά για τις πρεμιέρες των εκπομπών.
«“Κλείστρες” σε νευρική κρίση. Πανικός στα κανάλια». Έθνος (6 Μαρ. 2014).

Έχουμε τα τελευταία νέα από τις «κλείστρες» των καναλιών για τους καλεσμένους που θα σχολιάσουν (λέμε τώρα) τα αποτελέσματα. Κλείστρες είναι οι κυρίες που κλείνουν ή προσπαθούν να κλείνουν τους καλεσμένους. Όλη τη βδομάδα έχουν δεινοπαθήσει, γιατί όλα τα κανάλια έχουν την ίδια έμπνευση για τα πρόσωπα που θα είναι στα πάνελ. Διαχρονικά ο Σταμάτης Φασουλής και ο Γιάννης Κακουλίδης, είναι οι πιο περιζήτητοι καλεσμένοι, γιατί συνδυάζουν προσωπικότητα και χιούμορ. ... Οι κλείστρες μας λένε ακόμα, ότι πρόσωπα που θέλουν πολύ τα κανάλια, είναι ο Πάγκαλος, αλλά και ο.. Μάινας λόγω νησιού. Η Ντόρα πάει παντού, ακόμα και στο Χάι Τσάνελ, αν υπάρχει.
«Προηγείται ο Φασουλής στους καλεσμένους». Πάμε λουκέτο (7 Νοε. 2010).

Είναι, απορώ εγώ με το φτωχό μου το μυαλό, ίδιο πράγμα να είσαι «κλείστρα» (αυτή που κλείνει τους καλεσμένους) σε πρωινάδικο με το να κάνεις πολιτικό ρεπορτάζ σε ραδιόφωνο πρώτης γραμμής; Και όμως, μετρήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και πήραν τα ίδια μόρια!

«Οι “κλείστρες”, τα αόρατα μπλογκ και οι “εμπειρικοί”» zoornalistas (16 Φεβ. 2014).

Άρα ποιος κυβερνά την Ελλάδα;
Για να είμαι πιο δίκαιος την Ελλάδα την διοικούν οι «κλείστρες».
Εκείνες οι κυρίες δηλαδή που κλείνουν τους καλεσμένους για τα πάνελ και τα παράθυρα.

Μάνος Αντώναρος (10 Μαΐου 2006)


Από σήμερα και σε κατεστημένα έντυπα:

Οι υπουργοί τις φωνάζουν με το μικρό τους όνομα κι εκείνες ξέρουν τα τηλέφωνά τους απέξω. Οι «κλείστρες» των καναλιών, που φέρνουν τους καλεσμένους στις εκπομπές, εκτός από Πασόκους και Νεοδημοκράτες πρώην υπουργούς, έχουν πια και το μισό υπουργικό συμβούλιο του Αλ. Τσίπρα στις ατζέντες τους. Γιατί, όσο και να προσπαθεί ο πρωθυπουργός να μαζέψει τους υποργούς του απ’ τα κανάλια, οι Συριζαίοι αντιλαμβάνονται πως, αν φύγουν οι κάμερες, αργά ή γρήγορα θα τους φύγει και η υπουργική καρέκλα.
«Υπουργικές καριέρες στα στούντιο. Τώρα και οι του ΣΥΡΙΖΑ». Καθημερινή (18 Οκτ. 2015), σ. 1.
 
Top