metafrasi banner

scratch awl



Βρίσκω τα βελόνι και σουβλί αλλά αμφιβάλλω αν ταιριάζουν γιατί το βιβλίο αναφέρεται σε εργαλείο που χρησιμοποιούν οι παλαιοντολόγοι για την αφαίρεση απολιθωμάτων από πετρώματα.

Το αντίστοιχο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι βιολόγοι για την αφαίρεση π.χ. λειχήνων ή μυκήτων από πέτρες ή κορμούς δέντρων το λέμε καλέμι, αλλά έχει πιο φαρδιά μύτη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε τεύχος της Αρχαιολογίας (κορυφή της σελ. 4 εδώ) γράφει:

Έτσι, κατά λειτουργική ή εθνογραφική αναλογία, συγκεκριμένα εργαλεία ονομάστηκαν: ξέστρο, γλυφίδα, όπεας (το όπεας ή ο οπεύς = το σουβλί), αιχμή βέλους κλπ.

Άλλο εύρημα εδώ:
Τα εργαλεία είναι παράγωγα διαφόρων τύπων λιθοτεχνίας* : α) Αχελαίας, β) Πρωτο-Levallois, γ) Levallois χωρίς προετοιμασία [εγκάρσια, πλευρικά, στρεβλά πλευρικά, με κυρτή ακμή, τύπου Quina, λιμαξόσχημα], γλυφίδες, τρυπάνια-σουβλιά (οπέατα, percoir), μισχωτά εργαλεία, εργαλεία με εγκοπές, μαχαίρια με φυσική ράχη, αιχμές Levallois, διπλά οδοντωτά, τρεις διπρόσωποι χειροπελέκεις (ο ένας σπασμένος) διαστάσεων 11x7 8,5x4,5 και 6x4 εκατοστών και πολλά αταξινόμητα.

Και λίγα ακόμα οπέατα. Βέβαια, αντί για όπεας (του οπέατος, τα οπέατα, δεν είναι από κάποιο *οπεύς), καλύτερο το «σουβλί» (που, όπως φαίνεται, δεν το γλιτώνεις).
 
Top