Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Μα νομίζω ότι αυτό ακριβώς καταγγέλει το άρθρο: την αδιαφάνεια και την έλλειψη στοιχείων. Αλλά πέρα απ' αυτό, είναι δυνατό να έχει πληρώσει το 50%; Σαν μαθηματική αδυνατότητα μού φαίνεται με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Άλλωστε, το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι κεφαλαιοποιητικό.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εμένα μού φαίνεται σαν μαθηματική αδυνατότητα το ποσοστό 7% συνταξιούχων που εισπράττουν το 50% των συντάξεων. Για τι είδους συντάξεις μιλάμε; 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο;
 
Θα δούμε όταν προκύψουν τα αληθινά στοιχεία (αν προκύψουν). Εμένα όμως δεν μού φαίνεται καθόλου απίθανο. Δεν θα είναι το πρώτο ελληνικό παράδοξο. Ας σκεφτεί κανείς ότι το 50% των άμεσων φόρων προέρχεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εμένα, τα νούμερα δεν μου βγαίνουν. Ορίστε λίγες πράξεις με στοιχεία του Στέφ.Μάνου, από αυτά στα δύο άρθρα του, αυτό που τσιτάρει ο Αμβρόσιος στο #700 και αυτό που φέρνει ο Νικέλ στο #704 και είναι παρουσίαση διαφορετικών όψεων του ίδιου πράγματος.

Ο Στ. Μάνος ξεκινάει από τα εξής βασικά στοιχεία:
Κοινωνικός Προϋπολογισμός, 35 δισ.
Κάτοικοι άνω των 65: 2,1 εκατ.
Συνταξιούχοι τεσσάρων βασικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημοσίου): 92,5%
Μέση σύνταξη τριών βασικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ --προσοχή: όχι του Δημοσίου): 7.700€ ετησίως
Και ισχυρίζεται ότι το 7,3% των συνταξιούχων λαμβάνει το 50%+ των συντάξεων.

Επομένως, οι υπόλοιποι λαμβάνουν κάτι λιγότερο από 17,5 δισ.
Πόσοι είναι αυτοί οι υπόλοιποι; Δεν είναι, όπως θα υπέθετε κανείς απρόσεκτα, 17,5 δις/7.700, δηλ. κάπου 2,3 εκατ. συνταξιούχοι (με εκείνους τους 200.000 περισσότερους από το άλλο στοιχείο, εκείνο το 2,1 των άνω των 65 να είναι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι κλπ).

Εδώ υπάρχει το πρώτο πρόβλημα, επειδή το 7.700 είναι η μέση σύνταξη τριών ταμείων και όχι του Δημοσίου (που βέβαια είναι αρκετά ψηλότερη από τα 7.700). Άρα, αυτοί που παίρνουν το λιγότερο μισό του κοινωνικού προϋπολογισμού δεν είναι 2,3 εκατ, αλλά σαφώς λιγότεροι.

Πόσο λιγότεροι; Άγνωστο. Γι' αυτό θα κάνω μια δική μου υπόθεση. Έστω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το ένα πέμπτο των συνταξιούχων των τεσσάρων μεγάλων ταμείων. Υποθέτω επίσης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν καλύτερη σύνταξη των χρόνο από τη μέση, ας πούμε 13.000 ευρώ τον χρόνο (πάλι λίγα ακούγονται, αλλά έστω).

Η εξίσωση γίνεται τώρα: 1/5x Χ 13.000 + 4/5x X 7.700 = 17.500.000.000. Πόσο είναι το x; Αν το υπολογίζω σωστά, γύρω στα 2 εκατ. συνταξιούχοι. Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο 7,3% θα είναι 155 με 160 χιλιάδες άνθρωποι. Όλοι κι όλοι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα είναι 2,2 εκατ. άνθρωποι; Σαν λίγο μου φαίνεται.

Και πάλι, έστω ότι είναι έτσι. Υπάρχουν τότε 150+ χιλιάδες που εισπράττουν τα άλλα 17,5 δισ. Δηλαδή πάνω από 110.000 τον χρόνο. Πάνω από 8.000 τον μήνα. Υπάρχει δηλαδή στην Ελλάδα μια πόλη σαν το Περιστέρι που οι κάτοικοί της πληρώνονται κάθε μήνα 8 χιλιάρικα. Σχεδόν 3 εκατομμύρια δραχμούλες σύνταξη. Ο καθένας.

Απίστευτο μού ακούγεται, κύριε Μάνο.

Από την άλλη, η ωραία και ξεκάθαρη πρόταση, ελάχιστο μισθό ίσον ελάχιστη σύνταξη μου αρέσει. Ωραία ακούγεται και η απαλλαγή από ασφαλίσεις κλπ γραφειοκρατίες. Όμως έχω δύο απορίες:

Με το σύστημα δημόσιας περίθαλψης, που πάει πακέτο με τις ασφαλιστικές κρατήσεις, τι θα γίνει;
Και τι απέγινε η παλιότερη πρόταση, εκείνη με τον ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό, όπου ανάλογα με τις κρατήσεις σου πηγαίνεις και παίρνεις τη σύνταξή σου ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό σου οργανισμό;
 

SBE

¥
Εγώ πάλι που είμαι ασφαλισμένη σε "ευγενές" ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) βλέπω τα νούμερα λίγο περίεργα. Και φυσικά από τη στιγμή που ο ΟΓΑ π.χ. έχει αναλάβει εκτός από τους αγρότες να πληρώνει συντάξεις και στους ανασφάλιστους/ απόρους κάθε κλάδου, είναι φυσικό να έχει λίγες αποδοχές- πολλές συντάξεις.
Αυτό που προτείνει ο Μάνος είναι το σύστημα που εφαρμόζεται στο ΗΒ, όπου η κρατική συνταξη που την παίρνουν όλοι απο μια ηλικία και πανω είναι η μέγιστη £97.65 τη βδομάδα (αναλογα με το πόσα χρονια έχεις ζήσει στη χώρα) και τις προάλλες κλαιγόντουσαν οι εφημερίδες ότι επειδή η ΒΡ δεν θα μοιράσει μερίσματα, θα πεινασουν όσοι έχουν συντάξεις επενδυμενες στο χρηματιστηριο, ενώ θυμόμαστε επίσης παλιότερες περιπτώσεις, όπου ιδιωτικές συνταξιοδοτικές επιχειρήσεις χρεωκόπησαν και πήραν μαζί και τις συντάξεις. Η πρόταση του για μένα είναι τόσο ενδιαφέρουσα, όσο είναι συνολικά ο θατσερισμός. Πρόκειται δηλαδή για τον τρόπο σκέψης που μας έφερε στην τωρινή διεθνή κρίση.

Για την Αλεξάνδρα που ρωτάει, ξέρω μόνο για το ΤΣΜΕΔΕ και φυσικά προπερσινές τιμές. Η σύνταξη με όλα τα έξτρα ήταν 1850 ευρώ, άκουσα ότι πέρσι έγινε 2000 και κάτι ψιλά, αλλά δεν το έχω διασταυρώσει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν η εφαρμογή ενός «θατσερικού» συστήματος στην Ελλάδα θα έδινε 30% καλύτερες αποδοχές στο 90% των συνταξιούχων, αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να μας βάλει σε μεγάλο προβληματισμό για το τωρινό μας σύστημα. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν και δεν με φοβίζουν οι χαρακτηρισμοί --άλλωστε, άλλο οι εκατό λίρες και άλλο τα 250 ευρώ την εβδομάδα, σωστά;
Όμως το πρόβλημα των ταμείων δεν είναι μόνο οι συντάξεις, αλλά και η περίθαλψη. Υποθέτω ότι ο Στ. Μάνος θα ήθελε να το καλύψει από τη διαφορά του 21,5 δισ μέχρι τα 35 δισ (και θα του έμενε και περίσσευμα). Όμως κάτι στους αριθμούς του δεν με πείθει. Μου φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί.
 

SBE

¥
Αν η εφαρμογή ενός «θατσερικού» συστήματος στην Ελλάδα θα έδινε 30% καλύτερες αποδοχές στο 90% των συνταξιούχων, αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να μας βάλει σε μεγάλο προβληματισμό για το τωρινό μας σύστημα. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν και δεν με φοβίζουν οι χαρακτηρισμοί --άλλωστε, άλλο οι εκατό λίρες και άλλο τα 250 ευρώ την εβδομάδα, σωστά;

Ούτε εμένα με φοβίζουν οι χαρακτηρισμοί, όμως δε με πείθει ότι το σύστημά του μπορεί να διατηρηθεί. Βρίσκω ότι προτείνει πολύ αβίαστα το 30% παραπάνω, το οποίο δεν θα είναι παραπάνω για όλους, για κάποιους θα είναι περικοπή της σύνταξής τους και μάλιστα σημαντική. Αλλά έστω ότι εφαρμόζεται, και έστω ότι ξεπερνάμε τα προβλήματα και τις αντιδράσεις (τι θα γίνει με τα λεφτά που έχουμε ήδη πληρώσει, π.χ.), δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η σύνταξη που προτείνει θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για πάντα. Α, και φυσικά αν η σύνταξη είναι ίδια για όλους, τότε θα πρέπει κι οι εισφορές να είναι ίδιες για όλους, και όχι ποσοστό του μισθού, που σημαίνει ότι το κράτος χάνει τη δυνατότητα να εισπράττει από τους υψηλόμισθους για να πληρώσει τους χαμηλόμισθους, άρα θα αυξηθεί η φορολογία για να καλύψει το κενό.

Όμως το πρόβλημα των ταμείων δεν είναι μόνο οι συντάξεις, αλλά και η περίθαλψη. Υποθέτω ότι ο Στ. Μάνος θα ήθελε να το καλύψει από τη διαφορά του 21,5 δισ μέχρι τα 35 δισ (και θα του έμενε και περίσσευμα). Όμως κάτι στους αριθμούς του δεν με πείθει. Μου φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί.

Αν εφαρμόσουμε το ίδιο μοντέλο, τότε η περίθαλψη θα γίνεται μέσω του ΕΣΥ και θα είναι η ίδια για όλους. Και για τα έξτρα, θα υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σε κάποιον ιδιωτικό φορέα, με όλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.
 
Και τι απέγινε η παλιότερη πρόταση, εκείνη με τον ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό, όπου ανάλογα με τις κρατήσεις σου πηγαίνεις και παίρνεις τη σύνταξή σου ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό σου οργανισμό;

Απίστευτο μπορεί να είναι, μέχρι όμως να δοθούν τα στοιχεία τα οποία εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια (γιατί;;;; ), μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Όσο για την πρόταση (κεφαλαιοποιητικό), νομίζω ότι παίζει ακόμα στους φιλελεύθερους κύκλους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κατατέθηκε την Πέμπτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων κατά του Μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ζητούν να κηρυχτούν ως αντικείμενες στο Σύνταγμα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στην ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όλες οι περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις.

Την αίτηση υπογράφουν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, η ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ, η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης.
[...]

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231053789

Προσωρινό σχόλιο: What a motley crew! (Wiktionary: motley crew = A group of people of mixed background, especially one with a common goal.) Κατά τ' άλλα, έχω την υπογραφή μου σαν σχόλιο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ένα μοτίβο που ακούω να επανέρχεται συχνά στις διαμαρτυρίες των 100.000 (έτσι λένε) ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, είναι ότι «θα έρθουν ξένες εταιρείες με 200 φορτηγά» και θα τους κλείσουν.

Η μοναδική μου απορία (αλλά κανένας δεν την ρωτάει) είναι γιατί δεν συνασπίζονται να φτιάξουν 500 εταιρείες των 200 φορτηγών ή 200 των 500 ή 10 των 10.000 και κανένας δεν θα μπορεί να τους πειράξει.

Και μετά συνειδητοποιώ ότι έχουν ήδη μία υπερεταιρεία, των 100.000 φορτηγών και σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου αν έρθει ακόμη μια με 200 φορτηγά.

Εκτός...
...αν τα κέρδη είναι τόσο πολλά, ώστε να μπορούν ακόμη και τόσο μικρές επιχειρήσεις (των 200) να ζητούν πολύ φτηνότερες αμοιβές παραμένοντας κερδοφόρες.
ή
...αν δεν υπάρχουν αρκετοί από τους 100.000 που να θέλουν να συνεταιριστούν με άλλους και να αναγκαστούν έτσι να εμφανίσουν την πραγματική τους κερδοφορία.

Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει (πέρα από μεγάλα λόγια για την αυτονομία και την ανεξαρτησία του «μικρού και αδούλωτου»);
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στο πρακτικό επίπεδο έχω άλλα, σοβαρότερα, προβλήματα. Ας πούμε, αν 10.000 φορτηγατζήδες αρνηθούν να τους επιτάξουν τις υπηρεσίες, θα γίνουν δίκες με 10.000 κατηγορούμενους που θα πάνε φυλακή ή θα τους αφαιρεθούν οι άδειες;
Οι άδειες αφαιρούνται διοικητικά. Αν 10.000 φορτηγατζήδες αγνοήσουν τον νόμο, τότε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το επίπεδο των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκαλούν.

Και άλλη μια φορτηγατζήδικη απορία. Τα 400 ευρώ που ζητάνε αύξηση στη μίνιμουμ σύνταξη που παίρνουν σήμερα από τον ΟΑΕΕ τέως ΤΕΒΕ τέως ΤΕΒΕ+ΤΣΑ+ΤΑΕ, ποιος ακριβώς θα τους τα πληρώσει; Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι που θα τους πουλήσουμε πέτσινα ομόλογα, όλοι οι φορολογούμενοι γενικώς, μόνο τα υποζύγια του ΟΑΕΕ (όπως ο γράφων) ή οι πλούσιοι κεφαλαιοκράτες (αφού πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους στο κράτος);
 

nickel

Administrator
Staff member
Δυστυχώς, δεν ξέρω αρκετά πράγματα, δεν μου φτάνουν αυτά που λένε οι μεν και οι δε στα δελτία ειδήσεων. Όταν έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, έχω την τάση να ρίχνω την ευθύνη στους μάνατζερ, εν προκειμένω στην κυβέρνηση. Δεν έχω ιδέα πού και πώς θα τα βρουν στα οικονομικά. Ανήκω σε έναν επαγγελματικό χώρο, ένα επάγγελμα ορθάνοιχτο, όπου χώνεται ο κάθε σκιτζής με το έτσι θέλω και τη χαμηλή του τιμή, στον οποίο χώρο τα τελευταία δώδεκα χρόνια πέφτουν αντί να ανεβαίνουν οι τιμές. Άρα δεν μπορώ να δω με καλό μάτι τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι θα ήθελα, εκδικητικά, να φτάσουν και αυτοί στα δικά μας τα χάλια. Το κακό είναι ότι αυτή η φάση της οικονομίας φαίνεται να έχει πολλά χρόνια μπροστά της μέχρι να αρχίσει να βρίσκει νέες ισορροπίες, νέες χρυσές τομές. Τα 'χουν χάσει και οι μάνατζερ και δεν ξέρουν τι να πρωτομανατζάρουν.
 
Κάτι τελείως διαδικαστικό: νομίζω πως αυτό το θέμα δεν έχει σχέση με την κρίση. Είναι ένα θέμα που συζητιόταν εδώ και χρόνια, άσχετα αν όλοι οι ανοιχτοί λογαριασμοί ήρθε η ώρα, με την κρίση, να κλείσουν το συντομότερο λόγω άνωθεν εντολών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ γι' αυτό άνοιξα χωριστό νήμα. Από την άλλη βρήκαμε την ευκαιρία να δείχνουμε την τρόικα για κάθε ευθυγράμμιση της οικονομίας μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Για τις χωματερές δεν έχουν να πουν κάτι αυτοί οι ευλογημένοι (δίσημο);
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ξέρετε ότι μου αρέσει να ψάχνω αριθμούς, να κάνω συσχετισμούς κλπ κλπ. Από αυτό εδώ το άρθρο στο Έθνος όμως (Ενα δισ. φοροδιαφυγή), δεν βγάζω εύκολα άκρη.

Πόσα είναι τα νόμιμα σκάφη και πόσα τα παράνομα; Πόσα τα δηλωμένα και πόσα τα αδήλωτα; Οι 3000 οφσόρ και 1300 ΝΕΠΑ (Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής) που δραστηριοποιούνται μόνο στην Αττική ελέγχουν συνήθως από ένα σκάφος ή περισσότερα, όπως το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο με τα 100; Και τι σχέση έχουν τα χύμα και απροσδιόριστα ζόρια που ξεχειλίζουν από αυτό το άρθρο με τις γκρίνιες στο «προειδοποιητικό» σημερινό άρθρο της Καθημερινής; Άρχισαν μήπως πραγματικά να αγγίζουν κάποιους οι φοροέλεγχοι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Είχε στο Έθνος το παρακάτω, από τον Ανδρέα Καρίτζη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ:

[...] Ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που κάνουν σήμερα «γαργάρα» όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα έσκουζαν γύρω από αυτό: το θέμα με τον «τεράστιο» αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που έχουν καταστρέψει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. «Επιστημονική» έρευνα του ΕΒΕΑ τον Απρίλιο του 2010 έβρισκε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 1.100.000 και εκατοντάδες «παπαγαλάκια» έσκιζαν τα ρούχα τους για το ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο και φτάνει το 1,5 με 2 εκατομμύρια.

Πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων: 625.738 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και γύρω στους 140.000 με άλλες σχέσεις εργασίας. 625.738 λοιπόν και όχι 1,5 ούτε 2 εκατομμύρια. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που ξερνούσε η γκεμπελική προπαγάνδα μερόνυχτα ολόκληρα. Και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται παπάδες, στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας, για τους οποίους τα γνωστά... πτηνά δεν είχαν ποτέ κάτι να πουν. Δεν αποτελούν, βλέπετε, τομείς που εποφθαλμιά η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ενέργεια κ.λπ.

Αλλά μήπως είναι πάρα πολλοί οι 625.738; Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη του ΟΑΣΑ, το 2002 για το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού έχουμε και λέμε: Σουηδία 30%, Φινλανδία 22,4%, Γαλλία 21,2%, Μεγάλη Βρετανία 17,8%, Βέλγιο 16,8%, ΗΠΑ 14,7%, Ιταλία 14,4% και το αίσχος των κρατών, η ντροπή του πλανήτη, η Ελλάδα, κάπου στο βάθος με 11,4%...

Μήπως η μελέτη είναι λίγο παλιά; Πάμε, λοιπόν, με τα καινούργια νούμερα που προέκυψαν τον Αύγουστο του 2010: στην Ελλάδα περίπου 6% του πληθυσμού είναι δημόσιοι υπάλληλοι (625.738 στα 11.000.000), στη Γερμανία είναι 6% χωρίς τους στρατιωτικούς και έμμεσα μισθοδοτούμενους και στην Αγγλία 10%!

Η σπουδή στον γκεμπελισμό και στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας δεν είναι αθώα. Τώρα που θα μπουν μπροστά η διάλυση σχολείων και νοσοκομείων και το γενικό ξεπούλημα (βλ. ΔΕΗ), πρέπει να έχει πειστεί η κοινή γνώμη π.χ. ότι τα σχολικά τμήματα πρέπει να είναι των 35 και 40 μαθητών και να μην τολμά κανείς να ζητήσει το αυτονόητο: μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτών και αν τους «πνίγει» το έλλειμμα, ας τα πάρουν από τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Ομως, ας θυμούνται ότι ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

Η μελέτη του ΕΒΕΑ δεν τα έλεγε έτσι ακριβώς τα πράγματα. Έλεγε (σύμφωνα με δύο εφημερίδες http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/13412 και Ημερησία):
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ, συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ανέρχονται σε 1.098.117 άτομα. Από αυτούς:
• Μόνιμοι υπάλληλοι είναι 268.832 εργαζόμενοι, το 24,5%. Αν στους μόνιμους συνυπολογιστεί και το στρατιωτικό προσωπικό (177.600), ο συνολικός αριθμός τους φθάνει τα 446.432 άτομα, ή ποσοστό 40,7% του συνόλου.
• Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονται σε 101.685, ή ποσοστό 9,3% του συνόλου.
• Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου φτάνουν τις 550.000, ή το 50% του συνόλου.

Δηλαδή, λιγότερους τους βγάζει η μελέτη του ΕΒΕΑ και η διαφορά είναι στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τους οποίους δεν ξέρω αν υπάρχουν τελεσίδικα νούμερα. Πείτε μου αν ξέρετε κάτι.

Αφού πάντως είναι λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ας προσλάβουμε και άλλους δημόσιους υπαλλήλους και το «αυτονόητο», όπως λέει, είναι να πάρουμε τα λεφτά από τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.

Κάποιοι είναι της σχολής Γκέμπελς και κάποιοι άλλοι της σχολής Γκέρμπερ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
...και αν τους «πνίγει» το έλλειμμα, ας τα πάρουν από τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.
Αυτή είναι η καλύτερη λύση, δεν συμφωνείς; Αφού πάρουν από τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, και εκμηδενίσουν το έλλειμμα, θα ξεκινήσουν με το καλό να κάνουν ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους. Και η νομενκλατούρα του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος θα είναι οι νέοι εφοπλιστές και οι νέοι τραπεζίτες στο ολοκαίνουργιο καθεστώς που θα έλθει από το παρελθόν με λαμπρές συστάσεις.
 
Top