metafrasi banner

street-smart

Πώς θα λέγαμε ότι κάποιος έχει αποφοιτήσει από το σχολείο της ζωής μονολεκτικά ή με λίγα λόγια έστω;

Έχω εκπαιδευμένος στους δρόμους, καπάτσος, κωλοπετσωμένος, αλλά κανένα δεν μ' αρέσει.

Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Ευχαριστώ!

Μπράβο, της πιάτσας! Εγώ σκεφτόμουν "αλάνι", αλλά παραείναι χαμηλό το ρέτζιστερ. Δεν ξέρω βέβαια αν κάνει για όλες τις χρήσεις, πχ. θυμάμαι στη σειρά The Nanny (κορυφαίες ατάκες), ότι τη νταντά τη χαρακτηρίζανε street-smart. Αλάνι δεν θα τη λέγαμε με τίποτα. Καπάτσα και κωλοπετσωμένη σίγουρα, αλλά δεν αποδίδει ακριβώς τη σημασία. Της πιάτσας, θα το λέγαμε;

Συμφωνώ με την Αλεξάνδρα. Αν πούμε "της πιάτσας" είναι πιο ειδικό και αρκετά περιοριστικό. Σε περίφραση μάλλον δεν θα λέγαμε αυτό αλλά κάτι με το "σχολείο της ζωής".

Και αν μιλάμε πιο συγκεκριμένα για street smart accent;

Δεν νομίζω πως θα λέγαμε περπατημένη προφορά, αλλά της πιάτσας, έτσι δεν είναι;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για προφορά, θα έλεγα του δρόμου --όπως θα έλεγα και για την ομιλία, τη γλώσσα κλπ.

nickel

Administrator
Staff member
Μερικές γλωσσικές παρατηρήσεις ως προς την ξένη λέξη:
Καλύτερα με ενωτικό: street-smart.
Αυτό είναι το αμερικάνικο, ενώ το αγγλικό είναι το streetwise (αυτό, μία λέξη).

streetwise
adjective
informal
having the skills and knowledge necessary for dealing with modern urban life: I wasn’t streetwise enough to figure out what he had in mind.
— reflective of modern urban life, especially that of urban youth: streetwise fashion.

Στα γλωσσικά: της πιάτσας.

Ναι, έχεις δίκιο. Απλώς δεν ακριβολόγησα τόσο ώστε να βάλω την παύλα σε μια ερώτηση στο φόρουμ. Στο κείμενο θα την έβαζα. ;)

nickel

Administrator
Staff member
Οι γυναίκες του δρόμου, streetwalkers. Τα παιδιά του δρόμου, street urchins. (Προσπαθώ να κρατήσω το street, αλλά δεν είναι απαραίτητο.) Αλλά η γλώσσα του δρόμου είναι η αγοραία γλώσσα, η γλώσσα του πεζοδρομίου; Γιατί υπάρχουν street language, vulgar language, the street vernacular, αλλά δεν ξέρω πού έχουμε τις καλύτερες αντιστοιχίες.