metafrasi banner

schematic calendar

unique

Member
schematic calendar, schematic year, schematic month,
The fact that certain stars had become connected with the schematic year of 12 months x 30 days each greatly assisted the development of the reduction of the zodiac to 12 divisions. The calendar was schematic because of the fact that the year does not consist of exactly 360 days. This made it necessary to add an extra 13th month now and then. The periodic intercalation of a 13th lunar month was done to keep the lunar calendar in line with the seasons. It was not based on solar observations.) (This theoretical division of the year into 12 months of 30 days each is indicated as dating back to the Old Babylonian Period circa 1800 BCE.

Το προφανές δεν δίνει γκουγκλιές παρότι ο όρος είναι καθιερωμένος στο εξωτερικό !

nickel

Administrator
Staff member
Κι εγώ, που πρέπει να είμαι μαζοχιστής άνθρωπος, ανεβάζω τον πήχη και αναζητώ αποδόσεις για όλους αυτούς τους όρους:

Vague year
The vague year, from annus vagus or wandering year, is an integral approximation to the year equaling 365 days, which wanders in relation to more exact years. Typically the vague year is divided into 12 schematic months of 30 days each plus 5 epagomenal days. The vague year was used in the calendars of Ancient Egypt, Iran, Armenia and in Mesoamerica among the Aztecs and Maya.
http://en.wikipedia.org/wiki/Year#Vague_year

Σχήμα ήταν, μεταξύ άλλων, η φάση της σελήνης και η μοναδική χρήση της λέξης σχηματικός στους αρχαίους έχει να κάνει με τα «σχηματικάς μορφάς της σελήνης». Αλλά η χρήση τού σχηματικός σε αυτά τα ημερολόγια έχει σχέση περισσότερο με το υπεραπλουστευτικό στοιχείο.

unique

Member
Bέβαια, μια απόδοση του schematic σ' αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι "συμβατικό". Στην ουσία ψάχνω για κάποιο καθιερωμένο ελληνικό όρο που ίσως μου διαφεύγει. Το "schematic" πιθανώς έχει εισαχθεί από τον Neugebauer και απαντά σε διάφορες μελέτες του καθώς και στο βιβλίο του Τhe exact sciences in antiquity που κυκλοφορεί στα Ελληνικά ως Οι θετικές επιστήμες στην αρχαιότητα. (Δυστυχώς διαθέτω μόνο την Αγγλική έκδοση). Συμφωνώ απόλυτα ότι η χρήση του schematic εδώ έχει να κάνει με την "απλούστευση" και το "σχηματικό" είναι μάλλον κατάλληλο για να αποδώσει αυτή την έννοια.
Το "epagomenal" προέρχεται βέβαια από το "επάγω" και αποδίδεται ως επαγόμενες, εμβόλιμες ή επακτές. Το "vague" μπορεί να αποδοθεί "μετακινούμενο" αφού σ' αυτό οι μήνες δεν αντιστοιχούν μονίμως στις εποχές, αλλά μετακινούνται σε σχέση με αυτές.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στην τραπεζική (όπου χρησιμοποιείται το έτος των 360 ημερών) χρησιμοποιείται ο περιγραφικός όρος έτος των 360 ημερών. Στο άρθρο της ελληνικής βίκης γίνονται αναφορές σε σεληνιακό και ηλιοσεληνιακό ημερολόγιο.

Με αυτά και με εκείνα, μου αρέσει η ιδέα σου για το «συμβατικό».

nickel

Administrator
Staff member
epagomenal days = επακτές.
Ευχαριστώ, αυτό ήθελα να θυμηθώ.

nickel

Administrator
Staff member
Όχι, μην κάνετε συμβατικό το σχηματικό. Ας αφήσουμε την ξένη και την ελληνική λέξη να βαδίσουν παράλληλα.