metafrasi banner

Scheele's Green

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο Σέελε ήταν ένας Γερμανός χημικός που ανακάλυψε αυτή την πράσινη χρωστική, που βασίζεται στο αρσενικό, ονομάζεται επίσης κατά το πιο πάνω άρθρο στη βίκη Schloss Green (που θα μπορούσε να αποδοθεί ανακτορικό πράσινο από τα γερμανικά) και ήταν η χρωστική που υποτίθεται ότι υπήρχε στις ταπετσαρίες του Ναπολέοντα στην Αγία Ελένη από όπου κλπ κλπ.

Ξέρει καμία :) την ελληνική ονομασία ή θα μείνει ένα απλό πράσινο του Σέελε;
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ πάντως, όταν θα μου το σερβίρεις, θα προτιμήσω να διαβάσω, τουλάχιστον στην πρώτη αναφορά αν έχεις πολλές, η «πράσινη χρωστική του Σέελε», για να μη νομίσω ότι είναι απόχρωση.
 

Cadmian

New member
(...) Κατά τη διάρκεια των μελετών του επί του διοξειδίου του μαγγανίου, εκτός απ' το οξυγόνο ανακάλυψε το χλώριο (1774), το μαγγάνιο, τα μαγγανικά και υπερμαγγανικά άλατα, διακρίβωσε ότι ο γραφίτης είναι μία μορφή άνθρακα και διαχώρισε το βάριο, το οποίο ονόμασε «βαρεία γη», το μολυβδικό και το βολφραμικό οξύ. Μελέτησε, επίσης, τις αντιδράσεις του φωτός στα άλατα του αργύρου , παρατηρώντας ότι οι ιώδεις ακτίνες είναι οι πιο ενεργές. Μελετώντας το αρσενικό οξύ και τις αντιδράσεις του, ανακάλυψε την αρσίνη και το λεγόμενο «πράσινο του Σ.» (αρσενικός χαλκός)» (...)

(Εγκυκλοπαίδια Δομή, 33ος τόμος: Σβίτερς-Σόνταγκ, Σούζαν, Αθήνα, 2002-2007, εκδόσεις Δομή Α.Ε., λήμμα Σέελε, Καρλ Βίλχελμ)
 

nickel

Administrator
Staff member
Να βάλω λοιπόν κι εγώ από τον Πάπυρο, όσο δεν έχουν μπει οι κυρίες:
«Παρασκεύασε τον αρσενικώδη χαλκό, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως πράσινη χρωστική ύλη με την ονομασία πράσινο του Σέελε».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και για να εμπλουτίζουμε τις γενικές μας γνώσεις (από το κείμενό μου):

Το εκπληκτικό, με δεδομένη την τοξικότητά του, είναι ότι [το πρ. του Σ.] χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική ακόμη και σε καραμέλες και οινοπνευματώδη ποτά.
 
Top