metafrasi banner

wing-tip (sales, arrangements etc.)

Καλημέρα και πάλι!

Σε κείμενο για καύσιμα αεροπορίας έχω τη φράση:

Η ΧΧΧ, as an SA (supply asssociate) owns the stock at each location and is therefore subject to inventory price risk and inventory storage risk. No inventory risk exists for wing tip sales due to the nature of their supply.

Και πιο κάτω, μιλώντας για μεθόδους ενδοομιλικής τιμολόγησης, έχω πάλι τη φράση
Moreover, for “wing-tip” arrangements (ΧΧΧ is not represented in these locations), YYY purchases directly from third party suppliers and resells to third party customers.

Wing-tip είναι τα πτερύγια των αεροσκαφών, εκεί που υπάρχουν και δεξαμενές καυσίμων. Αναφέρεται σε αυτό, ή πρόκειται για ορολογία πωλήσεων που δεν έχω ξανασυναντήσει; Ζαζ, please help!

Ευχαριστώ πολύ!

Zazula

Administrator
Staff member
Από αυτά που ξέρω το wingtip χρησιμοποιείται για να δηλώσει την πίστα, το σημείο όπου βρίσκεται το αεροσκάφος (μαλλαλόγια το αντίστοιχο του «ως την πόρτα σας» για έναν οικιακό πελάτη ή μια επιχείρηση B&M). Δηλαδή το wingtip arrangement είναι μια συμφωνία που γίνεται επιτόπου σ' ένα αεροδρόμιο (δεν καλύπτεται επομένως από γενικότερη / προϋπάρχουσα συμβατική πρόβλεψη) — η κυριολεκτική χρήση της έκφρασης «στο φτερό» μάς άρεζε για να λογοπαιχνιδίζουμε μ' αυτό το wingtip. Παράδειγμα: Αεροσκάφος λόγω κακοκαιρίας πιάνει σε άλλο αεροδρόμιο, που δεν καλύπτεται από συμφωνία για υποστήριξη κττ· ωστόσο απαιτείται ν' ανεφοδιαστεί με καύσιμο για να μπορέσει να φύγει — εδώ θα έχουμε ένα wingtip arrangement / sale.

Πωωω! Ζάζουλα, είσαι θησαυρός! Χίλια ευχαριστώ, και πάλι δεν φτάνουν!

Μα, ολόκληρο σύμπαν ο κόσμος της αεροπορίας ρε παιδάκι μου, το τι avgas και jet fuel και into-plane fuelling έχουν δει τα ματάκια μου σε δύο μέρες δεν λέγεται. Τι μαθαίνει ο άνθρωπος! :p :p :p