metafrasi banner

yucca

Zazula

Administrator
Staff member
Βρίσκω πολλά γιούκα, οπότε υποθέτω πως η απόδοση αυτή για το yucca είναι εδραιωμένη.

Επίσης υποθέτω πως δεν θα το μπερδέψουν οι αναγνώστες με το yuca = κασάβα, ε; Παρεμπ, είναι όντως κασάβα, σωστά;

SBE

¥
Ναι στο πρώτο, για το δεύτερο δεν ξέρω. Εγώ μανιόκα το είχα ακούσει.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, Ζαζ, γιούκα σίγουρα. Το δεύτερο νομίζω ότι το έχω διαβάσει μανιόκα (και στον Βερν :))...

Zazula

Administrator
Staff member
ΟΚ, λοιπόν: γιούκα. Να υποθέσω επίσης πως η λέξη έχει πολιτογραφηθεί σε ουδέτερο γένος ώστε να μπορεί να διατηρεί με βολικό τρόπο την ακλισία της (τα γιούκα), και δεν εντάχθηκε στα θηλυκά (καμιά ντουζίνα που 'χουμε σε -ούκα, είναι όλα τους θηλυκά), που θα έδιναν π.χ. της γιούκας, οι γιούκες κλπ (ή το άκομψο αλλά αριστοκρατικοφανές οι γιούκα, της γιούκα).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ θηλυκό το ακούω, η γιούκα, της γιούκας, οι γιούκες.

Ευκαιρία να καταχωρίσω και την αγαπημένη μου λεξιπλασία:

γιουκώνας: συστοιχία από γιούκες, που συναντάμε τελευταία σε φράχτες εξοχικών κατοικιών.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ουδέτερο το ξέρω κι εγώ. Παρεμπ., στο Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα, το θερινό παλάτι του Κοκού, είδα γιούκα που ξεπερνούσαν σε ύψος τα τέσσερα μέτρα.

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Μου αρέσει το θηλυκό. Σας αφιερώνω ένα διήγημα του Θάνου Φωσκαρίνη:

• Η γιούκα
  • η γιούκα ήταν γι' αυτόν μια πολυτέλεια
  • Υπήρχαν και φορές, που θα μπορούσε κανείς να τον συλλάβει νύχτα στο ίδιο πάλι δωμάτιο με τ' ακουστικά στ' αυτιά ν' απολαμβάνει πλάι στη γιούκα τις «Εποχές» του Γκαζούνωφ
  • Η γιούκα, του είπε ο ανθοπώλης, κατάγεται από την Αφρική (sic). Υπάρχουν πολλών ειδών γιούκες.
  • Γιατί ακόμη κι ο αέρας που ανάσαινε κανείς έμοιαζε ν' απαγορεύει τις γιούκες.
  • Τι ξέρει, γενικά, περί γιούκας, πόσο κοστίζει, πόσα είδη γιούκας έχει το κατάστημα
Μόνο γενική, των γιουκών, δεν έφερα.