metafrasi banner

transcript = ;

Στην κοινωνιολογία και τελευταία και στην ιστορία χρησιμοποιείται ο όρος transcript με την έννοια, αν θυμάμαι καλά, της κωδικοποιημένης συμπεριφοράς. Νομίζω προέρχεται από το έργο του Φουκώ ή/και των επιγόνων του· δυστυχώς την πηγή μου δεν την έχω πρόχειρη (για την ακρίβεια την έχω χάσει). Τώρα μου ζητούν τη συμβουλή μου για το πώς θα μεταφραστεί, και δεν προλαβαίνω να το ψάξω. Σκέφτομαι «καταγραφή».
Το έχει συναντήσει κανείς στα ελληνικά;

Αν αυτό βοηθάει, το βιβλίο του James C. Scott 'Domination and the Arts of Resistance: The Hidden Transcript of Subordinate Groups' έχει μεταφραστεί στα ισπανικά ως Los dominados y el arte de la resistencia : discursos ocultos και στα γαλλικά βρίσκω επίσης το transcripts ως discours και scénarios εδώ. Αν, βέβαια, λες ότι είναι καινούρια έννοια τότε υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτεί με τη μετάφραση του discourse=λόγος στα ελληνικά. Ίσως τα σενάρια τότε; Ή απλά κώδικες; Όλα αυτά αν η έννοια που θέλεις είναι ίδια με αυτήν του Σκοτ.

nickel

Administrator
Staff member
Δεν μπορώ να βοηθήσω, αν και η περίπτωση να έχουμε κρυφό σενάριο και δημόσιο σενάριο δεν θα με ενοχλούσε (ενώ άλλος ένας λόγος θα ήταν ένα εξαιρετικά ενοχλητικό ενδεχόμενο).

Με την ευκαιρία, μια και transcription είναι (και) μεταγραφή, έχετε προσέξει ότι δεν έχουμε φτιάξει μετάγραμμα για το transcript; Μόνο μετάγραφο, αλλά κι αυτό για τη γενετική.

Ακριβώς για τον Σκοτ πρόκειται! Η φίλη μου επέλεξε το «κρυφή μαρτυρία» (hidden transcript), με βάση και μια παρομοίωση του Σ. με το δικαστήριο, όπου transcript είναι πια τα πρακτικά.
Είναι να μην μπλέξεις με τη μεταμοντέρνα σκέψη.

aqua

New member
Εγώ είμαι η μεταμοντέρνα φίλη!! Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
Ο Σκοτ εξηγεί τη χρήση του όρου με την καταγεγραμμένη μαρτυρία στα πρακτικά του δικαστηρίου, τα οποία εκτός από το λόγο, περιλαμβάνει και τα κομπιάσματα, τις σιωπές κλπ του μάρτυρα. Γνωρίζω ότι αντίστοιχη καταγραφή γίνεται και στις απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων για έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες και ήλπιζα ότι θα υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος όρος για αυτό, που τελικά δεν ανακάλυψα ότι υπάρχει. Είχα επιλέξει τη "μαρτυρία", καθώς τα "πρακτικά" μου χτυπάνε κάπως άσχημα. Οι "κώδικες"; Ωραίο ακούγεται.
Έχω λίγο χρόνο ακόμη να σκεφτώ...
Σας ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που μπήκα στη φιλόξενη παρέα σας!
Στέλνω το μήνυμα γρήγορα γιατί κάθομαι έξω σε ένα σκαλοπάτι, στέλνω από ξεκλείδωτο δίκτυο και δεν ξέρω πόση μπαταρία μου απομένει... Να στε καλά!

nickel

Administrator
Staff member
Μεταμοντέρνα άκουα και μεταμοντέρνα δεν έβλεπα. Αλλά ω του θαύματος! Καλώς ήλθες.

Συμπεριφορικός κώδικας που θυμίζει προϊόν μεταγραφής (δηλ. απομαγνητοφώνησης και καταγραφής), λοιπόν; Πω πω, πόσο τον θέλει τον νεολογισμό του! Τι λέγαμε για μετάγραμμα; Ποιος Ποια έχει τα κότσια;

(Αν εμφανιστεί και κανένας ορολόγος και συμφωνήσει μαζί μου, θα λέμε ότι το χρησιμοποιείς με το ... μετάγραμμα του νόμου. Μεταμοντέρνο.)

Εγώ είμαι η μεταμοντέρνα φίλη!! Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
Ο Σκοτ εξηγεί τη χρήση του όρου με την καταγεγραμμένη μαρτυρία στα πρακτικά του δικαστηρίου, τα οποία εκτός από το λόγο, περιλαμβάνει και τα κομπιάσματα, τις σιωπές κλπ του μάρτυρα. Γνωρίζω ότι αντίστοιχη καταγραφή γίνεται και στις απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων για έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες και ήλπιζα ότι θα υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος όρος για αυτό, που τελικά δεν ανακάλυψα ότι υπάρχει. Είχα επιλέξει τη "μαρτυρία", καθώς τα "πρακτικά" μου χτυπάνε κάπως άσχημα. Οι "κώδικες"; Ωραίο ακούγεται.
Έχω λίγο χρόνο ακόμη να σκεφτώ...
Σας ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που μπήκα στη φιλόξενη παρέα σας!
Στέλνω το μήνυμα γρήγορα γιατί κάθομαι έξω σε ένα σκαλοπάτι, στέλνω από ξεκλείδωτο δίκτυο και δεν ξέρω πόση μπαταρία μου απομένει... Να στε καλά!

Aqua γεια σου!

Μια διευκρίνηση: (υπόψη πως δεν έχω διαβάσει Σκοτ αλλά επειδή έχω μεταφράσει αρκετά πράγματα για discourse & discourse analysis) Θέλεις την έννοια του transcript ως λόγου (discrouse) όπως έδωσα στα παραδείγματα πιο πάνω; Δες π.χ. αυτό το παράδειγμα από τη σύνοψη του βιβλίου του Σκοτ:

These subordinate groups instead create a secret discourse (εννοεί το secret transcript) that represents a critique of power spoken behind the backs of the dominant.

Ή θέλεις την κοινή έννοια του transcript που απλά μεταφράζεται απομαγνητοφώνηση (όπου χρησιμοποιούνται και σύμβολα απομαγνητοφώνησης/μεταγραφής π.χ. :::/(.) κλπ.) και είναι αυτή η καταγραφή που λες παραπάνω του προφορικού λόγου με όλα τα κομπιάσματα, τις καθυστερήσεις κλπ. που λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση συνομιλίας;

Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα: το πρώτο είναι ουσιαστικά 'discrouse', δηλ. λόγος, ακριβώς με την έννοια που έχει ο λόγος στην Ανάλυση Λόγου. Το δεύτερο είναι απλή καταγραφή προφορικού λόγου σε γραπτό κείμενο.

Anef, μέχρι να φορτίσει τη μπαταρία της η aqua: το πρώτο ψάχνουμε. Λες ότι το hidden transcript μπορεί να μεταφραστεί, ας πούμε, «κρυφός/κρυμμένος λόγος»;

tuna

¥
Διαβάζοντας τη σύνοψη στο link που μας έδωσε η Anef, θα έλεγα κι εγώ κρυφός/ κωδικοποιημένος λόγος ή και κωδικοποιημένοι διάλογοι.

Ακριβώς, Μαρίνε, συμφωνώ με την tuna -έλεγα παραπάνω ότι θα μπερδευτούμε στα ελληνικά γιατί discourse = λόγος, οπότε να μην πούμε έτσι και το transcript. Βλέπω όμως ότι όλοι έτσι το χρησιμοποιούν (και στις άλλες γλώσσες που παρέθεσα παραπάνω και στην αγγλική σύνοψη). Οπότε, ναι, λόγος τελικά θα έλεγα -πάντα με την επιφύλαξη ότι π.χ. ο Σκοτ μπορεί κάπως να το διαφοροποιεί από το κλασικό discourse.