metafrasi banner

to think outside the box [lateral thinking]

Which of the following is the best rendering of 'thinking outside the box' ?
αντισυμβατική σκέψη, σκέψη έξω από την πεπατημένη, δημιουργική σκέψη, καινοτόμα σκέψη, ριζοσπαστική σκέψη;
Or could you say η σκέψη έξω από το κουτί;
I know there must be scores of translations for this term - you only have to see the alternatives offered in glosbe - but has any term prevailed over the rest? Or is πλευρική σκέψη the best? :confused:

nickel

Administrator
Staff member
Από τα διάφορα που έχουν προταθεί κατά καιρούς για το lateral thinking ή που αναφέρει και ο Theseus:
Δεν μου αρέσουν τα: πλευρική σκέψη (δεν ξέρω γιατί) και πλάγια σκέψη (μου ακούγεται σαν κακό πράγμα)
Θεωρώ πολύ γενικά τα: εναλλακτική σκέψη, δημιουργική σκέψη, καινοτόμα σκέψη, ριζοσπαστική σκέψη, ανορθόδοξη σκέψη
Μου αρέσει η: παράπλευρη σκέψη (και πάλι δεν ξέρω γιατί) και η αντισυμβατική σκέψη (και ας φαίνεται σαν υπερώνυμο)

Zazula

Administrator
Staff member
Βρε συ Νίκελ, το θέμα της αντιστοίχισης lateral thinking = πλάγια σκέψη έχει λυθεί ήδη από το 1986, όταν οι ΑΣΕ εξέδωσαν το βιβλίο τού Έντουαρντ Ντε Μπόνο με τίτλο Η χρήση της πλάγιας σκέψης — κι έτσι το ξέρουμε οι παροικούντες τα μανατζερίστικα κλπ.

nickel

Administrator
Staff member
Όσο δεν το έχει το ΛΝΕΓ, λέει ότι πλάγια (μέσα κ.λπ.) είναι τα μη αποδεκτά και λέει ότι ο παράπλευρος αποδίδει το γαλλικό latéral, διατηρώ ο φτωχός μια μικρή ελπίδα.
:)

bernardina

Moderator
Καταρχάς το πλάγια σκέψη μού φαίνεται λάθος και ως όρος, γιατί παραπέμπει σε κάτι που είναι αντίθετο της ευθείας (ίσως γι' αυτό δεν αρέσει στον Νίκελ ;) ) ενώ στην πραγματικότητα εννοεί όχι στο σημείο που βρισκόταν η προηγούμενη σκέψη αλλά παραδίπλα της!, δημιουργώντας μια χωροταξική εικόνα της σκέψης. Αν φανταστούμε ότι η προηγούμενη (φθαρμένη, συμβατική, απαρχαιωμένη) σκέψη βρίσκεται πλέον inside the box (ή και αποτελεί η ίδια το κουτί, δηλαδή τα όρια/περιορισμούς) και η καινούργια outside the box, δηλαδή εδωδανάς παραδίπλα (ή και ακόμα μακρύτερα, ανάλογα με το πόσο διαφέρει από την προηγούμενη).

Αυτός είναι ένας τρόπος σκέπτεσθαι. που προσπαθεί να μεταφράσει. Ο άλλος είναι να σκεφτούμε απευθείας στη γλώσσα μας και να βρούμε πώς εκφράζει αυτού του είδους την (έξω-από-την-πεπατημένη) σκέψη. Ρηξικέλευθη, νεωτεριστική, πρωτότυπη, ριζοσπαστική, δημιουργική, αντισυμβατική, ανατρεπτική, διαλέγουμε και παίρνουμε...

Εδιτ. Αμάν βρε Ζαζ... :devil:

Και σε όοοοοοοολα τα παραπάνω, όπου σκέψη διάβαζε τρόπος σκέψης, αφού η σκέψη είναι μία και μόνη ;-)

nickel

Administrator
Staff member
Και σε όοοοοοοολα τα παραπάνω, όπου σκέψη διάβαζε τρόπος σκέψης, αφού η σκέψη είναι μία και μόνη ;-)
Θα έλεγα ότι έχεις δίκιο αν δεν υπήρχε η αφαιρετική σκέψη, η συνθετική σκέψη, η μαρξιστική σκέψη (και μη μου πεις ότι αυτή κι αν είναι «μία και μόνη»). Αλλά, ναι, κάπου πρέπει να λέμε ο μπλαμπά τρόπος σκέψης, όχι μόνο για να σου κάνουμε το χατίρι.

Α, βρήκες παραδείγματα - εμένα δεν μου ερχόταν κανένα. Πλην αυτών όμως (και για τη «μαρξιστική» θα είχα ενδοιασμούς), σε κάθε άλλη περίπτωση θα επέλεγα τον τρόπο σκέψης. Ειδικά στο ερώτημα του Θησέα βέβαια, συμφωνώ με τον Cadmian και την πεπατημένη.

nickel

Administrator
Staff member
Α ναι, είμαι αλλού σήμερα... (Και δυστυχώς όχι στο Γκντανσκ.) Για το «think outside the box» θα μου έφτανε το «σκέφτομαι αντισυμβατικά».

nickel

Administrator
Staff member
Αν φτιαχτεί τέτοια λέξη, καλύτερα να είναι αντικοινότοπη.

Βέβαια, πολλοί θα έλεγαν ότι με τόση χρήση θα πρέπει να αγκαλιάσουμε ολόθερμα το κοινότυπος.