metafrasi banner

shooting / shoot-out

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Mια λέξη που με δυσκολεύει.

There was a fatal shoot-out...
There was a shooting...

Δεν μιλάμε για ανταλλαγή πυροβολισμών, αλλά για μονόπλευρη επίθεση.
Η χρήση της λέξης πυροβολισμός εδώ είναι προφανώς λάθος, αφού σημαίνει μία βολή και η μετάφρασή του είναι "shot" και όχι shooting. Τις τελευταίες μέρες είδαμε να χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα ΜΜΕ ο "πυροβολισμός" ως μετάφραση του shooting.

Μήπως υπάρχει απόδοση και έχει κολλήσει το μυαλό μου;

Bear

¥
Βολή/θανάσιμη βολή, θα έλεγα κι εγώ. (έρριξε/έπεσε μια)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, δεν είναι μία βολή. Είναι επίθεση με όπλο, όπου ο οπλοφόρος ανοίγει πυρ και πυροβολεί επανειλημμένα. Π.χ. όταν μπαίνει σ' ένα σχολείο και πυροβολεί όποιον βρίσκει μπροστά του.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές την "ένοπλη επίθεση", αλλά δεν είναι το ίδιο πάντα. Π.χ. όταν ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, ήταν shooting, αλλά δεν ήταν ένοπλη επίθεση.

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Το shoot-out είναι ανταλλαγή πυροβολισμών, δεν είναι μονόπλευρο.

Κάποιες άλλες διατυπώσεις:
πυροβολισμός μαθητή
θανάσιμος πυροβολισμός μαθητή
(θανάσιμος) τραυματισμός μαθητή από πυροβολισμό / από σφαίρα / από σφαίρες
επεισόδιο με πυροβολισμούς
επίθεση με πυροβόλο όπλο εναντίον

Αλλά δεν έχω καταλάβει την ερώτηση. Είναι νωρίς.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, θέλω να αποδώσω μια συγκεκριμένη φράση που λέει, "There was a shooting today at a school..."
Θέλω μια έννοια που να σημαίνει "περιστατικό κατά το οποίο κάποιος πυροβόλησε μία ή πολλές φορές, και τραυμάτισε ή σκότωσε κάποιους".

Για το shoot-out: Στην ταινία μου χρησιμοποιούν το shoot-out αντί για το shooting.

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι «επεισόδιο με πυροβολισμούς», shooting incident;
Ρίψη πυροβολισμών;
Χρήση πυροβόλου όπλου;
Πέσανε πιστολιές;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δείτε εδώ, π.χ.
  • school-shooting
    [*]the shooting begins
    [*]the shooting ends
    [*]The shooting also resulted in an increased emphasis on school security

Επίσης
    [*]Shooting is the act or process of firing rifles, shotguns or other projectile weapons such as bows or crossbows. Even the firing of artillery, rockets and missiles can be called shooting.

Εμείς μερικές φορές αντικαθιστούμε τη λέξη shooting με το μακελειό ή με τη σφαγή, αλλά δεν είναι το ίδιο. Shooting ήταν κι αυτό που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, αλλά δεν ήταν massacre.

nickel

Administrator
Staff member
Μπερδεύεις το γεγονός ότι υπάρχει μια λέξη / φράση στα αγγλικά που παίρνει μια ειδική σημασία στις ΗΠΑ και την έλλειψη δικού μας αντίστοιχου, οπότε προσαρμοζόμαστε με γενικόλογες ή εξειδικευμένες διατυπώσεις. Π.χ. η «χρήση πυροβόλων όπλων» αφορά συνήθως αστυνομικούς. Η «ένοπλη επίθεση» δεν προσδιορίζει ούτε τον τύπο του όπλου ούτε τον επιτιθέμενο. Όπως ήδη έγραψες, έχουμε επίθεση ενός ή περισσότερων μαθητών με χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον μαθητών ή/και καθηγητών ενός σχολείου. Η πιο σύντομη διατύπωση που έχουμε είναι «επεισόδιο με πυροβολισμούς σε σχολείο» και, αν έχουμε λίγα ή πολλά θύματα, προσαρμόζουμε αναλόγως, φτάνοντας και στη «σφαγή» ή το «μακελειό» (όπως και εκείνοι σε massacre).

Γενικά και αόριστα, shooting είναι πυροβολισμοί. Το ρήμα είναι πυροβολώ και τα firearms είναι πυροβόλα όπλα (ούτε σκέτο όπλα ούτε πιστόλια). Την κάθε αγγλική διατύπωση θα την προσαρμόσουμε στα δικά μας, ανάλογα με τα δικά μας ... όπλα.

Ως προς το shoot-out, που αφορα και τις μονομαχίες στα western, κλπ. το Wiki:

A shootout is a gun battle between armed groups. A shootout often, but not necessarily, pits law enforcement against criminal elements; it could also involve two groups outside of law enforcement, such as rival gangs. A shootout in a military context (i.e. regularly constituted armed forces or even guerrilla or insurgent forces) would usually be considered a battle or firefight (depending on size), rather than a shootout. Shootouts are often portrayed in action films.

[edit] Famous shootouts

[edit] Jesse James Northfield Bank Robbery