metafrasi banner

rice liquor

tuna

¥
Γνωρίζει κανείς τι μπορεί να είναι αυτό το οινοπνευματώδες ...ρυζοποτό; Μήπως σακέ; Το πίνουν πάντως φτωχοί Κινέζοι.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κινεζομαθής φίλη λέει baijiu και πολλά άλλα που όχι απλώς μου φαίνονται, αλλά είναι κινέζικα :D
Από εκεί καταλήγουμε στο er guo tou που το πίνουν, λέει, οι blue collar workers.

Και ένα edit: ρυζόκρασο μου το είπε, αν και από ό,τι είδα κρασί δεν είναι.

nickel

Administrator
Staff member
Όπως λες, tuna, ρυζοποτό, ποτό από ρύζι είναι το rice liquor, δηλαδή οποιοδήποτε οινοπνευματώδες από ρύζι (και είναι μπόλικα).

Ασήμαντη πληροφορία: η ρακή βγαίνει από το τουρκικό rakı, από το αραβικό arak, το οποίο δεν πρέπει να μπερδεύεται με το arrack, που το φτιάχνουν από ρύζι. Με άλλα λόγια, ΛΝΕΚ, ΛΚΝ και Wikipedia διαφωνούν με το ΠαπΛεξ, που γράφει στη ρακή «ΕΤΥΜΟΛ. < τουρκ. raki < ινδ. arrak “οινόπνευμα από ρύζι”».

Αν το πούμε "απόσταγμα ρυζιού" θα έχουμε αστοχήσει στην απόδοση;

nickel

Administrator
Staff member
Αν το πούμε "απόσταγμα ρυζιού" θα έχουμε αστοχήσει στην απόδοση;

Όχι, βέβαια, ιδίως αν το κείμενο το βλέπει ψυχρά και εγκυκλοπαιδικά.

SBE

¥
Γιατί δεν κάνει το ρυζόκρασο, αφού έχουμε μηλόκρασο;

daeman

Administrator
Staff member
Επειδή το κρασί δεν είναι απόσταγμα, ίσως;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και επειδή αυτό το παρασκεύασμα μάλλον σε ρακή πλησιάζει παρά σε κρασί.

Απ' όσο ξέρω το σάκε φτιάχνεται από ρύζι.
Επίσης, με τη λέξη σάκε οι Ιάπωνες ονομάζουν ενίοτε όλα τα αλκοολούχα ποτά και άλλοτε ένα συγκεκριμένο κρασί που φτιάχνεται από (βραχύκοκκο ή κοντόκοκκο - δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό) ρύζι.

Παρεμπιπτόντως, ο κυριούλης εδώ έχει μια λίστα με τα αλκοολούχα ποτά της Ιαπωνίας (έχει ζήσει 20 χρόνια εκεί, οπότε κάτι θα ξέρει).