metafrasi banner

value greed

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...όταν οι μέτοχοι απολαμβάνουν συγκριτικά μεγαλύτερη αξία σε βάρος των πελατών και των εργαζομένων μιας εταιρείας. Αντίθετη έννοια είναι η value growth (όταν μεγαλώνει η τούρτα και, αναλογικά, τα κέρδη για όλους).

Κάποια ιδέα για την απόδοση; Μια πρόταση είναι η «απληστία αξίας». Όμως γιατί μου χτυπάει εδώ άσχημα ακόμη και το value=αξία;

Δεν μπορείς να το γυρίσεις στο επίθετο, με ζευγάρι αξιοβόρος (ή αξιοφάγος) / αξιογόνος; Σε ουσιαστικό, θα είχαμε λιγότερο εύγλωττο ζεύγος: αδηφαγία αξίας / δημιουργία αξίας (αν και ακριβέστερο, αντί της "αδηφαγίας", θα ήταν η "ανάλωση" - δηλαδή τρώμε τα έτοιμα).

Ο δισταγμός σου για τη χρησιμοποίηση της λέξης "αξίας" είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας και έχει ασφαλώς σχέση με τον απολογητικό-προπαγανδιστικό χαρακτήρα της σύγχρονης οικονομικής "επιστήμης". Αν όμως δεν επέμβεις διορθωτικά στον προπαγανδιστικό λόγο, δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Οι Αμερικάνοι θα λένε "value" και οι δικοί μας θα μεταφράζουν "αξία".

nickel

Administrator
Staff member
«Πίτα», όχι «τούρτα». Δεν πρόκειται για κανέναν διαδεδομένο όρο και θα πρέπει να μας πεις αν είναι διαδεδομένος μέσα στο βιβλίο. Γιατί αν δεν επαναλαμβάνεται (με φιλοδοξίες πρωτολογισμού από μέρους του εφευρέτη του όρου), μπορείς να τον προδώσεις: απληστία σε βάρος των άλλων (για εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από την ίδια πίτα) και αύξηση / μεγάλωμα της πίτας.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
«Πίτα», όχι «τούρτα».
Δεν ξέρω (ή μάλλον, ξέρω:p) τι σκεφτόμουν κι έγραψα για τούρτες...:):)
Δεν πρόκειται για κανέναν διαδεδομένο όρο και θα πρέπει να μας πεις αν είναι διαδεδομένος μέσα στο βιβλίο. Γιατί αν δεν επαναλαμβάνεται (με φιλοδοξίες πρωτολογισμού από μέρους του εφευρέτη του όρου), μπορείς να τον προδώσεις: απληστία σε βάρος των άλλων (για εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από την ίδια πίτα) και αύξηση / μεγάλωμα της πίτας.
Προς το παρόν τον βρήκα σε ένα διάγραμμα και στην επεξήγησή του, άρα με βολεύει (και από άποψη χώρου) η αδηφαγία αξίας (και η αντίθετή της, αύξηση αξίας) για να διατηρήσω και κάποια στοιχειώδη αντιστρεψιμότητα. Τις αξίες, στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, δυστυχώς δεν τις γλιτώνω... :(