metafrasi banner

scholarship and adjudication

Cadmian

New member
Καλημέρα σε όλους και σε όλες :)

Το απόσπασμα του κειμένου μου αναφέρει τα εξής:

"According to a former justice of the Supreme Judicial Court of Massachusets, Charles Fried, drawing on foreign decisions could change the course of American law. Fried writes thoughtfully on the difference between scholarship and adjudication, noting that rejection of comparative analysis on the part of scholars "would seem philistine indeed", but is not necessarily so on the part of judges".

Το adjudication το έχω στα κιτάπια μου ως επιδίκαση, κατακύρωση, απόφαση, κρίση. Το scholarship προφανώς δεν αφορά υποτροφίες σε αυτό το συγκείμενο, αλλά δεν μπορώ να βρω κάτι ικανοποιητικό, δηλαδή κάτι αρκούντως νομικό.

Καμιά ιδέα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δε νομίζω ότι είναι νομική η έννοιά του εδώ. Μάλλον αντιπαραβάλλει τη θεωρία με την πράξη, και λογικά ο ορισμός του scholarship τον οποίο θέλεις είναι αυτός: The methods, discipline, and attainments of a scholar or scholars.

Θα μπορούσες ενδεχομένως να πεις διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, ίσως όμως και διαφορά μεταξύ επιστημοσύνης και επιδίκασης, ή (καλύτερα κατά τη γνώμη μου) διαφορά μεταξύ θεωρίας και νομολογίας.

Δε νομίζω ότι είναι νομική η έννοιά του εδώ. Μάλλον αντιπαραβάλλει τη θεωρία με την πράξη, και λογικά ο ορισμός του scholarship τον οποίο θέλεις είναι αυτός: The methods, discipline, and attainments of a scholar or scholars.

Θα μπορούσες ενδεχομένως να πεις διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, ίσως όμως και διαφορά μεταξύ επιστημοσύνης και επιδίκασης, ή (καλύτερα κατά τη γνώμη μου) διαφορά μεταξύ θεωρίας και νομολογίας.

Συμφωνώ με τη μοδερατόρισα, αυτή είναι η σημασία του αποσπάσματος. Μεταξύ των αποδόσεων θα μπορούσα να προτείνω και τη "διαφορά μεταξύ της θεωρητικής (νομικής) προσέγγισης και της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων".

Cadmian

New member
Όλα αυτά που προτείνετε έχουν συνάφεια με τον ορισμό που βλέπω εδώ. Ίσως η διαφορά μεταξύ θεωρητικής νομικής σκέψης και θεσμικής αντιμετώπισης του ζητήματος, όπως βλέπω σε αυτό εδώ το κείμενο; Μου αρέσει πολύ σαν ιδέα.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δε νομίζω ότι μιλάει για θεσμική αντιμετώπιση, αλλά για πρακτική αντιμετώπιση, δηλαδή το τι συμβαίνει ουσιαστικά στα δικαστήρια και το πώς χειρίζονται οι δικαστές τις υποθέσεις υπό πραγματικές συνθήκες.

Όλα αυτά που προτείνετε έχουν συνάφεια με τον ορισμό που βλέπω εδώ. Ίσως η διαφορά μεταξύ θεωρητικής νομικής σκέψης και θεσμικής αντιμετώπισης του ζητήματος, όπως βλέπω σε αυτό εδώ το κείμενο; Μου αρέσει πολύ σαν ιδέα.

Προσωπικά τη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος δεν θα τη συνιστούσα, γιατί είναι έννοια πολύ ευρύτερη (και πιο ασαφής) από την adjudication (η οποία αναφέρεται μόνο σέ δικαστικές αποφάσεις, όχι στη θέσπιση νόμων ή την έκδοση κανονιστικών πράξεων που κανονικά εμπίπτουν στην έννοια περί θεσμικής αντιμετώπισης).

Cadmian

New member
Χμμμ... σκέφτηκα το θεσμική ως «τηρώντας τους δικαστικούς θεσμούς», δηλαδή σαν συνώνυμο της πρακτικής που αναφέρει η Παλάβρα, αλλά καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Ίσως πρακτική άσκηση της δικαιοσύνης, αλλά κι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Θα το επεξεργαστώ περαιτέρω και βλέπουμε.

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο και το ενδιαφέρον σας.