metafrasi banner

revenue stamped

N10

¥
"...sales packagings of a net content of 0.05 litres or more shall be revenue stamped."

Σε κείμενο σχετικό με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Στο IATE βρήκα 4 αποδόσεις για το revenue stamp, αλλά νομίζω ότι η καταλληλότερη σε αυτή την περίπτωση είναι "ένσημο φόρου κατανάλωσης".

Τι λέτε;

nickel

Administrator
Staff member
Ενδεχομένως, «θα φέρουν ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης». Μάλλον για ταινία θα πρόκειται.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν (ανάλογα με την περίπτωση) και κάτι σαν ειδικά χαρτόσημα (όχι «ένσημα»). Αν δεν γνωρίζεις ακριβώς τη μορφή, ίσως μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι γενικότερο, π.χ. «σήμανση», «ένδειξη»... Πάντως, σε μπουκάλια (αφού αναφέρεται σε λίτρα, μάλλον κάτι υγρό θα είναι) μάλλον η ταινία του Νίκελ είναι το σωστό.

Στο IATE βρήκα 4 αποδόσεις για το revenue stamp, αλλά νομίζω ότι η καταλληλότερη σε αυτή την περίπτωση είναι "ένσημο φόρου κατανάλωσης".

Τι λέτε;

Συμφωνώ. Η καταλληλότερη και πιο ασφαλής. Ή ειδικό σήμα φόρου κατανάλωσης, ίσως.

Χωρίς να είμαι ειδικός στους φόρους και στις συσκευασίες, καθώς συνήθως τις ανοίγω όχι τις τυλίγω... ερωτώ μήπως υπάρχει και καμιά ειδική σφραγίδα που λέει πως αποδόθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης;
Το λέω για να δεις και αυτή την παράμετρο, μήπως τελικά δεν είναι χαρτάκι (τύπου ένσημο) αλλά σφραγίδα πάνω στη συσκευασία.

N10

¥
Χωρίς να είμαι ειδικός στους φόρους και στις συσκευασίες, καθώς συνήθως τις ανοίγω όχι τις τυλίγω... ερωτώ μήπως υπάρχει και καμιά ειδική σφραγίδα που λέει πως αποδόθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης;
Το λέω για να δεις και αυτή την παράμετρο, μήπως τελικά δεν είναι χαρτάκι (τύπου ένσημο) αλλά σφραγίδα πάνω στη συσκευασία.

Επειδή το κείμενο αναφέρεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη, αλλά ακόμη και καύσιμα, έχω απλώς υπόψη μου την ταινία που βλέπουμε σε κάθε πακέτο τσιγάρων όπου αναφέρεται η τιμή. Γι' αυτό και νομίζω ότι είναι λογικότερο να αποδοθεί ως ταινία. Το "ένσημο" όμως που βρήκα στο ΙΑΤΕ, γιατί δεν το προτιμούμε;

nickel

Administrator
Staff member
Το "ένσημο" όμως που βρήκα στο ΙΑΤΕ, γιατί δεν το προτιμούμε;
Γιατί τα μαζεύουμε για τα γηρατειά μας... :)

Αλλιώς κι αυτά σε ταινίες κάνουν παρέα:
Ένσημες ταινίες φορολογίας καπνού
(άρθρο 106 του ν.2960/01, ΦΕΚ 265/Α'/22.11.2001)

Η γενική λέξη είναι «το φορολογικό επίσημα», τα «φορολογικά επισήματα».

Κι αν δεν είναι ταινία (που πολύ πιθανό να μην είναι ταινία), τότε τι;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τι προϊόν είναι; Να ρωτήσω μια γνωστή μου που είναι πολύ εξειδικευμένη στα τελωνειακά.

N10

¥
Τι προϊόν είναι; Να ρωτήσω μια γνωστή μου που είναι πολύ εξειδικευμένη στα τελωνειακά.

Προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη και καύσιμα

N10

¥
Γιατί τα μαζεύουμε για τα γηρατειά μας... :)

Αλλιώς κι αυτά σε ταινίες κάνουν παρέα:
Ένσημες ταινίες φορολογίας καπνού
(άρθρο 106 του ν.2960/01, ΦΕΚ 265/Α'/22.11.2001)

Η γενική λέξη είναι «το φορολογικό επίσημα», τα «φορολογικά επισήματα».

:)

Νομίζω πως εδώ καταλήγουμε:
"Εξάλλου σύμφωνα με το αρθρ.51 παρ.1 του ν.2127/93, "1.Η
νόμιμη κυκλοφορία των βιομηχανοποιημένων καπνών που
καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας αποδεικνύεται με τις
ένσημες ταινίες φορολογίας που είναι επικολλημένες στα πακέτα ή
στη μικρότερη συσκευασία διάθεσης τους στους καταναλωτές"
http://209.85.129.132/search?q=cache:phos3dYQ6zEJ:www.nsk.gr/gnompdf/1999/34999.pdf+%CE%88%CE%BD%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%82+%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82+%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82&cd=10&hl=el&ct=clnk&gl=gr

N10

¥
Το "stick-out-tongue" emoticon δεν ξέρω πώς βρέθηκε μέσα στο σύνδεσμο. Εγώ απλώς copy-paste έκανα...

Zazula

Administrator
Staff member
Με ενεργοποιημένα τα smileys, το:
Code:
:p
βγαίνει έτσι: :p

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το επίσημα είναι οκ και σκέτο για καπνό και οινοπνευματώδη, αλλά για τα καύσιμα δεν έχει ξανακούσει να επιβάλλεται κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι φόρος κατανάλωσης, είναι τελωνειακός, έχει να κάνει με το κατά πόσο τα προϊόντα έχουν λάβει ειδικές άδειες για να μπουν σε μια χώρα κτλ