metafrasi banner

The Age of Fear

GeorgeA

Member
Γεια σας

Πρόκειται για τον τίτλο ενός έργου το οποίο αναφέρεται σε φρικαλεότητες, βία, εκφοβισμό (και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ελέγξουν τον κόσμο με βάση το προσωπικό συμφέρον) που συμβαίνουν στους τελευταίους αιώνες και συνεχίζονται στις μέρες μας. Στα αγγλικά έχει τον τίτλο: The Age of Fear.

Προσπαθώ να καταλήξω στον ελληνικό τίτλο. Ποια απόδοση σας επικοινωνεί καλύτερα;
Η Εποχή του Φόβου
Η Εποχή του Τρόμου
Οι Μέρες του Φόβου
Οι Μέρες του Τρόμου
Άλλες ιδέες;

Εκ πρώτης όψεως, το πρώτο και προφανέστερο μου φαίνεται καλύτερο και ακριβέστερο, αφού αναφέρεσαι σε μεγάλη ιστορική περίοδο και έχουμε "Fear" και όχι "τρόμο". Ο κατάλογός σου θα μπορούσε βέβαια να περιέχει και "Τα χρόνια του φόβου", αλλά, αν και καλύτερα από τις "μέρες", ούτε αυτά θα τα προτιμούσα. Πλησιέστερο συνώνυμο της "εποχής" θα ήταν πάντως "οι καιροί".

nickel

Administrator
Staff member
Και «οι αιώνες του φόβου».

Και Ο αιώνας του φόβου. Αλλά ξέρουμε ότι ο αιώνας είναι μια προβληματική λύση αν κάνει τον άλλο να σκεφτεί «100 χρόνια» — κάτι που δεν είναι πιθανό να συμβεί αν μιλάς για τον Καινοζωικό Αιώνα (εκτός αν ο συνομιλητής σου είναι οπαδός του Ussher).

Γι' αυτό προτιμώ κι εγώ το Η εποχή του φόβου.

Με την ευκαιρία: έμαθα ότι το Golden Age είναι μεταφραστικό δάνειο από το «χρύσεον γένος ανθρώπων» του Ησίοδου (aurea ætas στον Οβίδιο) και δεν βγήκε από, ας πούμε, τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή.

GeorgeA

Member
Με την ευκαιρία: έμαθα ότι το Golden Age είναι μεταφραστικό δάνειο από το «χρύσεον γένος ανθρώπων» του Ησίοδου (aurea ætas στον Οβίδιο) και δεν βγήκε από, ας πούμε, τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή.

Ευχαριστώ πολύ.

Πολύ ενδιαφέρον το δεδομένο με το Golden Age. Δεν το γνώριζα.

Ο ενδοιασμός που είχα(με) για τον αιώνα ήταν αυτό που ανέφερες nickel. Πολλοί θα το έβλεπαν και λίγοι θα το καταλάβαιναν.

Επομένως, μάλλον θα το δείτε να εκδίδεται και να δημοσιεύεται με το όνομα "Η Εποχή του Φόβου".

Θα πρέπει να καταλήξω μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Οπότε, αν έχετε καμιά άλλη πρόταση ή άποψη... ευπρόσδεκτη.

bernardina

Moderator
Αν και ο Θέμης δεν προτιμά την εκδοχή Τα Χρόνια, εγώ δεν θα την απέρριπτα ασυζητητί. Ίσως μάλιστα αν αντί για Τα Χρόνια... γινόταν Στα Χρόνια... (που, ψιλολογιστικώς εμμέσως πλην σαφώς, δείχνει ότι δεν περιγράφονται τα χρόνια αλλά το τι συνέβαινε στη διάρκειά τους) να ήταν και καλύτερο.

για δες το:
Στα Χρόνια του Φόβου.

(πάει πολύ μακριά η βαλίτσα; :blush:)

nickel

Administrator
Staff member
Θα θυμίζει και τα χρόνια της χολέρας.

Εγώ το είδα και κινηματογραφικό τίτλο: Μέρες φόβου (σε 3D).

ΥΓ: Μα τι πάθατε όλοι με τα κεφαλαία αρχικά; :blink: