metafrasi banner

whole object assumption/taxonomic assumption/mutual exclusivity assumption

Ellen Markman is Lewis M. Terman Professor of Psychology at Stanford University. She specializes in word learning and language development in children, focusing specifically on how children come to associate words with their meanings. Markman contends that in order to learn the meaning of a word, children make use of three basic principles: the whole object assumption (words refer to an object rather than to its parts or features), the taxonomic assumption (labels should be extended to an object of the same kind rather than an object that is thematically related), and the mutual exclusivity assumption (another label can be used to refer to a feature or part of an object).

Γνωρίζετε μήπως αυτούς του όρους;
Σε μια διδακτορική διατριβή που εκπονήθηκε στο Αριστοτέλειο, βρίσκω το whole object assumption να αποδίδεται υπόθεση της ολότητας του αντικειμένου, το taxonomic assumption υπόθεση της ταξινόμησης/κατηγοριοποίησης, και το mutual exclusivity assumption υπόθεση του αμοιβαίου αποκλεισμού.
Δεν έχω καταφέρει ωστόσο να επιβεβαιώσω αυτές τις αποδόσεις από άλλες πηγές. Η βιβλιοθήκη μου βέβαια δεν έχει πολλά βιβλία γλωσσολογικού περιεχομένου. Πάντως στο Γλωσσικό Ένστικτο του Πίνκερ, αν και γίνεται μνεία στις έρευνες της Μάρκμαν, δεν αναφέρονται οι συγκεκριμένοι όροι.

Να σημειώσω ότι το assumption μάλλον θα το απέδιδα παραδοχή και όχι υπόθεση.

nickel

Administrator
Staff member
Ενδιαφέροντα. Μερικές πρόχειρες σκέψεις:

Κι εγώ χρησιμοποιώ την παραδοχή για το assumption. Εδώ θα μου άρεσε και το κριτήριο, π.χ.

το κριτήριο της ολότητας των αντικειμένων
το ταξινομικό κριτήριο
το κριτήριο του αμοιβαίου αποκλεισμού / του αλληλοαποκλεισμού
(Έχουμε την ευκαιρία για μονολεκτικές αποδόσεις, ας την εκμεταλλευτούμε.)