metafrasi banner

Submarine jargon

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Η ταινία μου εκτυλίσσεται σε υποβρύχιο και η ορολογία πάει σύννεφο. Μέχρι στιγμής:

Blow negative
Close negative flood
Level off at 150
Zero bubble
answer bells
open all vents (τι είδους vents έχουν τα υποβρύχια;)

Εδώ και εδώ βρίσκουμε κάποιες εξηγήσεις στα αγγλικά, αλλά έχει σταθεί αδύνατο να βρω ανάλογη ιστοσελίδα στα ελληνικά.

Παρόλο που έχω δει όλες τις ταινίες με υποβρύχια που βγήκαν ποτέ, δεν μπορώ να βοηθήσω στην ορολογία. Προφανώς το "level off at 150" σημαίνει «οριζοντίωση σε βάθος 150 ποδιών» (ή μήπως χρησιμοποιούσαν οργιές στον Β' ΠΠ; ). Το bubble είναι η φυσαλίδα του κλισιόμετρου (άρα zero σημαίνει ότι το υποβρύχιο είναι εντελώς οριζόντιο) και νομίζω ότι το "answer bells" σημαίνει ότι το μηχανοστάσιο είναι έτοιμο να δεχθεί διαταγές. Τα vents είναι μάλλον προφανώς σίγουρα νομίζω πιθανότατα οι βαλβίδες (θυρίδες; ) των δεξαμενών έρματος :-)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, ενώ καταλαβαίνω τι σημαίνουν όλα αυτά, το πρόβλημά μου είναι να μην εφεύρω ορολογία. Είναι προφανές ότι η ορολογία υπάρχει και στα ελληνικά.

Υποθέτω ότι η Διοίκηση Υποβρυχίων δεν θα είχε πρόβλημα να σου πει την ορολογία, αν τους τηλεφωνούσες αύριο.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κάποτε γνώριζα τον διοικητή των υποβρυχίων, αλλά νομίζω ότι τόσα χρόνια απόστρατος θα τα έχει ξεχάσει. :)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εδώ βρήκα ένα έγγραφο του ΥΕΝ που αφορά υποβρύχια, και έχει το ενδιαφέρον ότι περιλαμβάνει αγγλικό κείμενο και τη μετάφρασή του. Έπεσα πάνω του ψάχνοντας τη μετάφραση για το pressure hull. Παρεμπιπτόντως λέγεται "κύτος πίεσης".

Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Σχεδίαση, Κατασκευή και Λειτουργία Επιβατηγών Υποβρυχίων Σκαφών (Ε.Υ.Σ.), όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Safety Committee) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (I M O), σύμφωνα με την MSC Circ.981/ 29.01.2001.
2. Τα κείμενα των ως άνω Κατευθυντηρίων Οδηγιών στην Αγγλική και σε μετάφραση στην Eλληνική γλώσσα, παρατίθενται με τα Προσαρτήματά τους, στην παρούσα απόφαση, ως ΜΕΡΟΣ Α΄ και ΜΕΡΟΣ Β΄ αντίστοιχα.

Λοιπόν, έχουμε απαντήσεις από υποβρυχιά:

Blow negative = εκδίωξη αέρα από πλωραία (πλωριά) θαλασσέρματα
Close negative flood = κλείστε τη βαλβίδα πλήρωσης πλώρα
Level off at 150 = σταθεροποίηση στα 150
Zero bubble = μηδενικό εκκρεμές
(ready to) answer bells = (ετοιμότητα) εκκίνησης μηχανών
open all vents = ανοίξτε όλα τα εξαεριστικά

Μάθαμε επίσης τους όρους «έμπλωρο/έμπρυμνο» (by the bow/stern) :-)

Όχι - είχα στείλει αυτούς τους όρους πριν ξεκινήσει το νήμα για τα tangents. Αν βρω ευκαιρία, θα ξαναρωτήσω.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επειδή πήρα πολλές απαντήσεις από πολύ αρμόδιο πρόσωπο, επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω ολόκληρη λίστα μόλις ευκαιρήσω. Στο μεταξύ σας ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή.