metafrasi banner

satellite fix

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν έχω ιδιαίτερο συγκείμενο, δυστυχώς. Λέει απλώς κάτι τέτοιο (τυχαίο παράδειγμα από το νέτι):
You will need to acquire a satellite fix to correct the date and time.
Έδιτ: παίζει να είναι «δορυφορική σύνδεση»;

Αυτό πρέπει να είναι, γιατί το βλέπω συχνά ότι χάνεται στο GPS!

nickel

Administrator
Staff member
Στίγμα; Στίγμα δορυφόρου ή δορυφορικό στίγμα, φαντάζομαι.

nickel

Administrator
Staff member
Από το ελληνικό GPS:

Ένα δίκτυο πολυάριθμων δορυφόρων που βρίσκεται σε σταθερή θέση γύρω από τον πλανήτη μας βοηθά τους δέκτες GPS να παρέξουν [sic] το ακριβές στίγμα ενός σημείου οπουδήποτε στον κόσμο.

Φαντάζομαι ότι πρέπει να ξέρει ο δορυφόρος πού είσαι για να σου πει τη σωστή ώρα.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Νομίζω ότι επειδή το GPS λειτουργεί με τριγωνισμό, ουσιαστικά αξιοποιεί στοιχεία από τρεις τουλάχιστον δορυφόρους. Επίσης, οι δορυφόροι μας βοηθούν να εντοπίσουμε το δικό μας στίγμα. Άρα ίσως το «δορυφορικό στίγμα» να μην ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματική εικόνα ή να προκαλεί σύγχυση με το συγκείμενο.

Έχω την εντύπωση ότι satellite fix εδώ σημαίνει απλώς δορυφορική «σύνδεση», «επαφή» ή «επικοινωνία» με το σύστημα των δορυφόρων.

Προσθήκη: Τώρα είδα και το δεύτερο ποστ του nickel που περιγράφει το σύστημα. Πιάσε κόκκινο...

nickel

Administrator
Staff member
Η φαντασίωση του τεχνοφρικιού: στέκεσαι στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν, πηγαίνεις ένα μέτρο από τη μεριά, μετά ένα μέτρο από την άλλη, και κοιτάς αν το τηλέφωνό σου λέει τη μια φορά 18:32 και την άλλη 20:02 (μιάμιση ώρα διαφορά!).

SBE

¥
Η φαντασίωση του τεχνοφρικιού: στέκεσαι στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν, πηγαίνεις ένα μέτρο από τη μεριά, μετά ένα μέτρο από την άλλη, και κοιτάς αν το τηλέφωνό σου λέει τη μια φορά 18:32 και την άλλη 20:02 (μιάμιση ώρα διαφορά!).

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΕΚΕΙ ΤΩΡΑ!!!!!
Μην ξεχνάς όμως ότι η ακρίβεια του συστήματος είναι περίπου δέκα μέτρα. Δηλαδή δεν αρκεί να περάσεις τα σύνορα, πρέπει να απομακρυνθείς.

Από το Chambers online:
fix (noun) a calculation of the position of a ship, etc, by radar, etc.
Δηλαδή ο εντοπισμός (που γίνεται με τετραγωνισμό, όχι τριγωνισμό στο GPS).

Ξέρω ότι εντοπισμός (θέσης) μεταφράζεται και το positioning των GPS βεβαίως, οπότε και με τα δύο στην ίδια φράση ίσως χρειαστεί άλλη λέξη.