metafrasi banner

vacationer

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πώς να τον πούμε αυτόν όταν κάνει διακοπές το χειμώνα ή το φθινόπωρο ή την άνοιξη; Δεν είναι καλοκαίρι για να τον πούμε παραθεριστή. Προς το παρόν τον έχω αποδώσει "τουρίστα", που στην πραγματικότητα δεν ισχύει, γιατί στο κόντεξτ που έχω ο vacationer πετάχτηκε για λίγες μέρες στο Λας Βέγκας, να παίξει στο καζίνο, και δεν κάνει τουρισμό, δηλαδή περιήγηση.

Εκτός αν υιοθετήσουμε κι εδώ όπως με το χειμερινό θέρετρο, το οξύμωρο "χειμερινός παραθεριστής". Κι αν δεν είναι χειμώνας, αλλά φθινόπωρο; Νομίζω ότι είναι άλλη μια περίπτωση που η αγγλική γλώσσα έχει μια απλούστατη λεξούλα που τα λέει όλα, ενώ η ελληνική ψάχνεται.

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα σας. Οι απελπισμένοι και τολμηροί έχουν αρχίσει να τα... σπάνε. Το ρήμα διακοπεύω και η μετοχή διακοπεύοντες έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους. Οι πιο συντηρητικοί λένε «όσοι κάνουν διακοπές».

Μήπως εκδρομέας, αλλά και ο vacationer (γλωσсικό και όχι μόνο vacuum :)) έχει περάσει αρκετά στα ταξιδιωτικά.

Δεν νομίζω ότι είναι λάθος το τουρίστας. Σύμφωνα με το ΛΝΕΓ:

τουρίστας:
1. πρόσωπο που επισκέπτεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ημέρας μια περιοχή για τα αξιοθέατά της και για αναψυχή. ΣΥΝ. επισκέπτης, περιηγητής.

Last edited:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δε νομίζω ότι ταιριάζει. Μπορεί κανείς να είναι αδειούχος αλλά να μην πάει διακοπές.

Αλ, εγώ σκέφτηκα παραθεριστής καταχρηστικά, όπως λες κι εσύ, με το σκεπτικό, όπως είχα ξαναπεί κάπου, ότι λέμε, πχ, υπολογιστής χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευή στην οποία αναφερόμαστε μόνο υπολογίζει κτλ.

Καταλαβαίνω γιατί δε θα σου άρεσε, ωστόσο.

curry

New member
Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να σου κάνει και το "επισκέπτης".
Το "παραθεριστής" το αποφεύγουμε στον χώρο όταν δεν πρόκειται για καλοκαίρι πάντως, συμφωνώ με τον δισταγμό...
Κατά τα άλλα, και το "τουρίστας" δεν είναι κι εντελώς άστοχο...

Σύμφωνα με το ΛΝΕΓ:

τουρίστας:
1. πρόσωπο που επισκέπτεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ημέρας μια περιοχή για τα αξιοθέατά της και για αναψυχή.
πρωτότυπο αυτό, με το άνω του 24ώρου:)

nickel

Administrator
Staff member
Ναι, οι άλλοι είναι επισκέπτες ή τουρίστες της μιας (η)μέρας. [Ή, όπως διαβάζω σε μια εφημερίδα, μονοήμεροι επισκέπτες. (Χριστέ μου!)] Κάτι σαν σοκολάτες με ονοματεπώνυμο.