metafrasi banner

Απορία για τις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης

Εγώ δεν εννοώ τίποτα, απλώς έγραψα τι μου είπαν από το γραφείο της λογίστριάς μου. Αυτό που λες δεν το ήξερα πάντως. Αν ισχύει, εξηγεί γιατί τα μεταφραστικά γραφεία προτιμούν freelancers που έχουν μπλοκάκι και κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
 

rogne

¥
Πρόσφατα πάντως (σεβαστή) εταιρεία του εκδοτικού χώρου μού δήλωσε ότι δεν τη συμφέρουν τα μπλοκάκια λόγω ΦΠΑ. Τρέχα-γύρευε.
 

eidpaidagwgos

New member
Γεια σας,

Έχω κάποιες απορίες. Εργάζομαι σε σχολείο ως ειδικός παιδαγωγός με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ασφάλιση ΙΚΑ. Θέλω να συνεργαστώ με απογευματινό ιδιωτικό κέντρο. Η υπηρεσία μου δίνει άδεια για 10 ώρες την εβδομάδα. Απ' όσο γνωρίζω χρειάζεται να κόβω απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Τι διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσω, ώστε να είμαι καθ' όλα νόμιμη; Πηγαίνω στην εφορία να μου θεωρήσει μπλοκ; Πηγαίνω μόνο στο τέλος μήνα, για να καταβάλλω το 20% και το 3,6% για το χαρτόσημο; Ως προς την ασφάλιση, θα πρέπει να καταβάλλω άλλες εισφορές; Υπάρχει καμιά πιθανή παγίδα σε όλο αυτό που χρειάζεται να προσέξω; Συγχωρέστε με, αλλά είμαι κάπως άσχετη από αυτά. Ευχαριστώ!!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Καλώς όρισες, eidpaidagwgos.

Θέλω να παρατηρήσω κάτι, χωρίς να ξέρω το θέμα σε βάθος. Ξέρω ότι με τίτλους κτήσης (πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης) επιτρέπεται να πληρώνονται μόνο οι περιστασιακά απασχολούμενοι (π.χ. εισηγητές σεμιναρίων). Φοβάμαι ότι όταν παρουσιάζεσαι να έχεις σταθερά κάποιο αριθμό ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως για πολλούς διαδοχικούς μήνες, δεν μπορεί να θεωρηθεί περιστασιακή απασχόληση, άρα θα πρέπει να βγάλεις μπλοκάκι. Και νομίζω ότι αφού είσαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, μάλλον στο ΙΚΑ θα πρέπει να σε ασφαλίσει και ο απογευματινός εργοδότης.

Ας περιμένουμε να περάσει κανένας πιο ενημερωμένος.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κοίτα ένα ενδιαφέρον έγγραφο που μιλάει για εκπαιδευτές που απασχολούνται σε δύο διαφορετικούς φορείς, αλλά με την ίδια ιδιότητα.

Όσοι εκπαιδευτές απασχολούνται σε προγράμματα ΔΙΕΚ και ΣΕΚ και ταυτόχρονα σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υπό την ίδια ιδιότητα, δεν μπορούν να αμείβονται με τίτλο κτήσης. Σύμφωνα με το ΚΥΑΣ/2014 και τις διατάξεις του Ν.4172/2013 δεν θεωρείται ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τρόπο περιστασιακό.
Η αμοιβή με τίτλο κτήσης δικαιολογείται μόνο εφόσον κατέχουν πλήρη ασφάλιση σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο το οποίο όμως πρέπει να αποδεικνύεται σε κάθε πληρωμή τους. Οι ανωτέρω είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε δήλωση έναρξης επιτηδεύματος και να ζητήσουν την νόμιμη απαλλαγή τους από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
Οι απασχολούμενοι σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που καταρτίζει και υλοποιεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ υποχρεούνται να εκδίδουν ΑΠΥ και να ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε ΟΑΕΕ, εφόσον παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τρόπο συστηματικό και συνεχή βάσει των όρων των συμβάσεών τους.

Αυτό που καταλαβαίνω από το παραπάνω είναι ότι δεν θεωρείται περιστασιακή η απασχόλησή τους και πρέπει να πάνε στην εφορία για έναρξη για να βγάλουν μπλοκάκι, αλλά δικαιούνται να απαλλαγούν από την εγγραφή στον ΟΑΕΕ.

Καλό θα είναι να ρωτήσεις λογιστή και μάλιστα πολύ έμπειρο.

 
Πριν από πολλούς μήνες είχα ρωτήσει ποιο είναι το ετήσιο όριο για τις αποδείξεις δαπάνης. Πήρα την εξής απάντηση από τον συνήθη ύποπτο Ζαζ:

Για το 2014 όντως το όριο είναι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€).
Για το 2015 όντως το όριο είναι δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000€), περί του οποίου βλ. άρθρο 39 παράγραφο 1 εδάφιο β τού νόμου 4308/2014 (ΦΕΚ Α' 251/24-11-2014).

Επειδή ο νόμος που αναφέρει ο Ζαζ είναι του 2014 και δεν αποκλείεται να έχει αλλάξει κάτι από τον Φεβρουάριο που έγινε αυτή η κουβέντα, μπορεί κάποιος να μου επιβεβαιώσει ότι το όριο για τις αποδείξεις δαπάνης που κόβονται μέσα στο 2015 είναι 10.000 ευρώ;
 
Αν υποψιαστώ ότι είμαι ο μόνος εδώ μέσα που πληρώνεται με απόδειξη δαπάνης... :(
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλά που δεν χρειάζεται να υποψιάζεσαι (ακόμη) ότι είσαι ο μόνος εδώ μέσα που πληρώνεται...
 
Καλησπέρα σας! Τι ισχύει από φέτος ως προς την ασφαλιστική εισφορά των τίτλων κτήσης; Παρακρατείται και καταβάλλεται από τον εργοδότη; Ή την καταβάλλει ο μεταφραστής; και με ποια διαδικασία;
 

rogne

¥
Μεγάλη και πονεμένη ιστορία... Στον ΣΜΕΔ πήραμε πρόσφατα την εξής απάντηση από τα κεντρικά του ΕΦΚΑ:

Για τα πρόσωπα που πληρώνεται [sic] με απόδειξη δαπάνης, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4387/2016, από 1.1.2017 στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά, μεταξύ άλλων, οι μέχρι την ένταξη ασφαλισμένοι των εντασσόμενων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, όπως ορίζονται στα άρθρα 51 και 53 του ως άνω Νόμου, οι οποίοι καθίστανται ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ καθώς και όσοι για πρώτη φορά από την κατά τα ανωτέρω ένταξη των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων αυτών.
Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι των ανωτέρω εντασσόμενων φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών καθώς και του Δημοσίου, εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας αυτών, όπως ισχύουν, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τον προαναφερθέντα Νόμο.
Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 της αρ. 61502/3399/ 30.12.2016 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ τ. Β΄4330) ορίζεται ότι για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.
Από τον συνδυασμό των ανωτέρω με τα στοιχεία που έχετε δηλώσει στο e-mail σας προκύπτει ότι ο / η ενδιαφερόμενος/η θα πρέπει να απευθυνθεί στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών με βάση την έδρα της δραστηριότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ασφαλιστικός έλεγχος όσον αφορά την υποχρέωση υπαγωγής της στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Η επικρατούσα ερμηνεία των παραπάνω γραφειοκρατικών, σε συνδυασμό με την τρέχουσα πρακτική εταιρειών και συναδέλφων (μετά από ένα διάστημα παγωμάρας, όλα μοιάζουν να συνεχίζονται όπως πριν με τους τίτλους κτήσης), είναι (προσωρινά τουλάχιστον) η εξής: αν δεν υπάρχει "ασφαλιστέα ιδιότητα" (δηλ. για εμάς έναρξη επαγγέλματος), το εισόδημα που προέρχεται ΜΟΝΟ από τίτλους κτήσης ΔΕΝ επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές. Αν όμως π.χ. κάποιος που αμείβεται μέχρι τώρα με τίτλους κτήσης πάει και ανοίξει μπλοκάκι, τότε για τις ασφαλιστικές εισφορές του θα συνυπολογιστούν στο εισόδημά του και οι τίτλοι κτήσης.
 
Ευχαριστώ! (Τι μπέρδεμα είναι αυτό...)
Το ποσό παραμένει 10.000;
 
Top