metafrasi banner

stroke

tuna

¥
Αναζητώ (ανύπαρκτη, νομίζω) λέξη που να αποδίδει το stroke (έμφραγμα) στα ελληνικά έτσι ώστε να ηχεί σαν κάτι σχεδόν ευχάριστο (όπως, δηλαδή, θα μπορούσε να πει κανείς για το αγγλικό stroke, που σημαίνει επίσης και χάδι, θωπεία). Αντί λοιπόν για 'έπαθε έμφραγμα', 'έπαθε...' τι;
Παρόλο που ξέρω ότι το ερώτημά μου μάλλον δεν έχει απάντηση, κάθε ιδέα σας θα είναι ευπρόσδεκτη.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μεταφράζεις κάτι που έχει λογοπαίγνιο; Αν ναι, μήπως μπορείς να μας δώσεις όλο το διάλογο μπας και μας κατέβει καμιά ιδέα;

SBE

¥
Τώρα εδώ μπερδευτηκα, αλλα δεν ειμαι και εξπέρ στα ιατρικά.
Η λέξη εμφραγμα εμένα με παραπέμπει στο εμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η λέξη stroke στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ξέρω ότι αυτά πανε χέρι χέρι, αλλά έχουν αλλάξει τα ονόματά τους;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Stroke είναι εγκεφαλικό, όχι έμφραγμα. Και δεν πάνε χέρι-χέρι το έμφραγμα με το εγκεφαλικό. Μπορείς να πάθεις το ένα και όχι απαραιτήτως και το άλλο.

tuna

¥
Μα, βέβαια, εγκεφαλικό! Ζητώ συγνώμη, δικό μου το σφάλμα.
Με το εγκεφαλικό μπορώ να 'παίξω' λίγο καλύτερα, αλλά και πάλι...
Όμως, ιδού το απόσπασμα: He has suffered a stroke. How oddly innocuous, even pretty, a term this is for something so unpleasant and, in this case, surely final... Και, στη συνέχεια, παρομοιάζεται το stroke (εγκεφαλικό) με το άτσαλο stroke (χάδι) ενός θεού πάνω στο μέτωπο του χτυπημένου απ' το εγκεφαλικό ήρωα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπορούμε να πούμε ότι η λέξη "εγκεφαλικό" μπορεί να παραπέμπει σε κάτι εντελώς αθώο ή ακόμα και σοφιστικέ, π.χ. "Εγώ είμαι εγκεφαλικός τύπος", που λένε μερικοί.

Δύσκολο. Ίσως, αν μπορούσες να κάνεις κάποιο παιχνίδι με τη λέξη "επεισόδιο" (εγκεφαλικό επεισόδιο και το τελευταίο επεισόδιο που σκηνοθέτησαν οι θεοί (ο Θεός) στην προσωπική μυθολογία αυτού του ήρωα...

(αν δεν κατάλαβες, αυτοσχεδιάζω) :)

Τι λέτε για την έκφραση του ήρθε κόλπος; Και να γίνει κάποιο λογοπαίγνιο με τον κόλπο - την αγκαλιά;

nickel

Administrator
Staff member
Έλα, Tsigonias! Τον κόλπο ετοιμαζόμουν να γράψω καθώς διάβαζα, αλλά άλλον κόλπο είχα στον νου μου. :rolleyes:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι θα έλεγες για το «συφόρεση» (το λαϊκό τύπο της συμφόρησης); Ένα παράδειγμα:

Έπαθε εγκεφαλικό, συφόρεση. Περίεργη λέξη, τόσο κοντά στην όμορφη συχώρεση, για κάτι τόσο δυσάρεστο κλπ κλπ. Και μετά, παίζεις με το χέρι του θεού που αντί συχώρεση προκάλεσε άτσαλα τη συφόρεση.

Edit: Βέβαια γίνεται και με συγχώρηση -- συμφόρηση, αλλά ξεκίνησα από τη συφόρεση :)

Zazula

Administrator
Staff member
Έλα, Tsigonias! Τον κόλπο ετοιμαζόμουν να γράψω καθώς διάβαζα, αλλά άλλον κόλπο είχα στον νου μου. :rolleyes:
Αμήν! :D Άλλα κόλπα, χεχε...

ΥΓ Νίκελ, να υποθέσω ότι τον Πόλεμο του Κόλπου εννοείς, ε; :p

Ε, μετά τον colpo grosso του Νίκελ, ας πετάξω κι εγώ το εγκεφαλλικό. Απαιτεί, βέβαια, να ξαναγράψεις το σχετικό απόσπασμα...

tuna

¥
με όλους αυτούς τους ... ανατομικούς υπαινιγμούς, με αποπροσανατολίσατε τελείως!

Zazula

Administrator
Staff member
«Ταμπλάς» είναι και η αποπληξία και ο ξύλινος δίσκος (που μπορεί να είναι ζωγραφιστός ή/και διακοσμητικός). :)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σταθερά πιστή στις αξίες μου και αντλώντας έμπνευση από το σχόλιο της Αλεξάνδρας, προτείνω σφάξιμο με συνοπτικές διαδικασίες για πρακτικούς λόγους. Μπορούμε ωστόσο να συνεχίσουμε να το συζητάμε επ' αόριστον για να ικανοποιήσουμε την επαγγελματική μας διαστροφή :)
He has suffered a stroke. How oddly innocuous, even pretty, a term this is for something so unpleasant and, in this case, surely final... Και, στη συνέχεια, παρομοιάζεται το stroke (εγκεφαλικό) με το άτσαλο stroke (χάδι) ενός θεού πάνω στο μέτωπο του χτυπημένου απ' το εγκεφαλικό ήρωα.

Έπαθε εγκεφαλικό. Πόσο αθώα, μέχρι και όμορφη, θα έλεγε κανείς, είναι από μόνη της αυτή η λέξη, που περιγράφει κάτι τόσο δυσάρεστο, τελεσίδικο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εγκεφαλικός, έξυπνος δηλαδή, που δουλεύει με το μυαλό του, και τώρα ξάφνου ανήμπορος, [σαν να τον είχε πλήξει το βαρύ χάδι ενός θεού, αφήνοντάς τον έτσι] (ο τρελός αυτοσχεδιασμός στο τέλος οφείλεται στο ότι μας λείπει το υπόλοιπο :)).

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Για να είμαι ειλικρινής, το μοναδικό που φαίνεται να έχει την τρυφερότητα του πρωτοτύπου φαίνεται να είναι το παιχνίδι συφόρεση - συχώρεση. Για να υπερβούμε τον εαυτό μας, ιδιαίτερα το κομμάτι με το βρόμικο μυαλό, θα πρέπει να έχουμε και τη συνέχεια, εκεί όπου εισάγεται το χάδι. Όχι πως θα γίνει ευκολότερο.

με όλους αυτούς τους ... ανατομικούς υπαινιγμούς, με αποπροσανατολίσατε τελείως!
Όπως μπορεί να σε βεβαιώσει και ο Ζάζουλας, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από αθώα χάδια (strokes) για να πουλήσεις. :p