metafrasi banner

remote radio-head

Καλημέρα και καλό μήνα!

Δεν μπορώ να βρω κάποια απόδοση στα ελληνικά για την τεχνολογία RRH (remote radio-head). Πρόκειται γι' αυτό εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/User:Figarema/Remote_Radio_Head

Block Diagram Remote radio heads are part of a distributed base station system in which all radio-related functions are contained in a unit mounted outside a traditional base station transceiver system (BTS) and linked to a main unit that contains the control and baseband signal processing. Remote radio heads enable lower capital and operating expenditures, reduce typical power requirements, and add flexibility to network configurations.

Κάποιες πληροφορίες υπάρχουν και εδώ:
http://www.techteam.gr/index.php?showtopic=66662

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Περισσότερα και εδώ και (στα γερμανικά) εδώ.

Αν δεν υπάρχει παγιωμένος όρος, μια πρώτη προσέγγισή μου θα ήταν η απομακρυσμένη ραδιοβάση.

Edit: Σύμφωνα με το γλωσσάρι και την παρουσίαση εδώ, είναι ο ραδιοσταθμός βάσης.

SBE

¥
Με προσοχή τη λέξη ραδιοσταθμός, γιατί ραδιοσταθμούς έχει η ΕΡΑ.
Και Radiohead= συγκρότημα

Σοβαρά παντως αυτο ξερω αλλά δεν το θυμάμαι, πρέπεει να κοιτάξω κανένα βιβλίο (αργότερα), αλλά είναι σταθμός βάσης, όχι όμως ο μόνος σε ενα σύστημα.

SBE

¥
Το κοίταξα και βλέπω ότι μιλάμε για διακριτό σταθμό βάσης. Ο διακριτός σταθμός βάσης αποτελείται από το server και το το RRH, ενώ ο παραδοσιακός σταθμός βάσης (αυτός με τον οικίσκο του άλλου νήματος) είναι όλα σε ένα.
Ίσως βοηθάει η ακόλουθη ανακοίνωση της Ζήμενς:

Ο διαχωρισμός των παραδοσιακών σταθμών βάσης αρχιτεκτονικά σε δύο μέρη, remote radio (απομακρυσμένο τμήμα επεξεργασίας ραδιοσυχνοτήτων) και server (τμήμα ψηφιακής επεξεργασίας), επιφέρει τεχνικά, διαχειριστικά και οικονομικά οφέλη.

Εγώ θα τα έλεγα μονάδες κι όχι τμήματα, εφόσον είναι αυτόνομα τμήματα του ίδιου συστήματος, αλλά είναι προσωπική ιδιοτροπία. Επίσης δεν μεταφράζει αλλά επεξηγεί, και να πω ότι εγώ το αντιλαμβάνομαι σαν πομποδέκτη το RRH. Εκεί γίνεται η λήψη του σήματος, που μετά το επεξεργάζεται ψηφιακά ο σέρβερ.

Last edited by a moderator: